• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Basavin, unicul producător de vin kosher din Europa de Est: ”Israelienii vin la noi, apasă pe butoane, își fac singuri vinul. Noi apoi li-l exportăm”

    agrointeligenta.ro -

    De mai bine de trei ani, producătorul moldovenesc Basavin a dat lovitura cu vinul kosher. Compania este singura din estul Europei care are acest produs foarte cerut la export în statele cu comunități importante de evrei: Polonia, Cehia, Rusia sau SUA. Grosul vinului de la Basarabeasca pleacă în Israel, către partenerii care se asigură că vinul produs de podgoria din Republica Moldova le respectă standardele.

    sticla de vin cuser basavin

    ”Partenerii israelieni vin la noi la podgorie când se produce vinul kosher. Ei apasă pe butoane, urmăresc procesul ca să se asigure că totul este în ordine. Fără recunoașterea lor, nu am fi putut intra pe piață. Suntem singurii care producem vin kosher în Moldova și în Europa de Est, iar acest lucru ne-a ajutat să câștigăm piețe importante”, ne-a declarat Alexandru Fulger, managerul de export al Basavin.

    Regiune viticolă cu istoric evreiesc

    De la reprezentantul Basavin am aflat că podgoria din Moldova are 30 de hectare proprietate proprie și 250 de hectare le lucrează în arendă. Toată suprafața este situată într-o zonă cu tradiție în viticultura de peste Prut, în zona orașului Basarabeasca, localitate cu un istoric strâns legat de comunitățile evreiești. Basarabeasca a apărut ca localitate relativ nu demult, în anul 1846, când Guvernul Imperiului Rus a înființat o colonie evreiască, sugerându-le ultimilor: noua așezare trebuie să fie numită Romanovca, ca semn de adorație față de dinastia țarilor Romanov ai Rusiei. Însă ei au început să părăsească colonia chiar din a doua zi. Cei careau mai rămas s-au aciuat pe locul ocupat de actuala brutărie și actuala moară. În 1859 aici se numărau doar 86 de familii de evrei (263 de bărbați și 249 de femei), înzestrați cu 1.750 desetine de pământ arabil, ceea ce nu era puțin.

    Astăzi, Basavin, podgoria din zonă, a știut să profite de istoricul regional și să acapareze o zonă virgină cu vinurile sale kosher. ”Cererea este foarte mare la export, mai ales că prețurile noastre sunt rezonabile. Inițial am început să vindem în Belarus, Kazahstan, Ucraina și Rusia, dar acum vindem și în Polonia, în Cehia, în Slovenia, în Germania. Am intrat recent și pe piața din China. Avem cereri și din Anglia, de la clienți mai mici, dar comenzile cresc”, ne-a declarat Alexandru Fulger.

    Ca și nivel de preț, o sticlă de Basavin pornește de la 3,5 euro și ajunge să sară de 10 euro pentru vinurile de an 2004.

    basavin in chinaChinezii preferă soiurile seci

    În afară de vinul kosher, compania are o gamă largă. ”În Polonia sau Cehia se cere vinul demisec sau demidulce – chiar Kagor-ul dulce. Kagor este un vin obținut din struguri copți în exces din vița de vie Cabernet Sauvignon, ca explic pentru cine nu cunoaște. La chinezi trimitem vinuri seci. Am exportat și în SUA, dar comenzi mai mici, de 15.000 de butelii pe an”, mai spune managerul de export.

    Compania a fost invitată săptămâna aceasta la degustarea de vinuri moldovenești de la Palatul Parlamentului, acolo unde a luat contact cu mai multe persoane interesate să aducă Basavin în România. ”Deși putem spune că exportăm în multe colțuri ale lumii, nu am reușit încă să intrăm pe piața din România. Nu ne dăm seama dacă nu mai este loc și pentru noi, moldovenii, sau pur și simplu nu înțelegem cum merg treburile aici”, a încercat să ne explice Alexandru Fulger.

    PICT0187_b echipa basavin casa basavin PICT0329_b basavin fabrica

    Foto: www.basavin.com


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness