• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un primar și soția sa au luat subvenții de un milion de euro pentru o livadă înființată pe hârtie!

  Roxana Dobre -

  Caz halucinant de fraudare a fondurilor și subvențiilor din fonduri europene. Un primar și-a ajutat soția să încaseze fondurile europene și subvenții agricole pentru o livadă care, deși trebuia intrată pe rod, nici măcar nu a fost înființată. În total, primarul bihorean din Borod, Sorin Sarca, şi soţia sa au încasat 1 milion de euro pentru livezi ecologice înfiinţate… pe hârtie!

  Cazul a fost descoperit în Bihor de către Direcţia Agricolă, care a sesizat Poliţia pentru a-i trage la răspundere atât pe beneficiarul înşelăciunii, cât şi pe funcţionarii din două instituţii care i-au ajutat pe primarul din Borod, Sorin Sarca, şi pe soţia acestuia, Florina, să beneficieze de peste un milion de euro pentru plantarea unor livezi. Cazul din Bihor arată cât de ușor pot fi păcălite instituțiile statului iar dacă cei care comit înșelăciunea au norocul să nu pice la control, și au ”pile” în funcții cheie de unde obțin adeverințe și alte acte, scapă basma curată.

  Cei doi soți au reușit să obțină pentru livada cu pricina, aflată în proces de conversie la agricultura ecologică, „fonduri de dezvoltare prin AFIR”, care i-a aprobat două proiecte de dotare cu utilaje, în sumă totală de peste 1,04 milioane euro și subvențiile aferente schemelor de plată pe suprafață și măsurii 13, agircultură ecologică, care depășesc 700 de euro pe hectar.

  Înșelăciunea a fost descoperită întâmplător

  Înșelăciunea la care au decurs cei doi soți nu ar fi fost descoperită dacă beneficiarul fondurilor UE ar fi respectat măcar nişte termene birocratice. „Până în data de 15 mai a fiecărui an, beneficiarii subvenţiilor pentru agricultura ecologică trebuie să prezinte la Direcţia Agricolă un act numit Fişă de înregistrare. Anul trecut, PFA Sarca Florina din Borod a omis să depună solicitarea în termen. A venit prin toamnă soţul acestei doamne să ceară înregistrarea, dar a fost refuzat deoarece dosarul nu era în regulă”, a povestit şeful Direcţiei, Nicolae Hodişan.

  Anul acesta, în primăvară, după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dispus controale tematice la producătorii ecologici, o echipă de inspectori s-au deplasat şi la Borod, pentru a verifica „activitatea operatorului înscris în sistemul de Agricultură ecologică PFA Sarca Florina” pe anii 2018-2019. Rezultatul controlului? Deşi a beneficiat de peste un milion de euro pentru achiziţia de utilaje şi apoi de alţi aproape 10.000 euro ca subvenţii anuale, primarul din Borod şi soţia sa deţin livezi doar scriptic. Din cele 13 hectare înregistrate ca fiind în conversie la agricultură bio, inspectorii au descoperit că doar  1,23 ha, a fost cu adevărat plantată cu pruni.

  Prima instituţie care a atestat în fals că soţia primarului din Borod deţine peste 12 ha cu livezi a fost chiar Primăria Borod, prin semnătura unei funcţionare a Biroului Agricol, care cel mai recent a emis în 25 aprilie 2019 o adeverinţă conform căreia PFA Sarca Florina are în proprietate 14 parcele de teren, totalizând 12,81 ha, toate plantate cu pomi fructiferi.

  Întrebată pe ce bază a emis adeverinţa, Elena Topai a dat o explicaţie şocantă. „Noi nu facem verificări în teren, verificările le face APIA. Am emis adeverinţa pentru că titularul ne-a solicitat-o”, a afirmat funcţionara.

  Mai mult pe: www.ebihoreanul.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România! Oros – o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară!

  Ultimele știri

  Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente” Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul Piața mondială de cereale. Rusia introduce o taxă suplimentară pentru exporturile de grâu, porumb și orz