Crescătorii de ovine se țin de cuvânt: I-au trimis ministrului Adrian Oros hârtie de la avocat!
Roxana Dobre -Asociațiile de ameliorare din oierit nu dau înapoi și își continuă demersurile prin care au solicitat demisia directorului general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și retragerea Ordinului de ministru 180/3.08.2020 privind monta naturală. Oierii au primit din nou invitație la discuții din partea directorului ANZ pentru mâine, marți 18 august. În replică crescătorii de ovine au trimis o adresă de la avocatul care îi reprezintă acesta fiind ultimul demers înainte de a ataca ordinul privind monta naturală în Instanță!
Directorul ANZ îi invită din nou pe crescătorii de oi la discuții după ce aceștia au refuzat prima încercare de dialog inițiată de Vaida Bela. Acesta a trimis săptămâna trecută o invitația prin care anunța că vrea să discute cu reprezentanții asociațiilor de ameliorare pe teme privind Ordinul de ministru 180/03.08.2020, programe de ameliorare, testul de rezistență la scrapie, testul de filiație.
Despre refuzul oierilor de a dialoga cu șeful ANZ, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Se întâmplă ACUM: Oierii boicotează discuțiile cu conducerea ANZ privind programul de ameliorare!
Oierii au trimis înștiințare la MADR prin avocat
În acest interval, oierii nu au pierdut timpul și s-au ținut de cuvânt: au contactat un avocat pentru a prelua speța lor și a contesta în Instanță Ordinul privind monta naturală, document ce l-au contestat de nenumărate ori cu argumente atât în spațiul public cât și în întâlnirile pe care le-au avut cu ministrul agriculturii Adrian Oros și șeful ANZ, Vaida Bela. Este o premieră când crescătorii de ovine sunt la un pas să dea în judecată ministerul de resort pentru un ordin de ministru.
Un avocat a preluat cazul oierilor și a făcut primul demers înainte de a demara cazul în Instanță, adică o procedură prealabilă înregistrată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu nr. 3789/17.08.2020 și la relatii publice cu numărul 131443/17.08.2020. În documentul trimis la MADR se arată că ”în conditiile în care nu se vor dispune dispune măsuri legale, reale și concrete în ceea ce privește anularea parțială a Ordinului 180/2020 prin înlăturarea articolelor nelegale sau modificarea acestora cu respectarea dispoziițiilor legale din Regulamenul 1012 și Legea Zootehniei oierii vor acționa în judecată, iar în baza dispozitiilor art.14 alin.1 din Legea 554/2004 și a art.15 din aceeași lege vor solicita în instanța de judecată suspendarea Ordinului până la soluționarea definitivă a contestației formulate împotriva acestuia”.
Sunt contestate mai multe articole din Ordinul privind monta naturală
Conform documentului transmis de reprezentatul legal al oierilor către MADR dar pus și în vederea conducerii ANZ, sunt contestate mai multe articole din Ordinul privind monta natural și anume: Art.6, Art.9. alin.2, Art.9. alin.5,alin.6, Art.10 și Art.20 din Ordinul 180/03.08.2020 și se solicită anularea acestuia sau modificarea lor în conformitate cu legislația în vigoare. Unul dintre cele mai importante articole, contestat de oieri, se referă la reproducătorii care participă la programele de ameliorare aprobate, indiferent de specie, ce trebuie să fie identificați prin analiză grupei sanguine (verificarea filiației), în procent de 3%, din efectivul de masculi existent în exploatație, dar nu mai puțin de 1 cap. În exploatațiile în care rezultatele testării depășesc 20% neconformități, ANZ dispune verificarea întregului efectiv.
În adresa trimisă la MADR se arată că ”Art. 9 al. 6 din Ordinul nr. 180/2020 este nelegal deoarece adaugă condiții inexistente în actele normative superioare, deși Ordinul nr. 180/2020 trebuia emis în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. art. 22 alin. 1. Regulamentul 1012 al U.E./2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 prevede că societățile de ameliorare prevăd cerința că animalele de reproducție de rasă pură din specia bovină, ovină, caprină și ecvină să fie identificate prin analiză grupei sanguine sau prin orice altă metodă adecvată care oferă cel puțin același grad de certitudine că analiză ADN-ului, atunci când animalele de reproducție de rasă pură respective sunt utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială. Prin Regulamentul (U.E.) 1012/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 sunt solicitate analiză grupei sanguine sau prin orice altă metodă adecvată care oferă cel puțin același grad de certitudine că analiză ADN-ului, doar atunci când animalele de reproducție de rasă pură respective sunt utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială, și nu pentru monta naturală așa cum prevede art. 9 al. 6 din Ordinul nr. 180/2020”.
Aceeași sursă mai precizează că norma tehnică privind autorizarea la montă, trebuie să țină cont de realitatea din teritoriu și ordinea lucrărilor din exploatațiile crescătorilor de reproducători, astfel:
-Toate exploatațiile din programele de ameliorare sunt înregistrate ANSVSA, chiar și rezervațiile naturale și grădinile zoologice.
-Tineretul ovin al anului 2019(impropriu spus) , sunt animale adulte și este deja acceptat la montă și va monta în actuală campanie de montă (la ovine încep la sfârșitul lui iulieînceputul lunii august).
-Pentru a păstra coerența actelor normative Autoritatea competentă autorizează pentru reproducție:
1. masculii obținuți în programul de ameliorare, o singură dată în viața productivă, iar dacă autoritatea competentă consideră necesar să inspecteze animalele și să controleze calitatea materialului seminal anual, emite reautorizare, însoțită de buletin de analiză;
-Acceptarea la reproducție se face de către societățile de ameliorare, că etapă a programului de ameliorare, conform regulamentului ameliorării;
-Autorizarea se face, conform Legii zootehniei, de către autoritatea competentă, constituindu-se în validarea realizării parametrilor tehnici ai programului de
ameliorare; această validare vizează transmiterea progresului genetic rapid şi eficient în fermele din programele de ameliorare și din afară programelor de ameliorare. Condițiile de apreciere a reproducătorilor, de către autoritatea competentă, nu trebuie să exceadă cadrul stabilit de programul de ameliorare
aprobat.
2. punctele de montă- funcţionează la adresa crescătorilor de reproducători (adică exploatații din programele de ameliorare), pentru exploatațiile care doar dețin reproducători, achiziționați din puncte de montă autorizate, este suficientă autorizarea masculului”.
Ministerul are termen 15 zile să dea un răspuns
Ministerul Agriculturii are 15 zile termen să le răspundă oierilor, în caz contrat speța ajunge în Instanță. Până atunci oierii sunt hotărâți: refuză orice dialog cu conducerea ANZ până ce directorul Vaida Bela nu va părăsi funcția pe care o deține.
Cele 11 asociații care au trimis hârtie prin avocat ministrului agriculturii sunt: Asociați Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana și Asociațiile Județene afiliate, Asociația Națională a Crescătorilor de Caprine CAPRIROM și Asociațiile Județene afiliate, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine/Caprine Caraș-Severin și Asociațiile Județene afiliate, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine/Caprine Teleorman și Asociațiile Județene afiliate, Asociația Crescătorilor de Ovine/Caprine Miorița Chișineu-Criș și Asociațiile Județene afiliate, Asociația Crescătorilor de Specii Afiliate în Conservare, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine/Caprine Moldavis, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine/Caprine Moldoovis Botoșani, Asociația Crescătorilor de Ovine/Caprine 2003 Călărași, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine Hunedoara și Asociațiile Județene afiliate și Asociația Crescătorilor de Ovine Dobrogea și Asociațiile Județene afiliate.