Ministrul Oros recidivează! A mai semnat o Hotărâre de Guvern fără dezbatere publică!
agrointeligenta.ro -Ministrul Agriculturii Adrian Oros continuă să încalce Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică! Conform anunțului făcut de către unul dintre consilierii ministrului Agriculturii, Adrian Oros, acesta a semnat deja o Hotărâre de Guvern de impact pentru sectorul apicol, dar care nu s-a aflat nicio zi publicată, sub formă de proiect, pe site-ul insituției, iar conținutul acesteia nu este cunocut decât în linii mari de către organizațiilor din sector.
Marian Irinei, activ pe rețelele de socializare ca Marian Stuparul Oltean, le-a transmis apicultorilor că Hotărârea de Guvern pentru ajutorul de minimis în apicultură ar fi semnată de peste două săptămâni. Declarația consilierului ministrului Adrian Oros și angajat în cadrul Ministerului Agriculturii a fost făcută într-o discuție pe Facebook în care crescătorii de albine au sesizat că nu există nicio informație nouă privind sprijinul pentru sectorul apicol.
Prin semnarea Hotărârii de Guvern fără consultare publică, ministrul Adrian Oros încalcă, din nou, prevederile Legii 53/2003 care stipulează că toate actele normative emise de autoritățile publice, inclusiv de către ministere, trebuie să parcurgă faza de consultare publică. ”În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune în site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu, într-un spațiu accesibil publicului, și să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz”, se arată la articolul 7 al actului normativ.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA), organizația cu reprezentativitate la nivel național care a cerut MADR sprijin pentru apicultori. Am aflat că nici măcar ACA nu a avut acces la actul normativ semnat de ministru și că suma cerută de stupari ar fi fost înjumătățită.
”Proiectul nu l-am văzut. Am fost informat telefonic că din suma de 50 de lei/familia de albine pe care am cerut-o noi, s-au aprobat 25 de lei. Și că rectificarea bugetară se face pe 13-14 august când se vor aproba banii. Dacă se aprobă, eu cred că din septembrie începe să se depună cererile la Direcțiile Agricole Județene. Se va proceda ca și în anii trecuți, adică apicultorii trebuie să aibă stupii înregistrați la ANZ, să aibă diplomă de școală, ca la Programul Național Apicol (PNA). Nu le-au mai cerut anul trecut dovada de cumpărare a produselor comparativ cu prima dată când s-a dat ajutorul pe vremea când Daniel Constantin era ministru. Oricum apicultorii au cheltuit banii pe mâncare și cheltuie în continuare pe siropuri”, a declarat Ioan Fetea, președintele ACA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Acesta a mai completat că în prezent sunt înregistrate 1.800.000 – 1.900.000 de familii albine.
Este pentru a doua oară deja în ultima lună când ministrul Adrian Oros semnează un act normativ ce nu a fost pus în dezbatere publică. Vă reamintim că pe 31 iulie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul 182/2020 prin care, la semnătura ministrului Oros, s-au introdus o serie de măsuri și investiții pe care fermierii sunt obligați să le facă în ferme pentru prevenirea incendiilor. Prevederile Ordinului antiincendiu intră în vigoare din 21 august 2020, adică vinerea viitoare.