• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Fetea, ACA: Vom solicita prelungirea termenului la depunerea cererilor pentru ajutorul de minimis din apicultură!

    Roxana Dobre -

    Apicultorii sunt neplăcut surprinși de termenul scurt în care trebuie vor trebui să depună cererile pentru accesarea ajutorului de minimis pentru apicultură 2020! Conform datelor transmise astăzi, miercuri, 12 august într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică, crescătorii de albine au termen până la 31 august să depună cererea și documentele justificative ca să încaseze sprijinul de 25 lei/familie de albine de la stat.

    Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), ne-a declarat astăzi că datorită semnalelor de alarmă transmise de Agrointeligența-AGROINTEL.RO privind întârzierea proiectelor și a banilor pentru apicultori, MADR s-a pus în mișcare și a postat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocările financiare pentru crescătorii de albine.

    ”Dumneavoastră sunteți santinela de atac și de control, că altfel nu se mișcă nimic. Noi, repet, nici nu am văzut proiectul, nu am fost consultați, dar cum am mai spus, am fost într-adevăr sunat și am și o adresă de la doamnă directoare din minister. Ne-au comunicat că în funcție de perspective, de cum se va schimba vremea, de dovezi, se vor da 25 de lei/familie de albine”, ne-a declarat Ioan Fetea după ce proiectul privind ajutorul acordat apicultorilor a apărut la doar o zi după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat mai multe articole privind acest subiect.

    Articolele postate le puteți citi aici:

    Cu actualul termen, apicultorii vor avea maxim 6 zile lucrătoare să depună cererile

    Ioan Fetea ne-a dezvăluit că pregătește deja o adresă ce va fi trimisă mâine, joi – 13 august oficial la MADR în care va cere prelungirea termenului de depunere a cererilor și a documentelor până la sfârșitul lunii septembrie. Președintele ACA spune că apicultorii nu vor putea să depună documentele și cererea eferentă sprijinului având în vedere că proiectul trebuie să stea 10 zile în dezbatere publică, adică până pe 22 august, iar după aceea trebuie să urmeze cursul firesc de aprobare în ședință de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial. Chiar și dacă totul se rezolvă într-o zi – adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial, stuparilor de rămân maxim 6 zile lucrătoare pentru a depunere cererile și actele solicitate de Direcțiile Agricole Județene.

    ”Eu o să fac mâine o adresă oficială către ministrul agriculturii Adrian Oros în care o să cerem să se prelungească termenul. Vom propune ca cererile să se poată depune până la sfârșitul septembrie, cel puțin. O lună de zile să îl prelungească, ca și la Programul Național Apicol (PNA)”, ne-a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

    Despre sprijinul pentru apicultură puteți citi aici: Ajutor de minimis pentru apicultură: 25 de lei/familia de albine! Cererile se depun până pe 31 august 2020!

    Documente ce trebuie depuse de apicultori

    Pentru a beneficia de ajutorul deminimis, beneficiarii depun la direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti cererea însoţită de următoarele documente:
    a) copie a BI/CI al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
    b) copie a atestatului de producător dacă e cazul;
    c) copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică;
    d) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
    e) copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară, eliberat de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a cărei rază teritorială se desfăşoară permanent activitatea stupinei;

    Cererea, însoţită de documente, poate fi transmisă la direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail. Verificarea sumelor rămase sau potenţial a fi primite prin schema de ajutor de minimis se realizează de către persoana împuternicită din direcţia pentru agricultură judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi se comunică telefonic/fax sau în format electronic prin e-mail înainte de înregistrarea cererii.

    Direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București solicită Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” lista apicultorilor cu efectivele de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data de 1 martie 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial