• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Drama oierului Gavrilă Cozma pe care primarul l-a făcut să își vândă toate oile!

    Angelica Lefter -

    Gavrilă Cozma, un oier din comuna Liebling, județul Timiș, a renunțat la cele 380 de mioare din cauză că nu a primit o pășune bună de la primărie. Acesta a postat un mesaj pe contul său de Facebook, în care prezintă, cu durere în suflet, situația, după 30 de ani de ciobănie, printr-un text, însoțit de o poză chiar de la vânzarea animalelor:

    ”Având în vedere că mi-am încheiat activitatea cu ciobănitul, vă doresc tuturor ciobanilor, celor ce mă cunosc personal și celor ce nu mă cunosc, multă sănătate și forță de muncă! Să nu uitați niciodată ce vă spun: Când șacalii se înmulțesc, leii nu mai pot face față!”, se arată în textul postat de ciobanul timișean.

    Foto: Facebook/Cozma Gavrilă

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-a contactat pe oier și a aflat întreaga poveste. Mai exact, oierul a primit spre concesionare de la primărie 20 de hectare împărțite în 6 locuri diferite. Oierul de 51 de ani spune că nu putea merge cu animalele pe o pășune care nu era compactă și pe care nici iarba nu prea creștea.

    Foto: Facebook/Cozma Gavrilă

    După 30 de ani de ciobănie, omul a povestit că i-a ajuns cuțitul la os și nu mai poate face față presiunilor puse de conducerea locală pe crescătorii de animale. De altfel, susține că nu este singurul în această situație.

    ”Am fost cioban de o viață întreagă în comuna Liebling, județul Timiș. De 30 de ani m-am ocupat doar cu oi. Anul trecut s-a împărțit pășunea, s-au reînnoit contractele de pășunat, dar nu s-a mai ținut cont că am avut în jur de 400 de oi. Pășunea pe care am primit-o a fost de 20 de hectare, în 6 locuri fizice, pământ de foarte proastă calitate și greu de utilizat. Înainte am avut o pășune și un alt domn primar a vândut-o, era de 53 de hectare, pe pășunea aceea am fost eu din anul 1992. Era pe raza comunei și s-a vândut tot ca pășune. Am avut-o în concesiune câțiva ani buni pe toată, 53 de hectare. După ce a vândut-o primarul, am arendat-o de la persoana respectivă, la mica înțelegere. Anul trecut i-am dat încă o sumă de bani, la mica înțelegere. Pe 5 ani i-am dat 50.000 de lei, pe un an 10. 000 de lei, subvenția o lua persoana respectivă pe suprafața de teren. Nu am putut rămâne acolo pentru că persoana respectivă, de naționalitate germană, a vândut pământul către altă firmă. Mie mi-a luat banii și a vândut apoi fără să mă anunțe. Firma respectivă are mai multe hectare de pământ în localitate, iar 14 sunt lângă ferma actualului primar, Muntean Gheorghe Ioan, și le lucrează chiar el. Firma a arendat pășunea unui prieten al primarului și am fost nevoit să vin în acele 20 de hectare de la primărie, dar este atât de prost pământul încât le-am dat spre folosință altora” a menționat oierul Gavrilă Cozma .

    Foto: Facebook/ Cozma Gavrilă

    Bărbatul, care este și vânător autorizat, spune că toată viața și-a dedicat-o mioarelor și nu îi este teamă să vorbească despre neregulile din localitate. Cu toate acestea, speră în rezolvarea situației, dacă va fi schimbat edilul după alegerile locale.

    ”De vină este primarul pentru că a băgat pe pășune un om care are oi, din Poiana Sibiului. Putea să se gândească la faptul că eu am muncit toată viața. Acei baroni care ajung la un anumit nivel nu mai sunt interesați de oamenii care își câștigă pâinea cinstit. Ori ești sluga lor, ori împarți cu ei! Am vândut tot ce am avut, 380 de oi mai aveam acum! Nu mai aveam ce să le dau să mănânce, puteam să le dau ce aveam pentru iarnă, dar de ce să le bag acum pe stabulație? Oricum se termina nutrețul și apoi tot la vânzare ajungeam. Nu știu dacă mă mai apuc de oierit. Dacă după viitoarele alegeri vine altă conducere pe plan local și dacă se ridică problema în Consiliul local să se împartă pășunea normal…ar fi o treabă, dar așa nu mai pot! Eu nu pot trăi din ajutor social. Am dat oile la cine am putut, la ciobani, spre abator…Am dat cu 4 lei kilogramul în viu pentru oile sub 50 de kilograme. Mieii i-am vândut în 13 iunie. Nu sunt numai eu în această situație. Și alți crescători de ovine din zonă au renunțat la animale, tot din cauza lipsei pășunilor”, a mărturisit fostul crescător de ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!