Traderii și firmele de inputuri, convocate la Ministerul Agriculturii să discute cu fermierii despre relațiile contractuale!
Roxana Dobre -Întâlnire fermieri-traderi și companii de inputuri. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, marți – 18 august, că luni va organiza o discuție între liderii fermierilor și traderii de cereale și furnizorii de inputuri. Întâlnirea va viza relațiile contractuale dintre aceste părți, în contextul secetei crunte din acest an care i-a pus pe mulți fermieri în imposibilitatea de a-și achita datoriile către furnizori și parteneri comerciali.
”Despăgubirile pentru secetă nu sunt suficiente, de aceea am stabilit astăzi că luni vom avea o discuție, o întâlnire între liderii fermierilor și traderii de cereale și furnizorii de inputuri, legate de relațiile contractuale. Desigur că va trebui să luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat anul acesta din punct de vedere al producțiilor pe care fermierii le-au avut”, a arătat ministrul agriculturii.
Fermierii s-au plâns de nenumărate ori că vor ajunge la faliment dacă traderii sau firmele de inputuri nu îi vor păsui cu plățile. Foarte mulți dintre aceștia au contracte cu plata la recoltă dar din cauza situației grele din acest an fermierii au nevoie de soluții pentru a regândi modul de rambursare a sumelor datorate. Totodată, o parte dintre agricultori au încheiat contracte futures în care au primit bani pentru viitoarea recoltă, însă aceasta nu a existat, iar acum producătorii riscă să fie executați în baza contractelor încheiate cu traderii.
Ministrul agriculturii a anunțat recent că producția de grâu a României în 2020 înregistrează o scădere de circa 40% comparativ cu anul trecut. Pierderea de producție este cauzată de fenomenul de secetă care a calamitat o parte din culturile de primăvară ce sunt recoltate în campania de vară.
Producțiile au scăzut simțitor față de 2019
”La grâu – este suprafața cea mai mare, peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, s-a recoltat 89% din suprafață, producția medie la hectar este de 2,9 tone pe hectar față de 4,8 tone pe hectar în 2019 când regimul precipitațiilor a fost unul normal. S-a diminuat cu 40% producția medie la hectar la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anula cesta estimarea este de 5,5-5,6 milioane de tone”, a declarat ministrul Oros despre producția de grâu obținută și raportată până acum de fermele românești.
La secară, producția medie de asemenea a fost diminuată. ”Este de circa 2,5 tone pe hectar, față de 3,2 tone pe hectar în anul trecut”, a spus Oros despre recoltele la secară.
La orz, producția medie la hectar este de circa 2,6 tone pe hectar, față de 5 tone pe hectar în anul trecut. ”Deci o scădere cu aproximativ 47%”, a calculat Oros.
La rapiță, scăderea este și ea semnificativă: ”Producția medie anul trecut a fost de 2,3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Și aici s-a înregistrat o scădere seminificativă datorită secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an, deși în ultima perioadă au fost precipitații chiar din abundență, în anumite zone ale țării, mai ales în Dobrogea și sudul Moldovei sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă”.