Buget majorat pentru ajutorul de criză acordat pe cap de ovină. Anunțul ministrului Adrian Oros!
Roxana Dobre -Ministerul Agriculturii a alocat o sumă majorată pentru crescătorii de ovine. Cel puțin așa reies dintr-o declarație a ministrului Adrian Oros care a menționat la postul de televiziune B1 TV că ”pentru sectorul ovin s-au alocat 60 de milioane de lei. Inițial, într-un proiect postat pe site-ul MADR și retras pentru rectificări oierii primeau 45 de milioane de lei dintre care 15 milioane erau ”rămași” din schema pentru ajutorul de stat la lână, măsură ce a fost abrogată iar crescătorii de ovine au primit promisiunea că banii vor fi plătiți sub altă formă.
”Sumele (de la rectificarea bugetară unde agricultura a primit 3,445 miliarde lei în plus n.r) ne permit să derulăm toate programele care sunt acum în desfășurare și ne permit, de asemenea, să despăgubim atât fermierii afectați de secetă, dar și pe ceilalți fermieri care activează în zootehnie. Trebuie să recunoaștem că, indirect, și sectorul zootehnic a fost păgubit de secetă, dar și de evoluția pandemiei. De aceea, am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirile cauzate de secetă în sectorul vegetal și alte sume pentru sectorul zootehnic, pentru sectorul ovin – 60 de milioane de lei, pentru apicultură – 50 de milioane, pentru creșterea bovinelor de lapte și carne – 360 de milioane, pentru porc și pasăre – câte 100-110 milioane. Sigur că aceste sume nu acoperă toate pierderile pe care acest sector le-a avut în această perioadă, dar încercăm ca, în mod echitabil și responsabil, să repartizăm banii pe care îi avem la dispoziție, astfel încât să acoperim mare parte dintre aceste cheltuieli”, a declarat Adrian Oros într-o intervenție la B1 TV.
Oierii au primit promisiunea că suma de 5 lei pe cap de ovină anunțată inițial de Ministerul Agriculturii va crește la 7 lei pe cap de animal. Un cuantum care îi nemulțumește și susțin să primească 10 euro/UVM astfel încât ajutoarele pentru zootehnie să fie aliniate cu celelate sectoare.
Și premierul Ludovic Orban a intervenit pentru ciobani în ședința de Guvern
Ludovic Orban s-a interesat la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 19 august, ce se întâmplă cu schema pentru ajutorul acordat oierilor. ”(..)Şi a rămas, de asemenea, și pentru sectorul de ovine să găsim o formă de sprijin care să înlocuiască măsura aceea a lui Daia (ajutorul de stat pentru lână care a fost abrogat n.r), i-a atras atenția Ludovic Orban secretarului de stat în MADR, George Scarlat, cel care l-a înlocuit în ședința de Guvern pe Adrian Oros.
”Am găsit o formă de sprijin, va fi Măsura 21 din fonduri europene, cadrul temporar al Comisiei, pentru a putea merge până la 7.000 de euro per beneficiar, per fermă și vom include acolo și sectorul ovin și caprin. În cursul zilei de azi am avut o întâlnire cu sectoarele și mâine vom definitiva forma fișei de măsură și, bineînțeles, va fi transmisă până la sfârşitul săptămânii către Comisia Europeană pentru a fi aprobată”, a adus clarificări Scarlat.
Ulterior, joi 20 august, au avut discuții cu crescătorii de bovine care în principiu au fost de acord să ”cedeze” din suma alocată pentru Măsura 21, schemă ce se va finanța din bugetul european. Dumitru Grigorean, președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), a participat la discuțiile care au avut loc cu conducerea MADR și ne-a spus că în principiul crescătorii de bovine au fost de acord ca din finanțarea pentru Măsura 21 să se dea o sumă ”rezonabilă” și pentru oieri.
”(…) Doar o parte din banii care rămân să-i transfere sau să facă cumva să mai rămână niște bani să-i transfere către oieri. Noi nu am fost prea încântați, dar nici total împotrivă, adică dacă sunt sume rezonabile suntem de acord să se transfere”, ne-a declarat Dumitru Grigorean.