• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combina Massey Ferguson care ”recoltează” profit atât pentru contractorii, cât şi pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Un sector relativ slab dezvoltat în România este acela al prestărilor de servicii în agricultură. Mulţi dintre fermierii români încearcă „să le facă ei pe toate”. Totuşi, pentru unele lucrări agricole este nevoie de echipamente speciale şi, bineînţeles, de profesionişti.

    Un astfel de „contractor”, cu o combină Massey Ferguson, am întâlnit la lucru într-un lan de grâu, pe dealurile de la graniţa judeţelor Alba şi Mureş. Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei.

    „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină – de aceea şi firma se numește Colina – de la zona unde activăm și Harvesting /recoltat”, a spus Ionuţ Socaciu.

    Cei doi asociaţi sunt absolvenţi ai USAMV Cluj, Facultatea de Agricultură, specializarea Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară, au mai mulţi ani de experienţă în service-ul şi vânzarea de maşini agricole şi le este binecunoscută piaţa noastră de utilaje agricole dar şi nevoile reale ale fermierilor.

    Caracteristicile tehnice ale combinei Massey Ferguson Beta 7360 PLI 

    Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost achiziţionată de la firma Tehnodiesel cu care aceştia au o foarte bună colaborare şi unde Ionuţ Socaciu este brand Manager – Weidemann la filiala din Cluj a companiei. Alegerea combinei Massey Ferguson 7360 PLI a fost una relativ uşoară, având în vedere încrederea pe care aceştia o au în companie, sprijnul de care s-au bucurat pe partea de finanţare, dar mai ales caracteristicile sale tehnice. „Este combina care se înclină cel mai mult pe pantă, atât, transversal cât și longitudinal. Are un consum bun, de 10-11 litri/ha, în funcţie şi de teren, cât de mare este panta şi bineînțeles că nu se iau în calcul întoarcerile la capete, fiindcă combina măsoară strict consumul în timpul recoltării. Combina are tracţiune 4×4 dar, de obicei nu o folosim, doar dacă este panta foarte mare şi terenul ud. Motorul este AGCO SISU Power de 280CP, cu PowerBoost – care suplimentează la nevoie puterea motorului cu încă 30 CP, ” a spus Ionuţ Socaciu.

    Anul trecut au prins doar pe final campania de recoltat la păioase iar în total au reuşit să recolteze o suprafață de cca. 700 hectare (200 ha păioase, 100 ha floarea soarelui şi 400 ha porumb). Clienţii de anul trecut au fost foarte mulţumiţi şi anul acesta s-au înmulţit. Cel mai mult apreciază că pierderile sunt reduse. „Ne ajută foarte mult faptul că toate reglajele se fac din cabină: deschiderea la sită, distanța între bătători și contrabătători, etc. De obicei facem minim trei reglaje în timpul zilei, depinde de condiţiile din teren şi de mărimea şi uniformitatea parcelelor. Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Pe oriunde am fost, la orice fermă am intrat, am fost foarte apreciaţi datorită pierderilor minime, care se datorează, în special, sistemului automat de reglare în pantă al combinei. Cel mai mult ne bucurăm atunci când clienții sunt mulțumiți și după ce plecăm de la ei din fermă ne sună și ne spun că nu le vine să creadă că pierderile sunt atât de mici” ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

    Productivitatea medie este de 2,5  ha/oră, depinde foarte mult de teren, dacă parcela este mare se lucrează mai cu spor. La o parcelă mică se pierde mult cu întoarcerile la capete. La începutul campaniei de anul acesta au fost multe ploi şi au avut numai 5 zile bune de lucru (până în prima decadă a lunii iulie).

    „Am recoltat cca. 100 ha de când am început campania. De obicei lucrăm cu fermele de lângă Cluj, dar la nevoie ne deplasăm pe distanţe mai mari, aşa cum am venit acum în Mureş. Suntem la început, dar suntem serioşi. Plata se face pe suprafaţă, dar pentru clienţi este foarte importantă calitatea: să nu fie pierderi şi să fie curat grâul. Am ales să facem o firmă de presătri servicii luând modelul din occident, unde foarte mulţi fermieri nu îşi permit să cumpere o combină şi nici nu au timp. Un fermier care are 100ha cu cereale şi o fermă de vaci de lapte, nu poate să investească într-o combină şi nici nu are timpul necesar pentru a lucra pe combină. Se concentrează pe lucru în fermă, la vaci. Noi venim în sprijinul acestor fermieri. În zonă mai sunt câteva firme de prestări de servicii, dar noi putem spune că avem combina cea mai performantă,” afirmă Ionuţ Socaciu.

    Întreținerea nu este costisitoare

    Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi „orizontalizare” automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent.

    Headerul PowerFlow de 5,6m poate fi considerat mic, dar pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc care apoi îl conduce mai departe la pick-up şi în aparatul de treierat.

    Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifunctional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru.

    „Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine… trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, ulei motorul, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie – în fiecare dimineață combina este „suflată” şi gresată,” precizează Ionuţ Socaciu.

    Viitorul tractor va fi Massey Ferguson

    Cei doi tineri au în arendă 60 de hectare pe care anul acesta au cultivă 25 ha cu ovăz, 13 ha cu porumb, 7 ha cu floarea soarelui iar restul este fâneaţă. Au toate echipamentele necesare: plug, semănătoare, disc, maşină de erbicidat, presă de balotat şi „un tractor Massey Ferguson 8130, un tractor robust, cu un motor ireproşabil.

    ”În viitor ne dorim să achiziţionăm mai multe echipamente noi şi un tractor nou. Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu Tehnodiesel, este o firmă serioasă şi următorul nostru tractor va fi cu siguranţă un Massey Ferguson din seria 5.700, 7.700 sau modelul 6.700 care este la ora actuală tractorul cu raza cea mai mică de virare” afirmă Ionuţ Socaciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!