• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, replică pentru fermierii care se plâng de scăderea subvenției la tomate!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, replică pentru legumicultorii care s-au plâns prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO de faptul că subvenția pentru programul ”Tomata” a scăzut simțitor față de anul 2019, când statul le-a garantat legumicultorilor o plată de 3.000 euro!

    ”Eu am spus la începutul anului că s-au alocat 40 de milioane euro pentru programul Tomata, ciclul I și că acesta este plafonul. În funcție de câte de dosare se depun plafonul (cuantumul n.r) rămâne sau poate să scadă. Pentru că anul acesta din nefericire avem de dat 1,2 miliarde lei pentru despăgubiri la secetă și foarte multe miliarde pentru despăgubiri datorate evoluției COVID-19… Noi oricum vom interveni, repet, pentru toate sectoarele de activitate din agricultură care vor primi despăgubiri”, a declarat ministrul agriculturii în cadrul unei conferințe care a avut loc la Pitești, vineri 5 august.

    Adrian Oros promite bani și pentru Ciclul II

    Șeful de la Agricultură a mai spus și programul Tomata, care se află în ultimul anul când va mai funcționa sub forma subvenționării unei singure legume, va primi alocare ”cu siguranță” și pentru Ciclul II.

    ”Și la programul Tomata, care este dedicat doar unei singure legume anul acesta am alocat cea mai mare sumă, 40 de milioane de euro pentru Ciclul I. Pentru Ciclul II o să alocăm cu siguranță altă sumă. Dar trebuie să fie un plafon, și legumicultorii știu acest lucru, și la Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) există un plafon și în funcție de câte hectare sunt cultivate se calculează cuantumul pe hectar. Eu cred că 40 de milioane de euro pentru un singur de producție este foarte bine. Anul trecut au avut 62 de milioane pentru ambele cicluri de producție iar cu un an înainte au fost 30 de milioane de euro. Deci credința este că toți cei care fac legumicultură în spații protejate, nu numai tomate, trebuie sprijiniți. Și le-am comunicat legumicultorilor că de la anul, 2021, nu va mai fi doar Tomata și vom scrie măsuri din bani europeni din Pilonul II, pentru ca ei să poată accesa bani mai mulți să își facă solarii, sere astfel încât să poată cultiva pe termen lung orice doresc, ceea ce cere piața, pentru că nu poți să subvenționezi doar o singură legumă. Eu sunt întrebat peste tot: de ce doar program pentru tomate? Și am spus că este un program de sprijin în desfășurare care durează de regulă 3-4 ani, anul acesta este anul 4. S-a considerat că acest sector este în dificultate, statul a intervenit, până când sectorul s-a redresat iar după aceea statul trebuie să își mute sprijinul și către alte sectoare. Sunt foarte multe sectoare în agricultură care așteaptă să fie finanțate”, a mai punctat Adrian Oros.

    Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dezvăluit în premieră că Direcțiile Agricole au finalizat calculele pentru legumicultorii care au depus cereri pentru Ciclul I din Programul pentru Tomate și că suma plătită în acest an va fi de 10.784,53 lei/fermier. Cultivatorii de roșii s-au arătat nemulțumiți și cer revenirea la cuantumul inițial plătit în anii trecuți de 3.000 euro.

    Despre nemulțumirile legumicultorilor puteți citi aici: Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul!

    Datele făcute publice de Ministerul Agriculturii, în analiza SWOT, arată că pe parcursul derulării programului s-a constatat o creștere semnificativă  a numărului de beneficiari, de la 8.026 în anul 2017 la 15.711 în anul 2018 și respectiv 20.723 în anul 2019. ”Creșterea numărului de beneficiari a dus la creștere a suprafețelor și a producțiilor de tomate cultivate în spații protejate. Astfel, în anul 2017 suprafața cultivată cu tomate în cadrul programului a fost de 802,6 ha, în anul 2018 de 1.571,1 ha ajungând la 2.072,3 ha în anul 2019”, subliniază MADR.

    Sursa citată mai arată că producțiile de tomate obținute de beneficiarii programului au fost de 89.235 tone în anul 2018 și respectiv 82.507 tone în anul 2019, fapt resimțit în scăderea importurilor în anul 2019 cu 6,2% față de anul 2018.

    Ajutorul de stat este plătit producătorilor de roșii din 2017 iar în acest an singurele schimbări produse în cadrul regulamentului au fost legate de creșterea cantității de tomate comercializate la 3.000 de kg și prelungirea perioadei de valorificare până la data de 15 iunie. Documentele justificative constând în factură, bon fiscal, file din carnetul de comercializare s-au depus la Direcția Agricolă până la data de 30 iunie inclusiv.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial