• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bruxelles-ul recomandă cultivarea unui al doilea soi de porumb modificat genetic în UE

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană va recomanda miercuri statelor membre ale Uniunii Europene să autorizeze cultura celui de-al doilea soi de porumb modificat genetic în Europa, transmite AFP.

    În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, și soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.

    Procedura de autorizare pentru cel de-al doilea soi de porumb modificat genetic s-a accelerat după ce la finele lunii septembrie Curtea de Justiție a UE a apreciat că executivul comunitar a gestionat prea lent cererea de autorizare pentru soiul de porumb TC1507, cerere depusă în luna mai 2001 de firma Pioneer, o filială a grupului american DuPont de Nemours.

    Însă organizațiile ecologiste încearcă să blocheze această autorizare. ‘Acest soi de porumb modificat genetic este deosebit de toxic și nu trebuie autorizat pentru cultură în UE’, a afirmat marți Asociația Prietenii Pământului.

    ‘Sentința tribunalului nu împiedică Comisia Europeană să-și reconsidere poziția și să decidă să nu recomande autorizarea culturii ținând cont de studiile care demonstrează riscurile asociate cu utilizarea glufosonatului de amoniu’ susține la rândul său organizația Greenpeace.

    În replică, executivul comunitar subliniază că soiul de porumb TC1507 a fost validat de șase ori de Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (AESP).

    Cererea de autorizare a fost supusă aprobării reprezentanților statelor la data de 25 februarie 2009, șase au votat pentru (Marea Britanie, Spania, Finlanda, Suedia, România și Estonia) alte 12 state s-au opus iar nouă țări s-au abținut. În lipsa unei majorități calificate, aceiași cerere ar urma să fie supusă aprobării miniștrilor Mediului pentru arbitraj.

    ‘Decizia Comisiei de a supune această cerere spre aprobare statelor membre este un răspuns juridic și politic la sentința tribunalului’ a explicat un membru al comisiei.

    Statele membre vor avea la dispoziție trei luni pentru a-și transmite decizia. Următoarea reuniune a miniștrilor este programată pentru data de 13 decembrie.

    ‘Decizia de interzicere va trebui susținută de o majoritate calificată și va trebui să fie justificată din punct de vedere științific’, a precizat pentru AFP o sursă din apropierea dosarului.

    Dacă statele membre nu reușesc să se înțeleagă, Comisia Europeană va fi obligată să autorizeze cultura porumbului modificat genetic pentru că altfel ar fi condamnată de Curtea europeană.

    Alte șase cereri de autorizare a culturii de OMG-uri sunt în așteptare la Comisia Europeană, printre care se numără și reînnoirea autorizației pentru soiul de porumb MON810. În lipsa unei decizii, acest soi de porumb modificat genetic va continua să fie cultivat în Spania și Portugalia. Clauze de salvgardare au fost adoptate în 2008 pentru a interzice cultura sa în Franța, Austria, Ungaria, Grecia, România, Bulgaria și Luxemburg.

    Procesul de evaluare a cererilor de autorizare a culturii și comercializării organismelor modificate genetic se derulează în patru etape: consultarea EFSA cu privire la riscurile pentru sănătate, solicitarea de autorizare a statelor pe baza unui aviz favorabil al EFSA, procedura de apel dacă nu se ajunge la o majoritate calificată în rândul statelor. În sfârșit, dacă această situație se prelungește, decizia finală revine Comisiei Europene.

    Până la această dată EFSA nu a eliberat niciodată un aviz negativ și nicio majoritate calificată nu a fost constituită în rândul statelor pentru a interzice un organism modificat genetic.

    Sursa: Agerpres


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!