• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Văcar în mijlocul orașului: ”Vând toate animalele! Nu am probleme cu vecinii, ci cu Primăria!”

    Angelica Lefter -

    Văcar în mijlocul orașului! Un tânăr fermier a decis să renunțe la toate animalele pe care le crește. Deși are exploatația în oraș, el nu renunță la afacere din cauză că ar avea probleme cu vecinii, ci din cauza Primăriei care refuză să îi acorde suprafață de pășunat sau de pe care să își adune nutreț.

    Darius Florescu este un crescător de vaci din Mizil, județul Prahova. La numai 31 de ani, tânărul fermier a reușit performanța de a crește 50 de vaci chiar în mijlocul orașului, fără să deranjeze pe nimeni, însă acum se confruntă cu dilema vieții lui. Din lipsă de pășune, bărbatul spune că vrea să vândă animalele. A mers mai departe cu anunțul, care este și un semnal de alarmă pentru autoritățile locale, astfel că a postat pe pagina sa de Facebook poze cu animalele, însoțite de un text în care își exprimă dorința de a le vinde și în care relatează, pe scurt, situația.

    ”Vând urgent 50 de vaci rasa Holstein American cu producție foarte mare de lapte. Motivul vânzării este că nu am un metru de pășune deoarece Consiliul Județean Prahova a pus stăpânire pe pășunea din orașul Mizil în scopul de a construi un parc industrial, un lucru măreț, numai că acest lucru nu se mai întâmplă de mai bine de 10 ani. Am rugat mai-marii Primăriei să îmi încredințeze suprafața până vor începe construcțiile, dar am fost respins de fiecare dată. Precizez că îngrijesc aceste 50 de bovine în jumătatea orașului Mizil pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați”, a scris Darius Florescu.

    Foto: Facebook/Daryus Florescu

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au vrut să afle întreaga poveste a crescătorului de animale prahovean și l-au contactat. Darius Florescu spune că văcuțele au fost până acum îngrădite, însă, în lipsă de pășune, hrana trebuie asigurată zilnic, iar costurile sunt foarte mari. Promisiunile de la Primărie de a primi o pășune s-au dovedit a fi doar un vis.

    ”Am ferma de vaci în oraș, în spatele unui mare hipermarket, acolo cresc și animalele, am 1.000 de metri pătrați. Am animalele de mai mulți ani, dar am avut în jur de 4-5 vaci, însă de 5 ani am mărit efectivul și am ajuns la 50 de capete. Până acum nu am pășunat cu animalele. De la Primărie am avut doar promisiuni, nimic nu s-a concretizat. În perioada sărbătorilor Pascale am fost iar la primar și a zis că o să-mi dea undeva, în apropiere, un de este un râu, la capătul străzii, în jur de 10 hectare. Am zis că se rezolvă, dar nici până în ziua de astăzi nu au fost pregătite actele. Eu nu pot merge acolo abuziv, să vină cineva și să am probleme! Îmi trebuie doar o hârtie să dovedesc că am închiriat suprafața pe 2-5-10 ani, nu îmi trebuie subvenție. Animalele mele sunt Holstein American, Bălțată Germană, nu sunt neapărat unele care trebuie scoase pe islaz, dar sunt în jumătatea orașului. Este greu de crezut, dar prima casă vecină se află la 5 metri. Aici am o curte, casa bătrânească a bunicilor și în spate mi-am făcut eu un saivan”, spune crescătorul de bovine.

    Foto: Facebook/Daryus Florescu

    Darius Florescu are o mare dilemă, ar vinde animalele și nu prea le-ar da. În primul rând că iubește această meserie, care îl ajută să supravieșuiască împreună cu familia, iar în al doilea rând ar pierde și subvențiile pe anul în curs.

    ”Inițial am vrut să vând animalele, mă mai gândesc, aș pierde subvenția pe 2020, nu sunt foarte mulți bani, au rămas de luat 500 de euro. Da, am pus anunț, sunt în dilemă, pentru că nu există să nu poată să ne dea o pășune din câte sunt în zonă. Acum cumpăr nutreț, le țin închise aici în 1.000 de metri pătrați, dau 1.000 de lei pe zi. Pășune ar fi să ne dea, sunt mai multe spații, un fost aeroport în zonă unde pășunau 100-150 de vaci, acum au venit niște investitori că fac parc industrial, au închis jumătate, au pus panouri solare, cealaltă jumătate ar fi liberă. L-am rugat pe primar să mă lase să pasc vacile acolo, până încep construcția parcului industrial. A zis că nu mă poate lăsa, căci ar însemna să se pună rău cu Consiliul Local. În altă parte, la Valea Dobri, mai sunt 12-13 hectare, nici acolo nu mă lasă că acolo sunt alții care folosesc terenul, dar aceia nu mai dețin animale, din câte știu eu. Mi-a spus că acolo vrea primarul să facă o seră de flori. Alte câteva hectare sunt într-un cartier al orașului, dar acolo nu vrea să-mi dea că sunt alți cetățeni (de etnie romă) și a invocat că o să ne certăm și o să ajungem la conflicte. Eu vreau să închiriez pășunea, accept orice ofertă. Mă mai gândeam și la varianta că dacă nu se găsesc soluții, să ies cu animalele în centrul orașului. Sunt singurul fermier, nu înțeleg de ce nu sunt susținut!”, spune crescătorul de animale.

    A vrut să își facă fermă la țară, dar i s-au furat materialele

    Tânărul fermier spune că obține subvenție pe animale de 3 ani, însă orice încercare de a realiza o fermă mai mare sau de a găsi pășune a eșuat. Ultima dată a fost prădat de hoți. ”Am prins animalele în COP, sunt de 3 ani la subvenție, sunt foarte bine în privința actelor, sunt în regulă. Ne-am chinuit cu greu să nu deranjăm vecinii. Am cumpărat inițial la țară, în Băile Boboci, un spațiu, ne-am apucat să construim o fermă de vară, dar în urmă cu câteva zile ne-au furat tot de acolo, toate materialele de construcții. Deși am 31 de ani și sunt singurul fermier din Mizil, și tânăr, nu am obținut bani prin programele dedicate tinerilor fermieri, nu aveam acte pe proprietate. Acum am rezolvat cu actele”, a explicat Darius Florescu.

    Foto: Facebook/Daryus Florescu

    Mica afacere cu bovine nu l-a dezamăgit pe fermier. Are producții de 500 de litri de lapte pe zi. O parte merge către o făbricuță din oraș, iar alta devine brânză, care este la rândul său vândută. Este drept că a investit în tehnologizare, iar acum, dacă ar fi să își ducă planul de vânzare a animalelor până la capăt, ar fi o mare dezamăgire.

    ”Am fi achiziționat o fermă mai mare, dar costă mult, suntem mici. Am investit în animale și utilaje, un tractor, aparate de muls, câteva hectare de teren arabil. Am investit în tehnologizare undeva la 20.000 de euro. Dacă le-aș vinde, aș da o vacă la minim 1.500 de euro, am cumpărat vaci cu 3.500 de euro. Am junici aduse cu 2.200 de euro, preț de catalog. Eu oricum voi pierde foarte mult, dar dacă autoritățile își bat joc, asta este! Laptele obținut de la văcuțe îl dau la o microîntreprindere din zonă, care îl procesează, cel muls seara îl facem brânză. Brânza o dăm în Mizil la un intermediar, nu o vindem noi. În perioada asta cu pandemia este puțin mai complicat pentru că firma a întârziat cu banii, dar nu e o problemă așa mare. Avem o producție undeva la 500 de litri de lapte pe zi. Cam 300-400 de litri îi dăm la firma de procesare, restul îi facem brânză”, a declarat fermierul prahovean Darius Florescu, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!