• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul laptelui, în scădere! Fermierii, ”mai câștigați” dacă fac procesare și vând brânză telemea!

    Roxana Dobre -

    Cum a evoluat prețul laptelui de vacă în intervalul 2014-2019! Datele făcute publice de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) arată că la nivelul României în perioada 2014-2019, prețul mediu anual al laptelui proaspăt de vacă a înregistrat valori fluctuante, oscilând între 2,13 lei/litru în 2017 și 1,89 lei/litru în 2018, când s-a evidențiat o scădere semnificativă cu 12% față de prețul maxim înregistrat în 2017.

    Potrivit sursei citate, în aceeași perioadă, prețul mediu anual al brânzei telemea din lapte de vacă la nivelul României, a oscilat între 16,56 lei/kg în 2019 și 14,44 lei/kg în 2016. Începând cu anul 2016, prețul brânzei telemea de vacă a înregistrat creșteri, în anul 2019 atingând valoarea de 16,54 lei/kg, cu 13% mai ridicat față de cel din anul 2016.

    ”O posibilă cauză a creșterii prețurilor brânzeturilor în perioada menționată poate fi pusă pe seama stocurilor limitate și a cererii întregistrată de pe piața internă”, mai arată datele comunicate de ICEADR.

    Consumul de produse lactate a ajuns la 258,3 kg produs/locuitor în 2018

    Evoluția pieței lactatelor a fost analizată și în documentul SWOT trimis de România la Bruxelles. În cadrul acestuia se arată că laptele și produse lactate au înregistrat perioada 2014-2018 o creștere în privința cererii,  manifestată sub forma consumului, care a variat și a avut o tendință de ușoară creștere în 2018 față de 2014, ajungându-se la 258,3 kg produs/locuitor.

    Oferta de lapte pe piață a crescut cu aproximativ 7,7% în 2018 față de anul 2014, datorită dublării importurilor, și nu pe seama producției interne de lapte, care a scăzut cu 7,7 în perioada de referință% și reprezenta numai 79,5% din oferta de lapte în 2018. ”Făcând parte din categoria produselor strategice, laptele ocupă în economia națională locul al doilea, după carne. Conform datelor furnizate de FAOSTAT și EUROSTAT, la nivel european, România înregistrează una dintre cele mai mici producții medii de lapte de vacă, principalele țări producătoare fiind Danemarca, Olanda, Germania”, mai arată textul citat.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români