• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cașul de oaie a atins prețul de 25 lei/kg. Oier: ”Ce vi se pare așa mult?”

    Roxana Dobre -

    Un kilogram de caș de oaie a atins prețul de 25 lei în piețele dintr-un județ din România, iar acest nivel de preț a fost adus în discuție chiar cu autoritățile și fermierii! Comparativ cu cașul de 25 de lei semnalat de jurnaliști în piețele botoșănene, dacă ne referim la unele zone din Capitală suma achitată pentru un kilogram de brânză din lapte de oaie poate ajunge chiar și la 35-40 de lei dacă produsul este unul ”consacrat” cum ar fi brânza de Sibiu. Explicațiile autorităților și ale producătorilor pentru prețul final al produsului provenit de la stână arată că acestea sunt mai calitative și mai sigure, folosindu-se doar ingrediente naturale și rețete sigure pe care ciobanii nu le-au schimbat în timp.

    Un kilogram de caș de oaie a ajuns să coste în piețele din Botoșani 25 de lei. Deși suma este mare comparativ cu nivelul de trai, oierii nu au crescut prețul cu mult în ultimii ani, în prezent vorbim de o variație de doi-trei lei. La polul opus se află cașcavalul din lapte de oaie care apare mai rar pe rafturi comparativ cu cel de vacă iar în marile magazine se vinde cu 47,50 lei/kilogram. 

    Mihai Țurcanu, DSVSA Botoșani: Produsele cu folosesc înlocuitori de lapte sunt mai ieftine

    Calitatea și ingredientele naturale fac prețul produsului final pe care oierii îl vând în piață. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a declarat în cadrul unei conferințe de presă că fiecare producător își evaluează munca și știe ce ingrediente folosește pentru a obține un kilogram de brânză. ”Trebuie să le spunem consumatorilor că mai sunt produse care sunt sigure din punct de vedere al consumului uman, dar se folosesc înlocuitori de lapte, spre exemplu, și atunci acel produs este mai ieftin. Nu am vrut să scoatem în evidență că hrana din supermarketuri nu este o hrană bună, dar făceam un apel pentru că fermierii au probleme în a-și valorifica produsele. Îi invităm pe consumatori să facă o plimbare în mediul rural”, a declarat Mihai Țurcanu, citat de Monitorul de Botoșani.

    Ionică Nechifor: „De ce vi se pare așa mult 25 de lei?”

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani și șeful Stațiunii de cercetare Popăuți a arătat că prețul cerut de ciobani este cu mult sub cel practicat de supermarketuri iar dacă se face un calcul cu cheltuielile de la o stână suma nu mai pare așa de mare. „De ce vi se pare așa mult 25 de lei (n.r. – pe un kilogram de brânză), pentru că noi suntem sub prețul unui kilogram de brânză din supermarket. 20-25 de lei pe kilogramul de brânză, la ora actuală, este sub prețul unui kilogram aflat în supermarket”, a afirmat crescătorul de animale.

    Acesta susține că sectorul creșterii oilor merge în pierdere cu aproximativ 500 de lei pe cap de animal. „Am făcut aceste cheltuieli ale unui fermier pe cap de animal – ovine, caprine – pe care le-am înaintat și Ministerului Agriculturii. Știți care este cheltuiala unui fermier? Este de 1.129 de lei pe cap de oaie, cheltuiala! Veniturile pe care le obțin de la oi, sunt statistici făcute de Stațiunea de Cercetare Popăuți, sunt de 629 de lei. Diferența este pierdere în sector. Cum spuneți că un kilogram de brânză este mai scump?”, a reacționat Nechifor.

    În județul Botoșani, la data de 5 august, în evidențele DSVSA figurează 261.094 de oi și 36.719 capre.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații