• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea subvențiilor anuale de 10.000 și 20.000 de euro pentru fermieri – la un pas de adoptare!

    agrointeligenta.ro -

    Legea primei de comercializare  – la un pas de adoptare! Deputatul de Vrancea Ion Ștefan a anunțat că proiectul de act normativ pe care l-a inițiat pentru sprijinirea producătorilor agricoli care pun produsele pe piață – în formă procesată sau nu, a trecut de Comisia de agricultură, și va merge la plenul Camerei, la votul final decizional.

    ”Este o veste bună pe care o aduc astăzi fermierilor din Vrancea şi din întreaga ţară, producători care, prin această lege iniţiată de mine în calitate de deputat PNL de Vrancea şi susţinută de colegii liberali, pot beneficia de o subvenţie, o primă de comercializare, de 200 de euro pentru fiecare tonă de produs comercializat pentru a fi industrializat şi 100 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol comercializat adus pe piaţă. Mă bucur că, după câteva săptămâni de amânări şi tergiversări, colegii parlamentari din Comisia de Agricultură şi-au dat seama cât de important este acest sprijin pentru producătorii agricoli români, fiind ca o gură de oxigen pentru economia locală. PNL ştie cât de importantă este agricultura pentru economia României şi tocmai de aceea vrem să găsim în piaţă produse locale. Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti”, arată Ion Ștefan.

    Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, şi la salvarea soiurilor româneşti, cele pe care le căutăm cu toţii la tarabe, spune politicianul.

    ”Legea primei de comercializare va stimula intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul commercial fiscalizat. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute numai în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică. De prima de comercializare pot beneficia şi producătorii de struguri!”, mai arată Ion Ștefan.

    ”Măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv, astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale:

    – TVA încasat chiar înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei;
    – impozit pe profit mai mare de la procesatori;
    – impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor.

    De aceste subvenţii beneficiază persoanele fizice şi juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderi familiale/întreprinderi individuale din România care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin în proprietate sau în arendă suprafeţe de teren agricol, luciu de apă sau construcţii destinate producţiei agricole pe teritoriul României;
    b) posedă atestat de producător emis de autorităţile române;
    c) comercializează pe piaţă produsele agricole primare din producţia proprie;
    d) dovedesc comercializarea produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător.

    Prima de comercializare se acordă la cerere, însoţită de următoarele documente:
    a) adeverinţa în original care să ateste conform înscrisurilor de la registrul agricol suprafaţa de teren cultivată, suprafaţa de amenajări specifice destinate cultivării, suprafaţa de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deţinut de către solicitant;
    b) atestatul de producător vizat la zi;
    c) dovada comercializării produselor agricole primare.

    Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciu de apă sau ferma.

    Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii.

    Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 de euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unităţi de procesare şi nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 de euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăşi 10.000 de euro anual pe beneficiar.

    Fondurile pentru plata primei de comercializare provin din bugetul de stat.

    Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la adoptarea acestui proiect de lege.”, se mai arată în comunicatul de presă al inițiatorului de lege.

    Citiți și:

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till