• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

    Angelica Lefter -

    Forfotă mare în vestul țării, în rândul primarilor și fermierilor din mai multe localități, din cauza unei situații care se credea încheiată. Este vorba despre scandalul gazelor de șist din vestul țării, care mocnește încă din anul 2015. Săptămâna aceasta, zeci de primari din Arad s-au întâlnit să stabilească ce vor face după ce o firmă din Ungaria a cumpărat nouă hectare de teren aproape de graniță. Atât edilii cât și fermierii se tem că forările prin metode neconvenționale le-ar putea afecta terenurile și pânza freatică. De cealaltă parte, reprezentanții firmei din Ungaria neagă toate acuzațiile, potrivit Digi 24.

    Întreaga poveste pornește de acum 5 ani, când o firmă din Ungaria le-a cerut mai multor proprietari de terenuri de la graniță să le permită să facă prospecțiuni pe parcelele lor. Insistențele firmei au creat suspiciuni: oamenii s-au speriat că firma ar viza de fapt exploatarea de gaze de șist. Atunci, localnicii au înființat Asociația pentru salvarea Câmpiei de Vest și au dat în judecată investitorul maghiar.

    Avocatul Florin Bornea spune că prin acest demers s-a reușit ca planurile firmei să fie dejucate timp de 5 ani: ”Asociația pentru salvarea Câmpiei de Vest: Noi am reușit din 2015 de când țin procesele să-i ținem în loc. Acum, oamenii au aflat că firma din Ungaria a reușit să cumpere nouă hectare de teren în Curtici și Dorobanți, prin intermediul unei firme de avocatură”.

    Foto: Digi24/Fermierul Dimitrie Muscă

    Fermierul Dimitrie Musca și totodată președintele Combinatului Agroindustrial Curtici spune că situația este dramatică: ”Este crimă și pedeapsă. Aceste pământuri au fost păstrate și au produs pentru oameni și pentru semenii noștri de o viață întreagă. Acum să le distrugem și să facem sonde.”

    La rândul său, Bogdan Ban, primarul din Curtici a menționat că prima oară a venit pe o firmă de avocați care a făcut un contract fiduciar. Erika Korondi Josza, primarul localității Dorobanți a declarat și el că firma a cumpărat în localitate teren 3,74 hectare și a venit să depună dosarul pentru certificatul de urbanism pentru forare și explorare.

    Secretarul primăriei Dorobanți, Ardelean Hannelore, a menționat că: ”nimeni nu și-ar fi dorit ca pământul lui să fie primul pe care se vor instala aceste sonde, care se presupune că vor afecta toată agricultura din zonă și vor afecta viitorul copiilor.”

    Un alt pericol pe care îl simt oamenii este acela de a contamina solul și apa cu subtsanțe dăunătoare care ar putea fi folosite în timpul forărilor. Primarul din Macea, Ciprian Otlăcan spune că pânza freatică este doar la doi metri și jumătate, ”deja dăm de apă și ne e teamă tuturor.”

    Reprezentanții firmei maghiare au răspuns printr-un mesaj că nu au vizat niciodată sa extragă gaze de șist din județul Arad.

    ”Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist. (…) Am semnat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale ale cărui prevederi legale nu includ nicio activitate legată de gaze de șist. (…) În cadrul operațiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze convenționale existente, Panfora Oil & Gas a achiziționat câteva suprafețe de pământ în zonă pentru a realiza forajele necesare. Achiziționarea s-a făcut prin intermediar pentru că Panfora nu are experiența și expertiza necesară acestor operațiuni”, se arată în mesajul companiei.

    Astfel, reprezentanții firmei din Ungaria susțin că au cumpărat acele loturi tocmai pentru a nu afecta activitatea fermierilor, astfel încât operațiunile de explorare să nu aibă vreun impact asupra culturilor agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului