• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ipoteza lansată de un fermier privind despăgubirile: ”Prin ianuarie se vor acorda, când CE va rambursa banii”

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Adrian Oros, tras la răspundere de fermieri. Ștefan Gheorghiță, fermier din județul Brăila, îi cere explicații ministrului Agriculturii Adrian Oros cu privire la neadoptarea ordonanței de urgență care ar trebui să constituie baza legală de acordare a despăgubirilor de secetă fermierilor afectați. Acesta susține că deocamdată nu există certitudinea că la această rectificare bugetară s-ar fi aprobat banii pentru despăgubirile la secetă, iar dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, ministrul Adrian Oros ar trebui demis rapid de către premierul Orban.

    ”Pot să accept că domnia sa (n.r. Adrian Oros) nu înțelege foarte bine documentele privind  bugetul și nu este nici o problemă, fiindcă putea să cheme pe altcineva să ne explice, dar oricum se putea și altfel decât de a trata în acest fel pe cei care dorești să-i conduci. Nervozitatea lipsei explicațiilor obliga la o altă abordare. Cred că ar fi fost foarte greu să se explice, de ce nu a fost adoptată și OUG care să contituie baza legală de acordare a despăgubirilor de secetă ? Asta înseamnă că aceasta cel mai devreme poate fi adoptată la viitoarea sedință de guvern și astfel se pierde timp important până la implementare și realizarea plăților efective către fermieri. Așa nu își încalcă o promisiune făcută fermierilor?”, se întreabă fermierul într-un text de opinie publicat de capital.ro.

    Nu există certitudinea că la rectificarea bugetară s-ar fi adoptat banii pentru despăgubiri

    Potrivit fermierului brăilean, nu există certitudinea că la această rectificare s-ar fi aprobat banii pentru despăgubirile la secetă, iar dacă bănuielile acestuia s-ar adeveri, atunci următorul pas ar fi fără doar și poate demiterea lui Adrian Oros din funcția de ministru al Agriculturii.

    ”In proiectul de OUG de rectificare bugetară, ieri dezbătut, se prezintă inclusiv tranferurile între diferitele poziții bugetare ale aceluiași minister și acestea se aprobă prin rectificare adoptată de Guvern, deci cum va face ministerul agriculturii? (…)Atunci când va apare OUG de rectificare bugetară in Monitorul Oficial, ne vom lămuri cu toții cum stă situația și vom înțelege și cine sunt autorii, dar astăzi când scriu aceste rânduri nu există certitudinea că la această rectificare s-ar fi aprobat banii pentru despăgubirile la secetă, iar dacă acest lucru este adevărat, cred că aventura ministerială a domnului Oros ar trebui să fie curmată rapid și fără dureri de către primul ministru. Asta dacă nu cumva chiar domnia sa, domnul Orban a fost coordonatorul sau regizorul scenetei, unde au mai jucat în personaj secundar ministrul finațelor, domnul Câțu, pe lângă vinovatul de serviciu de la agricultură, domnul Oros, iar împreună să fie artizanii miscării de lăsare de izbeliște a fermierilor afectați de secetă, având în vedere că impactul electoral se apreciază a fi redus. Dar așa cum s-au desfășurat lucrurile, a fost o penibilă scenetă de comedie neagră, unde cinismul și batjocura decidenților politici la adresa fermierilor afectați de secetă își arată noi niveluri de dezvoltare artistică de l-ar face invidios și pe însuși Machiavelli”, a spus brăileanul.

    Despăgubirile de secetă ar putea fi plătite abia în ianuarie 2021

    Din așa zișii bani alocați despăgubirilor pentru secetă, ministerul Agriculturii ar putea plăti de fapt avansul APIA, iar plata despăgubirilor să fie amânată pentru ianuarie 2021, atunci când Comisia Europeană va rambursa banii, se arată într-unul dintre scenariile lansate de fermierul Ștefan Gheorghiță.

    ”Până ne vom lămuri, eu îmi permit să lansez trei scenarii (ipoteze) posibile de derulare a acestei acțiuni și anume:

    1. Se joacă cum se spune la poker, la două capete și anume s-au alocat banii pentru plata avansului la subvențiile pe suprafață și unde ieri domnul Oros a anunțat că a cerut devansarea plăților cu o lună, adică în septembrie, când din coincidență și fără nici o conotație, vor fi alegerile locale. După ce se va da avansul, se va motiva neacordarea despăgubirilor la secetă deoarece au preferat să dea mai repede avansul la subvenția  pe suprafață fiindcă îi ajută pe toți fermierii și în stilul deja consacrat, se va stimula încăierarea între fermierii afectați de secetă cu cei neafectați. Apoi, când Comisia Europeană va rambursa banii prin ianuarie 2021 se vor acorda și despăgubirile la secetă dacă până atunci nu apare altceva.
    2. Dacă nu se va aproba devansarea plății avansului, puțin probabil, fiindcă eu cred că au discutat în prealabil la Comisie înainte de a face public acest lucru, atunci se vor lua banii de la acordarea avansului și se vor da către despăgubiri și vor căuta alți bani la rectificarea din octombrie prin mărirea deficitului și mai mult.
    3. A treia ipoteză, se vor acorda despăgubirile de secetă, dar vor fi lăsate alte sectoare mai puțin vocale în așteptare, cum poate se va întâmpla și se vor tăia banii prevăzuți ieri la sectorul suin de circa 0,8 mld lei, la care dacă adăugam cei 0,3 mld lei acordați cu ,,generozitate și preocupare” de domnul Orban, ne iese mai cu forcepsul suma de 1,2 mld lei, necesară despăgubirilor”, spune fermierul Ștefan Gheorghiță.

    La anul fermierii din zonele afectate de secetă vor vedea cu adevărat ce înseamnă Iadul

    Ștefan Gheorghiță este de părere că de când fermierii români se confruntă cu această problemă a secetei, ministerul Agriculturii a promovat la nivel de explicații doar minciuna și cinismul. De asemenea, acesta ține să precizeze că dacă în urnătoarea perioadă nu se vor înregistra precipitații semnificative, în anul care va urma fermierii din zonele afectate de secetă vor vedea cu adevărat ce înseamnă Iadul.

    ”Așa cum am spus, publicarea OUG de rectificare bugetară va lămuri misterul fiindcă, mutarea banilor în cadrul bugetului unei instituții necesită aprobarea prin rectificare așa cum am arătat mai sus, dar poate există un artificiu posibil și eu să nu-l știu, vom vedea. De când a început această sarabandă a secetei, ministerul agriculturii a promovat doar minciuna și cinismul la nivel de explicații, invocând lipsa utilizării irigațiilor și a asigurărilor, iar după circa 2 luni de campanie deșănțată în acest sens și cu acest mesaj, tot ministrul agriculturii a venit și a recunoscut public, dar mai cu jumătate de gură, că asigurările nu au fost posibile neexistând decât o singură formulă de asigurare și aceea limitată ca suprafață, iar irigațiile nu puteau ajuta decât pe cel mult 20% din suprafața afectată de secetă. Ați auzit pe cineva să regrete pentru acele minciuni spuse și de faptul că o parte a populației a început să înfiereze ,,bolsevicii” de fermieri care nu se mai satură de bani ? Poate sunt eu mai prost informat. În cealaltă parte a baricadei, fără a comenta foarte mult și fără a deranja din inerție asociațiile profesionale, vor sau nu vor să recunoască, au fost tratate cu lipsă de respect și dezinteres, asta ca să fiu politicos, iar acest lucru nu este de ieri de azi, dar se merge mai departe datorită concepției unora dintre membrii, că este bine să ai uși de dialog deschise cu acest tip de decidenți politici care reprezintă însăși existența, adică CIOLANUL, chiar dacă este păgubos pentru membrii simpli, nu pentru conducători. Iar domnul Emil Dumitru, actualul secretar de stat și fostul lider PRO AGRO se pare că știe foarte bine slăbiciunile acestor asociații profesionale ale fermierilor și le valorifică în favoarea partidului la guvernare. Problema secetei se pare că nu va trece așa usor, iar dacă Dumnezeu nu va uita apa deschisă la baie pentru o lungă perioadă de timp, la anul fermierii din zonele afectate de secetă vor vedea cu adevărat ce înseamnă Iadul, iar dacă azi liderii asociațiilor profesionale ale fermierilor nu vor face nimic în această situație, atunci mâine vor fi controlorii de bilete în autobuzul celor care își vor alege un nou drum, unii cu streangul de gât, cel spre Lumea de Dincolo. Azi sunt vorbe, dar dacă mâine vor fi fapte? Înainte să mă înjurați, mai citiți odată materialul vă rog și după aceea puteți începe”, este mesajul transmis de fermierul brăilean.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă