• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura agricolă care riscă să piardă subvenția-bonus de la APIA!

  Roxana Dobre -

  Cultură agricolă în pericol să piardă subvenția suplimentară de care beneficiază anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cultivatorii de cartof-sămânță se tem că nu vor vinde în acest an cantitățile minime cerute la APIA pentru încasarea Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV), subvenție ce în anul 2019 a avut un cuantum de 1.000 euro/ha. Pe fondul suprafețelor tot mai mici înființate an de an cultivatorii care produc cartof de sămânță se tem că nu vor avea cumpărători pentru cantitatea minimă de 15 tone la hectar pentru a îndeplini cerințele pentru subvenții!

  Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR) spune că dacă nu este vânzare și nu-și fermierul nu își face norma de sămânță vândută la hectar, respectiv norma de industrializare minimă pe care trebuie să o vândă pe hectar, atunci pierde și sprijinul cuplat. ”Să zicem că la industrializare nu este așa pericol, dar la sămânță există pericolul acesta. La industrializare se merge pe contracte și acolo nu prea se dau rateuri, să nu generalizăm, dar la sămânță, având în vedere prețul execrabil care se consumă pe cartoful de consum, vă dați seama că toți clienții și toși producătorii de cartofi, care vor să pună cartofi la anul, nu vor să cumpere sămânță că o consideră scumpă și pun ciurucuri în pământ”, ne-a declarat specialistul.

  Potrivit regulamentelor APIA pentru acordarea subvenției la sămânța de cartof, fermierii trebuie să valorifice minimum 15.000 kg sămânţă de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe care le prezintă la APIA până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere curent.

  Romulus Oprea spune că o mare problemă este și faptul că o parte din sămânța de pe piață nu este certificată, fiind practic calibru mic din culturile de cosum. ”Prețul la sămânță o să fie mai mic în această toamnă, încercăm să mergem la minimum, și vorbim despre sămânță certificată, care este foarte puțină în România și nici aia puțină nu se vinde, acesta este paradoxul românesc”, a mai spus specialistul

  În ceea ce privește producția la hectar, anul a fost mulțumitor pentru cultivatori în ciuda secetei care a afectat toată țara. ”La producția pe hectar nu stăm foarte rău. Problema este că noi trebuie să vindem 15 tone de sămânță, minimum, pe hectar și necesarul propriu nu este luat în calculul eligibilității la cantitatea pentru sprijin cuplat. Problema este dacă vom vinde acele 15 tone. Noi le-am produs, e clar că nu sunt probleme anul ăsta de producție, dar din cauza pandemiei nu știm dacă suntem capabili să vindem sămânța sau nu, și eu vorbesc acum de toți fermierii, nu de cazuri izolate. Producția pe hectar a fost sensibil mai scăzută decât anul trecut, cam cu 15% mai mică, dar nu e foarte, foarte semnificativ. Un fermier ca să iasă rentabil anul acesta cu prețul de acum trebuie să aibă undeva la 70 de tone pe hectar producție, ceea ce nu se întâmplă”, a mai spus Romulus Oprea.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021: Plățile în conturi la timp pentru toți fermierii! Subvenții APIA 2021. Situația la zi a plăților autorizate către fermieri! Șeful APIA despre ajutoarele de Covid-19: ”Toți fermierii eligibili – plătiți integral până la această dată”

  Ultimele știri

  Arderea frunzelor – interzisă de luna viitoare! Amenzi usturătoare! Preț mic pentru laptele de oaie. ”Toate prețurile s-au dublat, numai la ciobani munca e pe nimic” Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova