• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultor: MADR va prelungi termenul de depunere a cererilor la ajutorul de minimis în apicultură!

    Ramona Dascălu -

    Termenul de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis pentru apicultură, prelungit de MADR! După ce Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) a solicitat ministerului Agriculturii prelungirea termenului de depunere a cererii și a documentelor justificative pentru încasarea sprijinului de 25 lei/familie de albine de la stat, pe motiv că data de 31 august, stabilită inițial, le va lăsa la dispoziție stuparilor doar 6 zile lucrătoare pentru depunerea celor necesare, iată că există informații potrivit cărora termenul pentru ajutorul de minimis va fi prelungit de Ministerul Agriculturii cel puțin până la 15 septembrie.

    Vestea bună a fost făcută publică de apicultori pe un grup de Facebook destinat crescătorilor de albine. Chiar dacă apicultorii au solicitat prelungirea termenelui de depunere până la finalul lunii septembrie, iar acum ministerul a decis să-l prelungească doar cu două săptămâni, stuparii apreciază că durata de depunere este suficientă.

    ”Stimați colegi,

    Din informațiile primite de la MADR am fost înștiințati că termenul pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de *minimis* se va prelungi până pe data de *15.09.2020 (posibil 18.09.2020)*. Durata de depunere nu este foarte mare, în aceste conditii, dar apreciem ca este suficientă, întrucât documentele sunt aceleasi ca si anul trecut. În momentul în care o sa fie aprobat proiectul, o sa anunțăm acest lucru. Mesaj de la Apicola Dorobanți!

    P. S. Deși a vorbi despre un termen când nu ai hotărârea, este ca și cum ai face botezul fără sa ai copilul…”, se arată într-o postare a lui Florin Dascălu, pe grupul ”Apicultori din România – Grup Liber”.

    Ministerul Agriculturii a comunicat un cuantum de 25 de lei pe famila de albine pentru apicultorii români ca despăgubire pentru pagubele înregistrare în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2020.

    Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt:
    a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;
    b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

    De precizat că la acest moment scheme de ajutor de minimis nu este aprobată. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol” a fost prezentat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 19 august, în primă lectură, dar nu a fost aprobat pe motiv că, la fel ca în cazul altor acte normative ale MADR, nu a primit toate avizezel. Proiectul se află la acest moment în stadiul ”de analiză”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă