Oficial MADR: România începe producția de rachete care aduc ploaie și zapadă!
Angelica Lefter -Producția de rachete care aduc ploi și zăpadă va începe în România, a anunțat directorului general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), generalul Gheorghe Căunei Florescu. Rachete care pot salva țara de secetă vor fi produse la Ploiești, în aceeași fabrică unde se produc și rachetele antigrindină.
Lansarea rachetelor care transformă norii în ploi se va putea face folosind același sistem cu care, în prezent, se lansează rachete antigrindină.
Potrivit declarațiilor directorului general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), generalul Gheorghe Căunei Florescu, rachetele care produc precipitații (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece) vor fi produse în curând de societatea Electromecanica Ploiești, scrie observatorulph.ro. De precizat că Autoritatea funcționează în subordinea Ministerului Agriculturii.
Electromecanica Ploiești face parte din Compania Națională Romarm. Societatea va fabrica un tip de rachetă care va avea rolul de a produce artificial precipitații. Aceasta este o perioadă de testare, se fac inclusiv probe în poligonul de încercare.
Generalul Gheorghe Căunei Florescu, a declarat care este principiul de funcționare a rachetelor care ar putea fi folosite cu succes pentru combaterea secetei. ”Vrem să creștem gradul de precipitații pentru că și România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reușit să creștem nivelul precipitațiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploiești se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conține iodură de argint, o substanță care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitații”, a menționat Directorul Sistemului Antigrindină.
În Prahova există 11 puncte de lansare care protejează o suprafață de 140.000 de hectare, iar rachetele care aduc ploaia vor fi folosite prin unitățile existente de combaterea a grindinei inclusiv cele aflate, mai spune Căunei Florescu.
Dacă rachetele pentru ploaie vor acționa la altitudini joase, de 1.500-2.000 de metri, cele pentru combaterea grindinei acționează la 10.000 de metri, în norii care se formează vertical.
Totodată, rachetele pentru precipitații, lansate terestru sau prin intermediul aviației utilitare, ar putea fi folosite și în sezonul rece. ”Iarna trecută am avut un record negativ de precipitații. Imaginați-vă ce ar însemna să producem un strat de 10 cm de zăpadă pentru culturile de grâu, de exemplu sau pentru refacerea rezervelor de apă în alimentarea marilor orașe, precum Capitala”, a conchis directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei Florescu.