• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Business-plan prezidențial: Ce ar putea cultiva Traian Băsescu la ferma familiei ca să aibă profit

    agrointeligenta.ro -

    Ferma de 290 de hectare a familiei Traian Băseascu abia ce a fost achiziționată, că specialiștii în domeniu au și stabilit ce ar putea să cultive șeful statului pentru a deveni un agricultor profitabil. Ziarul Financiar publică astăzi o analiză privind poziția fermierului-președinte între restul profesioniștilor din agriculura națională.business plan familia basescu

    Pentru a începe să producă la ferma sa, Traian Băsescu ar trebui să mai investescă încă aproximativ 300.000 de euro în utilaje agricole. ”La o fermă precum cea deţinută de preşedinte, este nevoie de două tractoare şi mai multe echipamente adiacente ceea ce înseamnă o investiţie de 300.000 de euro cu un program de amortizare de numai 2-3 ani. O astfel de exploataţie are la dispoziţie şi varianta de a lucra terenul pe baza unor contracte de prestări servicii cu alţi fermieri din zonă sau cu o companie specializată în acest sens”, arată analiștii ZF.

    Cu 290 de hectare de cereale, ferma familiei Băsescu ar genera o cifră de afaceri de aproximativ 250.000 de euro având în vedere o recoltă medie de 5 tone/hectar cu o rată netă de profitabilitate de 15%, potrivit calculelor ZF. „Fermierii se descurcă cel mai bine atunci când au terenul în proprietate, iar oricând în agricultură este un moment proprice pentru a achiziţiona teren arabil. Este interesant că Ioana Băsescu a reuşit să ia un credit de la bancă pentru teren arabil, iar eu, care mă chinui de 20 de ani, nu am reuşit să fac asta. Băncile ne spun că au criteriile lor şi că aşa dau finanţările“, spune şi Costel Caraş, care deţine ca persoană fizică 102 vaci şi lucrează 110 de hectare arabile în arendă.

    Fiica Ioana, credit cu venituri lunare de 10.000 de euro

    ”Preşedintele Traian Băsescu a beneficiat de un context favorabil pentru a face această investiţie având în vedere că terenurile arabile din România sunt subevaluate faţă de cele din marile pieţe agricole din vestul continentului. Terenurile de la Nana au fost achiziţionate pentru 4.500 de euro/hectar, iar, spre comparaţie, dacă aceleaşi suprafeţe se aflau în Germania, Belgia sau Franţa, preţul putea fi şi de şase ori mai mare. În România, ferma de 290 de hectare a costat 1,3 mi­lioane de euro, iar în Germa­nia ar fi fost nevoie de o investiţie de circa 9 milioane de euro. În Germania, preţul mediu pentru terenurile arabile este de 28.000 de euro/hectar, în Franţa terenurile fertile se tranzac­ţionează şi pentru 25.000 de euro/hectar, iar în Italia negocierile încep de la 15.000 euro/hectar”, se mai arată în analiza ZF.

    „Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită, ca să ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea“, a mai spus Băsescu, potrivit Mediafax.

    Cu un calcul al ratei lunare de 7.000 de euro, rezultă că din notariat Ioana Băsescu are lunar venituri de cel puţin 10.000 de euro, luând în considerare un grad de îndatorare de maximum 70%. Contactat ieri de Ziarul Financiar, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, nu a dorit să comenteze în niciun fel pe marginea acestui aspect.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”