Capcană dulce pentru viespile care ”atacă” fructele și legumele coapte!
Roxana Dobre -Combaterea naturală a viespilor care atacă fructele coapte, strugurii sau chiar legumele se poate face cu ajutorul unei capcane dulci pentru prinderea acestor dăunători. Un pomicultor cunoscut ]n grupurile de pomicultură de pe Facebook, Pedros Dav, a împărtășit pe rețeua de socializare ce metodă folosește pentru a înlătura dăunătorii – în special viespile, care mănâncă fructele coapte direct din pomi, fără a folosi substanțele chimice.
Pentru metoda simplă de combatere a viespilor cu capcane dulci veți aveți nevoie de:
- câteva peturi
- zahăr
- bere
- oțet
Din cele trei ingrediente se prepară un amestec cu o cantitate mai mare de bere, oțet cam o treime și zahăr până la pragul de dizolvare. Preparatul se pune în sticlele de plastic care se taie la o treime, iar partea de sus se întoarce și se așează peste partea de bază, astfel încât viespile să aibă pe unde a intra să se înfrupte din soluție.
În livezi, sticlele se agață în pomi cu amestecul înăuntru fiind o capcană de succes pe care pomicultorul spune că o folosește de mulți ani. În cazul legumelor, aceste capcane pot fi puse în câmp sau în solar/seră, printre plantele care atrag dăunătorii, cu mare atenție ca amestecul să nu curgă pe cultură sau pe sol.
”Atenție la dăunători! Am observat cu toții că în această perioadă fructele pline de zaharuri și arome sunt o pradă ușoară pentru dăunători, în special pentru viespi și viespi gigant! Nu se pune în discuție folosirea insecticidelor, fructele sunt coapte sau aproape coapte. Ce e de făcut? De mai mulți ani folosesc cu succes o metodă simplă. Capcanele bio le numesc eu. După ce decupez și fixez în pomi peturi ca în imaginile de mai jos adaug în ele o soluție compusă din zahăr, bere și oțet, ultimul pentru alungarea albinelor. După 3 zile de la amplasare, vedeți rezultatele. Completați cu aceiași compoziție din când în când pentru împrospătare, la nevoie goliți petul și adăugați soluție proaspătă!”, este soluția împărtășită de pomicultor.