• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Și apicultorii cer demisia conducerii ANZ! Acuzațiile includ comisii făcute pe ascuns, persecutarea funcționarilor și abuz!

  Roxana Dobre -

  Acuzații grave la adresa conducerii Agenției Naționale pentru Zootehnie. După ce, recent, crescătorii de animale care conduc programele de ameliorare au cerut demiterea directorului instituției, Vaida Bela, acum și din sectorul apicol se cere demisia conducerii ANZ. Acuzațiile grave se extind și asupra conducerii Ministerului Agriculturii care a aprobat în mod ilegal, fără dezbaterea publică obligatorie prin Legea 52/2003, un ordin care ar favoriza un anumit grup de interes din jurul ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

  Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) cere printr-o adresă transmisă astăzi, joi – 13 august, Ministerului Agriculturii explicaţii în legătură cu Ordinul 134 din 18 mai 2020, referitor la acreditarea stupinelor de elită și multiplicare. Președintele ACA, Ioan Fetea, spune că aplicarea acestui ordin va crea mari probleme acestui sector, prin prisma abuzurilor care sunt promovate astăzi în teritoriu de către Agenția Națională pentru Zootehnie.

  Ordin de ministru, aprobat fără niciun fel de dezbatere publică sau consultare cu asociațiile reprezentative

  ”Sectorul apicol, un sector cu tradiție este urmat în aceste demersuri abuzive privind programele de ameliorare și de alte sectoare, (vedeți sectorul ovin) fără a se ține cont de propunerile venite din partea asociațiilor reprezentative ale celor două sectoare. Fără o dezbatere publică, am aflat de Ordinul mai sus amintit, din presă, dar nici până astăzi nu am primit un răspuns din partea dumneavoastră legat de nemulțumirile noastre și ale apicultorilor exprimate prin adresa nr.204 din 24.06.2020. Am aflat că unele persoane care se ocupau de specia albină la Agenția Națională pentru Zootehnie au fost “transferate” la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru că se opuneau, pe bună dreptate, măsurilor din ordinul respectiv, ba mai mult au fost desființare și direcțiile respective din cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie astfel încât acestea să nu se mai poată întoarce în viitor la vechiul loc de muncă”, se arată într-un document semnat de preşedintele ACA, Ioan Fetea, care a fost transmis ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

  Comisii de acreditare aprobate în secret

  ACA mai susține în textul citat că asociația a primit informații din teritoriu despre înființarea unor comisii de acreditare a stupinelor de elită, pe care nu le-a regăsit pe site-ul ministerului, făcute în mare secret. În mod public, ANZ nu a făcut nicio informare despre înființarea comisiilor, care trebuia făcută prin decizie a ANZ și comunicată public. ”Aceste comisii au fost trimise în teritoriu pentru a acredita stupine producătoare de “carnica” și nu numai, iar unii dintre membrii acestor comisii care s-au opus acreditării unei astfel de stupine (în zona Banat), au fost eliminați din comisiile respective”, se mai arată în adresa transmisă de ACA.

  ACA: Se fac presiuni pentru acreditari pe repede înainte

  Pe de altă parte, Ioan Fetea spune că se fac presiuni pentru acreditarea și a altor stupine într-un timp foarte scurt fără a verifica toate detaliile impuse de o astfel de acreditare, inclusiv deținerea rasei autohtone.

  ”În acest context susținem, cum afirmam mai sus, punctul de vedere al crescătorilor de ovine și demisia conducerii Agenției Naționale pentru Zootehnie. Nemulțumirea apicultorilor privind măsurile luate în ultima vreme în sectorul apicol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este una majoră, iar asociația noastră nu face altceva decât să vă transmită aceste îngrijorări. Așteptăm de asemenea o colaborare între aceste comisii de acreditare și Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură pentru o mai mare transparență în cazul acreditării stupinelor de elită în mod deosebit”, mai spune președintele ACA.

  Grup de interese la MADR?

  În final, președintele Asociației Crescătorilor de Albine face apel la ministrul Adrian Oros să nu promoveze ”interesele de grup ale unor persoane angajate” și care ”sfătuiesc eronat pe linie apicolă”.


  Te-ar mai putea interesa

  Familiile de albine mor pe capete într-un județ din România. Problema poate deveni națională Târguri apicole 2023: calendar evenimente în apicultură Daniel Buda: ”Cifrele dovedesc că poate exista o creștere a numărului de albine, chiar dacă folosim pesticide”

  Ultimele știri

  Rețeta succesului Verdon în distribuția de inputuri agricole Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe. Invitat: Horia Grosu, Director General IBNA Director ADS arestat de DNA! A cerut mită 350.000 de euro pentru arendarea unui teren de 650 ha