• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liderii din agricultură – scrisoare deschisă către Orban, Oros și Cîțu: Unde au dispărut sumele pentru despăgubirile fermierilor?

    agrointeligenta.ro -

    După ce în urmă cu două zile, liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare au participat alături de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la conferința în care s-a anunțat plata despăgubirilor de secetă, astăzi, joi – 20 august, Alianța a transmis presei o scrisoare deschisă în care denunță faptul că proiectul de Ordonanță de Urgență publicat ulterior nu prevede sumele necesare plăților către fermieri și nici faptul că sumele se pot vira în tranșe.

    Scrisoarea deschisă este adresată premierului Ludovic Orban și celor doi miniști – Adrian Oros de la Agricultură, și Florin Cîțu de la Finanțe.

    Liderii celor patru organizații – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Federația Națională Pro Agro, Asociația Producătorilor de Porumb din România și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, arată că sumele promise fermierilor nu sunt asigurate în niciun fel prin actul normativ pus în dezbatere publică.

    ”Referitor la Proiectul de Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, postat în consultare publică pe site-ul MADR – 18.08.2020, Alianța pentru Agricultură și Cooperare vă atrage atenția și își manifestă îngrijorarea asupra Capitolului III – Procedura de acordare a ajutorului de stat, din care lipsesc cu desăvârșire informații certe privind suma totală alocată de către MADR pentru efectuarea acestor plăți, sumă care a fost estimată la valoarea de 1,2 miliarde de lei. În documentul postat inițial pe site-ul MADR la art. 11 era prevăzută ca sumă maximă alocată acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei!”, se arată în documentul remis presei.

    ”Nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăți se vor face parțial, urmând ca diferența să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie! Mai mult decât atât, în cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizează că ”În situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat”. Cum puteți sugera că sumele nu acoperă suma estimată inițial dacă public ați afirmat că există, chiar dacă nu este menționată expres?”, atrag atenția liderii din agricultură.

    ”Discutăm asumat despre secetă pedologică extremă încă din luna martie 2020 când au început să apară primele Ordine de Prefect în baza cărora fermierii au putut solicita întrunirea comisiilor de constatare! Azi auzim despre despăgubiri pentru pagubele provocate de acest femomen meteorologic extrem, într-un amestec de antogonism cu sectorul zootehnic. Care este motivul pentru care s-a făcut suplimentarea bugetului MADR? Întelegând că și alte sectoare au nevoie de sprijin, considerăm, totuși, că plata despăgubirilor provocate de secetă ar trebui să reprezinte prioritatea zero, conform discuțiilor avute până în prezent! Dacă sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maximă alocată nu se regasește în proiectul de Ordonanță? (…) Nu dorim să ne antagonizăm cu alte sectoare importante – ci să cerem ceea ce este important și urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, care riscă să intre în colaps. Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil și faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puțin, nu avem cu ce să plătim și nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

    ”Ne-ați chemat la dialog și am răspuns apelului de fiecare dată, însă evenimentele din ultima perioadă ne fac să concluzionăm că doar ați simulat aceste consultări și deciziile au fost luate și date presei pe surse pentru a ne pune într-o lumină proastă față de membrii noștri și a demonstra bunăvoința dumneavoastră și incapacitatea noastră! Dați dovadă de seriozitate și profesionalism, faceți altfel de politică! Țineți-vă de cuvânt cu promisiunile pe care le faceți și termenele pe care le dați, în caz contrar, stimați domni, în septembrie, membrii noștri sunt cei care vă vor taxa și pe dumneavoastră la vot, nu doar pe noi în calitate de organizații profesionale”, se încheie scrisoarea deschisă asumată, în numele membrilor, de liderii celor patru organizații: Nicu Vasile (LAPAR), Ionel Arion (Pro Agro), Nicolae Sitaru (APPR) și Mircea Băluță (UNCSV).

    Documentul integral transmis de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare poate fi consultat AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români