• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Statul cumpără 100.000 tone de grâu pentru panificație, ca stoc de rezervă de stat!

  Ramona Dascălu -

  O cantitate de 100.000 tone de grâu pentru panificație, achiziționat ca stoc de rezervă de stat! Joi – 20 august, a fost publicată în Monitorul Oficial o Ordonanță de Urgență privind acumularea în vederea constituirii ca stoc rezervă de stat a unei cantități de grâu pentru panificație, ordonanță care prevede achiziția a 100.000 tone de grâu pentru panificație.

  ”Se aprobă acumularea în vederea constituirii ca stoc rezervă de stat a cantității de 100.000 tone de grâu pentru panificație, achiziționat potrivit prevederilor Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în ordonanța de urgență, adoptată de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial.

  Potrivit textului ordonanței, s-a constatat necesitatea acumulării unor cantități suplimentare de grâu la rezerva de stat, în vederea acoperirii consumului de pâine pe cap de locuitor pentru o perioadă de minimum 4 luni.

  ”Având în vedere funcția umanitară îndeplinită de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, prin care se asigură atenuarea consecințelor unor situații de urgență, precum și faptul că este desemnată ca autoritate responsabilă cu rol principal în asigurarea apei și hranei pentru persoane, ținând cont că instituțiile responsabile cu îndeplinirea obiectivului – creșterea rezilienței resurselor de apă și hrană, la întreg spectrul de amenințări, inclusiv hibride, au constatat necesitatea acumulării unor cantități suplimentare de grâu la rezerva de stat, în vederea acoperirii consumului de pâine pe cap de locuitor pentru o perioadă de minimum 4 luni, în perspectiva valorificării/materializării unei noi producții de grâu destinat panificației”, scrie în textul OUG.

  De asemenea, în ordonanță se mai arată faptul că această suplimentare rapidă a stocurilor rezervei de stat se impune și ca urmare a stării de alertă în care se află țara noastră, dar a fost luat în considerare și faptul că grâul este este un produs sezonier care se recoltează în perioada de vară și se depozitează imediat după recoltare.

  ”Având în vedere că produsul grâu de panificație este un produs sezonier care se recoltează în perioada de vară și se depozitează imediat după, precum și de continuarea stării de alertă care impune suplimentarea rapidă a nivelului stocurilor constituite ca rezervă de stat prin acumularea cantității în cauză necesare acoperirii consumului de pâine, în caz de penurie, ținând seama de faptul că neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la dificultăți cu privire la asigurarea necesarului de grâu pentru consumul de pâine pe cap de locuitor, în cazul persistenței stării de alertă și a unor perioade de criză cu potențial de recurență, situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, având în vedere necesitatea identificării unor măsuri privind finanțarea acumulării unor stocuri rezervă de stat din veniturile proprii ale activităților rezervelor de stat, prin care să se degreveze și să se diminueze presiunea asupra bugetului de stat, în condițiile în care acesta nu poate asigura acumularea constantă și graduală a unor cantități corespunzătoare de produse destinate intervențiilor operative, în vederea asigurării rezilienței și securității alimentare, în cazul unor situații de urgență sau de criză, precum și de aprovizionare cu bunuri de strictă necesitate în întreg spectrul de amenințări, generate inclusiv de fenomene meteo extreme, epidemii, conflicte armate sau hibride”, se motivează în ordonanța de urgență privind acumularea în vederea constituirii ca stoc rezervă de stat a unei cantități de grâu pentru panificație.

  Actul normativ nu face precizări despre prețul oferit pentru grâu, dacă acesta trebuie să provină de pe piața națională și nici termenul limită pentru realizarea acestei achiziții importante.

  Vă reamintim că la finele lunii mai, statul a mai încercat să facă o achiziție importantă de grâu – de 600.000 de tone, însă aceasta a eșuat din cauza prețului prea mic oferit (minim 480 de lei/tonă, maxim 900 de lei/tonă) în raport cu prețul de pe piața cerealelor la acel moment (înainte de campania de recoltare).


  Te-ar mai putea interesa

  Comisarul Wojciechowski: Restricțiile pentru importurile din Ucraina, prelungite până la sfârșitul anului România este al doilea mare exportator şi importator de grâu din UE în sezonul 2022/2023 Consiliul European a aprobat suspendarea până în iunie 2024 a taxelor pentru exporturile din Ucraina

  Ultimele știri

  Fermier în pericol să piardă subvențiile! Primarul nu i-a eliberat adeverința pentru APIA! Aproape 200 de oi, furate de la o stână. Animalele erau deja ”tocmite” unui alt cioban! Gheața a distrus culturile în doar 10 minute. Autoritățile au început lansarea rachetelor antigrindină