Aventura supermioarei de Bistriţa, oaia albă a României
agrointeligenta.ro -„Bălă de Bistriţa“, o subrasă a oii ţurcane albe, a fost creată de comunişti, însă va fi recunoscută oficial abia la sfârşitul acestui an. Oaia, albă complet, dă lapte mai mult şi mai gras, lână mai multă şi creşte mai repede.
Aventura mioarei „Bălă de Bistriţa“ a început acum aproximativ 30 de ani, în Bistriţa-Năsăud, însă, după încercări repetate, abia la sfârşitul acestui an ar urma să fie recunoscută oficial. Omologarea de către Ministerul Agriculturii ar veni în sprijinul oierilor care vor putea accesa fonduri europene mai uşor.
„Am dorit ca această oaie să fie mândria ţării. În scurt timp, vom avea datele de control oficial şi o vom înscrie cu identitatea ei, cartea ei de rasă care să o reprezinte“, a declarat directorul de cabinet din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Neaţă.
Potrivit lui Ioan Câmpean, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine, omologarea ca rasă oficială ar veni în sprijinul oierilor care s-ar bucura de mai multă încredere pe piaţă şi ar reuşi să vândă mioare din subrasa Bălă de Bistriţa mult mai uşor. De asemenea, ar fi avantajaţi şi cei care se gândesc să acceseze fonduri europene sau să ceară subvenţii de la stat.
„Bălă de Bistriţa“ s-a născut din dorinţa de a crea o rasă cu lâna albă complet. Astfel, în perioada comunistă, oierii bistriţeni, sprijiniţi de Centrul Judeţean de Selecţie, au încercat să realizeze o subvarietate a ţurcanei albe, care să aibă însă blana albă. De la culoare i se trage şi numele mioarei, „Bălă“ venind de la „bălan“ care înseamnă alb.
„Era important ca lâna să nu aibă niciun fir negru, să fie curată, asta pentru a fi introdusă în categoria «calitate superioar㻓, explică Ioan Câmpean, unul dintre primii crescători ai mioarei.
Deşi după Revoluţie Centrul Judeţean de Selecţie nu a mai susţinut această iniţiativă, din lipsă de fonduri, oierii au continuat procesul. Acum, ciobanii bistriţeni deţin 30.000 de exemplare ale mioarei „Bălă de Bistriţa“, dar subrasa este crescută şi în mai multe judeţe din Transilvania, precum şi în judeţele Neamţ, Olt şi Gorj.
Calităţile oii „Bălă de Bistriţa“
Deşi în primă fază s-a dorit crearea unei rase de oi cu lâna curată, crescătorii au observat că au obţinut, de fapt, o supermioară. Pe lângă faptul că are o lână de calitate superioară, „Bălă de Bistriţa“ ajunge în 5-6 luni de viaţă la aproximativ 40 de kilograme, greutatea fiind comparabilă cu cea a unei oi la maturitate.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine, Ioan Câmpean, „Bălă de Bistriţa“ dă cu 40% mai multă lână şi mai mult lapte decât ţurcana, de exemplu, iar grăsimea laptelui este şi ea mai mare cu aproximativ 20%. Dacă o oaie normală dă în jur de 60-70 de litri de lapte pe sezon, „Bălă de Bistriţa“ poate să dea şi 100 de litri, la care se adaugă şi o perioadă a lactaţiei mai lungă.
Când vine vorba despre lână, o oaie obişnuită produce în jur de 2-2,5 kilograme de lână, în timp ce supermioara dă 4,5 kilograme. Tocmai datorită acestor calităţi, nu este nici foarte ieftină. Dacă o oaie se vinde cu 400 sau 500 de lei, preţul uneia din această subrasă ajunge şi la 800 de lei.
Procesul de omologare, blocat de o „botezare” greşită
”Bălă de Bistriţa” trebuia să aibă acte oficiale încă din anul 2012, însă o botezare greşită a făcut ca documentaţia să fie pur şi simplu respinsă de către Ministerul Agriculturii. De vină au fost specialiştii de la Camera Agricolă Bistriţa-Năsăud, care i-au modificat numele miorii, numind-o „Bela”. Reprezentanţii Camerei Agricole au explicat la acea vreme că s-au gândit la frumuseţea oii şi au crezut că numele din documentaţie a fost scris greşit şi că defapt mioara se numeşte „Bela” şi nu ”Bălă”.
Problema a fost rezolvată însă anul acesta, „Bălă de Bistriţa” fiind la un pas de omologare. Conform preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Bistriţa-Năsăud până la finalul acestui an supermioara va fi omologată.
Sursa: adevarul.ro