• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Buletin de avertizare pentru fermieri: Atac puternic la cultura de porumb!

    agrointeligenta.ro -

    Buletin de avertizare pentru fermieri! Compania FMC Agro România informează agricultorii cultivatori de porumb că la acest moment se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis – Generația a II-a (sfredelitorul porumbului) și de Helicoverpa armigera – Generația a II-a și a III-a (omida fructificațiilor).

    Prin intermediul platformei Evalio AgroSystems, fermierii sunt informați privind monitorizarea acestor dăunători și primesc alerte gratuite privind momentul cel mai bun pentru a aplica produsele de combatere.

    Pentru a proteja culturile de sfredelitorul porumbului și de omida fructificațiilor, două produse pe care fermierii se pot baza în această perioadă sunt insecticidele Coragen și Avaunt, ambele din portofoliul producătorului FMC.

    Dacă sunteți în zonele de vest, sud și est ale țării, aplicați tratamentul cu insecticide în următoarele 5-7 zile ( 17-23 august) pentru combaterea celei de a doua și respectiv celei de a treia generații de Helicoverpa armigera.

    Evoluția capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera (generația a II-a)  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de vest a țarii

    Evoluția capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera (generația a III-a) în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zonele de sud și est ale țarii

    Dacă sunteți în zonele de vest, sud și sud-vest ale țării, aplicați tratamentul cu insecticide în următoarele 5-7 zile ( 17-23 august) pentru combaterea celei de a doua generații de Ostrinia nubilalis.

    Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a, în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de sud

    Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a,  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de vest

    Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a, în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de sud-vest

    FMC România a amplasat pe întreg teritoriul țării peste 430 capcane (clasice și automate, pe bază de feromoni) în aproximativ 80 puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicația EVALIO® Agrosystems, după ce acestea sunt validate de către specialiștii FMC și cercetătorii entomologi de la INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.

    Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb. Helicoverpa armigera prezintă generații suprapuse și este dificil uneori să se determine numărul de generații finalizate. De obicei, generația I de Helicoverpa armigera apare în luna mai-început de iunie, moment în care nu se întrunește criteriul fenologic la porumb (fenologia plantei: stadiul de mătăsit-ieșirea paniculului) pentru atacul dăunătorului și aplicarea tratamentului. La generația a II-a, larvele din primele două stadii de dezvoltare se hrănesc cu aparatul foliar, mătasea și paniculul plantelor de porumb, iar din stadiul al treilea pătrund în interiorul ştiuleţilor de porumb.

    Sursă foto: FMC Agro România

    Odată intrate sub pănuşe, combaterea larvelor devine greoaie şi costisitoare. În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

    Sursă foto: FMC Agro România

    Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag periculos, care poate afecta serios cultura de porumb.

    La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze), iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și toleranța la secetă.

    Sursă foto: dr. ing. Otilia Cotună

    Comparativ cu prima generație, combaterea generația a II este mult mai dificil de realizat. Depunerea pontelor de către femelele generației a doua poate dura 3 – 4 săptămâni, fiind dificil de controlat această insectă din cauza mobilității și eșalonării stadiilor.

    Momentul optim de combatere trebuie stabilit cu mare grijă în urma verificării pontelor. Dacă se impune un tratament, acesta ar trebui efectuat atunci când marea majoritate a pontelor sunt în pragul eclozării sau în stadiul de „cap negru”.

    În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se pot instala fungii micotoxigeni Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides și Aspergillus flavus. Acești fungi contaminează cariopsele cu micotoxine periculoase pentru sănătatea oamenilor și a animalelor (ex: aflatoxina), depreciind calitatea recoltei, iar în condiții favorabile de climă, nivelul de micotoxine din boabele de porumb poate depăși limitele maxime admise. O recoltă contaminată va fi greu de valorificat sau chiar imposibil.

    Atenție! În zona de vest a României, a fost deja observată prezența ciupercilor Fusarium graminearum și Fusarium verticillioides la această dată pe știuleții de porumb (zaharat și nu numai) ce prezintă leziuni produse de larvele de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în urma hrănirii.


    Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

    Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă. Pentru informații suplimentare contactați echipa FMC aici.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte