• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: ”Analiza SWOT privind Planul Național Strategic a fost finalizată!”

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat vineri – 31 iulie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Maramureș că analiza SWOT în ceea ce privește Planul Național Strategic 2021-2027 a fost finalizată. Acesta a mai declarat că în ultimele șase săptămâni a avut întâlniri cu 119 asociații din agricultură și industria alimentară, întâlniri în cadrul cărora s-a încercat identificarea nevoilor și priorităților din agricultura românească, care să fie transpuse în noul PNS 2021-2027.

    Adrian Oros susține că una dintre problemele cu care se confruntă fermierii români în acest moment este valorificarea mărfii la prețuri competitive, problemă care poate fi rezolvată, potrivit ministrului Agriculturii, numai prin asocierea economică, de aceea se va milita în Programul Național Strategic pentru sprijinirea consistentă a cooperativelor.

    ”Sunt în județul Maramureș din mai multe motive. În primul rând că în această perioadă, noi, la ministerul Agriculturii lucrăm la noul Program Național Strategic, cu alte cuvinte cum vor cheltui fermierii români și administrația agricolă din România acele peste 21 de miliarde legate de Programul Național Strategic 2021 – 2027. Am terminat analiza SWOT, am făcut o a doua trecere în revistă a acestei analize împreună cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ din agricultură și industrie alimentară, chiar dacă a fost o perioadă de câteva luni în care nu am reușit să ne întâlnim, în ultimele 6 săptămâni am avut întâlniri cu 119 asociații din agricultură, creșterea animalelor și industrie alimentară. Suntem la finalul acestei analize, sigur, nevoile și prioritățile agriculturii românești au fost identificate în urma acestei analize și unele dintre ele sunt cele pe care le-am spus noi, de câte ori am avut ocazia, încă de la începutul mandatului și anume: asocierea economică, fermierii, mai ales cei mici și mulți, care produc foarte bine, fermierul din România produce ca unul din Europa, atât cantitativ, cât și calitativ, problema principală este aceea de a-și vinde marfa toată și la prețuri competitive. Singura modalitate de a rezolva această problemă, de a crește problema de negociere a fermierului, atât când vinde, cât și când cumpără inputuri, este asocierea economică, adică cooperativele și vom milita în exercițiul 2021-2027 pentru a sprijini consistent aceste cooperative și a-i determina pe fermieri să intre în aceste forme de asociere”, a declarat ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferințe susținute la sediul Prefecturii Maramureș.

    În Programul Național Strategic 2021-2027 se urmărește și atragerea tinerilor în mediul rural și în agricultură, a mai spus ministrul Adrian Oros.

    ”Apoi, o altă problemă identificată, care este mai veche și este la nivelul întregii Europe este atragerea tinerilor în mediul rural și în agricultură pentru că din păcate vârsta medie a celor care activează în agricultură, dar și a fermierilor, a proprietarilor de business-uri în agricultură, este crescută și aici sunt mai multe programe în derulare, unele au avut un efect pozitiv, altele au avut un efect mai puțin pozitiv, probabil nu au fost foarte bine monitorizați cei care au fost beneficiarii acestor programe, nu au fost ajutați apoi cu alte scheme, cu alte măsuri să se consolideze, să rămână în acest domeniu”, a declarat Adrin Oros, în cadrul unei conferințe de presă, care s-a desfășurat la Maramureș.

    De asemenea, ministrul Agriculturii Adrian Oros a mai spus că printre prioritățile Programului Național Strategic 2021-2027 se numără și finanțarea capacităților de depozitare și procesare, urmărindu-se astfel eliminarea deficitului comercial cu care România se confruntă de câțiva ani încoace.

    ”Legat de securitatea alimentară, noi produsele de bază le putem produce în cantități suficiente, mai puțin carnea de porc, unde avem un deficit al cărnii de porc sau cu alte cuvinte, mai corect spus, în România se produce în sistem industrial, nu ceea ce cresc gospodarii în fiecare curte, părinții noștri și bunicii, doar între 25 și 30% din consum, restul este importat. În rest, toate celelalte produse de bază, pentru că sunt și produse care nu se fac în România cum sunt citricele, cafeaua sau altele, acestea vor trebui importate întotdeauna, dar pentru resursele de bază avem suficiente resurse și cu Programul Național Strategic tocmai acest lucru vrem să facem, să schimbăm paradigma pentru că noi exact în anii în care am avut cele mai bune producții, am avut cel mai mare deficit comercial pentru produsele agroalimentare, cu alte cuvinte noi exportăm subvenții pentru că exportăm boabe, cereale și animale vii și importăm hrană procesată cu mare valoare adăugată. Anul trecut, deficitul comercial a ajuns la -1,4 miliarde de euro. Acest deficit a apărut pentru prima dată în 2016, după care a crescut. Sigur, dacă ne referim doar la țările Uniunii Europene, deficitul este de 2,4 miliarde de euro, doar că recuperăm prin acele exporturi de animale vii și cereale, în general recuperăm de la țările terțe, de la țările din Golf, unde mai mult exportăm și nu prea importăm, dar oricum suntem pe deficit. De aceea, una dintre prioritățile noastre este și finanțarea, chiar în perioada aceasta de tranziție 2021-2022, pe fosta măsură 4.2 a capacităților de procesare și depozitare pentru că aici suntem foarte deficitari. A fost stimulată producția primară și mai puțin integrarea producției. La toate întâlnirile pe care le am prin județe, am fost și în județe unde se cultivă pe suprafețe întinse, unde sunt ferme și de 10, 15, 20 de mii de hectare și am purtat discuții cu fermierii de acolo și rugămintea noastră către ei, dar și îndemnul concret prin măsurile pe care o să le scriem, este aceea de a avantaja pe cei care integrează producția și nu rezumă doar la a produce cereale boabe, mai ales dacă ai un teren al statului concesionat pe o redevență ridicolă, primești o subvenție consistentă și exporți. Din păcate, asta am găsit, în situația asta suntem, suntem o agricultură meteodependentă, dacă Dumnezeu ne ajută și precipitațiile sunt bune, avem producții, suntem o agricultură a cărei securitate alimentară depinde de marii traderi și atunci trebuie să găsim mecanisme de a ne asigura că cel puțin produsele de bază rămân în cantități suficiente în țară”, a spus ministrul Agriculturii Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Polonia continuă să domine piața europeană a cărnii de pui Alertă meteo de ploi, descărcări electrice și vânt în 13 județe Turcia ridică parțial interdicția importurilor de grâu