• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se întâmplă ACUM! Sute de fermieri din Dobrogea au ieșit cu utilajele în stradă!

    Angelica Lefter -

    Protest fermieri Constanța! Fermierii dobrogeni s-au ținut de cuvânt și au ieșit în stradă cu utilajele, nemulțumiți de faptul că autoritățile de la nivel național și local nu fac demersuri pentru a declara zona Dobrogei calamitată din cauza secetei naturale. Este, de fapt și principala lor revendicare.

    Ei au amenințat cu proteste încă de la începutul lunii august, când Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea a anunțat că dacă în termen de trei săptămâni, guvernanții români nu vor rezolva problema amânării ratelor la bănci și a leasingurilor care nu pot fi achitate la termen de către agricultorii români din cauză că au nu avut ce să recolteze, și implicit nu au avut încasări, vor recurge la acțiuni de protest.

    Astfel, la această oră fermierii protestează în mai multe locații din județul Constanța. Fermierul din Poarta Albă, Mircea Chipăilă, unul dintre cei care au anunțat încă de la început organizarea acțiunilor de protest a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că situația va fi foarte rea, mai ales anul viitor, dacă Dobrogea nu va fi declarată zonă calamitată.

    Fermierii cer ca Dobrogea să fie declarată zonă calamitată

    ”Am inițiat acest protest de care vorbeam în trecut. Participă fermieri din tot județul, ne-am strâns cu sutele aici, în zona în care mă aflu eu. Am ieșit cu utilajele, dar proteste au loc în toată Dobrogea. Ne-am strâns la Siloz Ameropa, Ciocârlia. Probabil că suntem peste 100 de fermieri, am scos în stradă de la tractoare la combine, toată gama de utilaje. Mi-e greu să vă spun că avem un traseu de care să fiu eu răspunzător, însă suntem încă pașnici. Înțelegm situația sanitară, situația din țară, dar nu putem trece fără să declarăm Dobrogea zonă calamitată! Nu putem negocia cu băncile, cu ratele la leasinguri cu firmele de input-uri”, a opinat fermierul dobrogean.

    Fermierii cer să fie ascultați, dar și auziți de MADR

    Totodată, Mircea Chipăilă face un apel către autorități, care se  vrea mai mult un strigăt de ajutor al fermierilor din zonă.

    ”Ar trebui să ne audă Ministerul Agriculturii și să înțeleagă că zona în care ne aflăm este zonă calamitată natural. Declarând zona calamitată natural reușim să amânăm, termenul de amânare trebuie să-l înțeleagă foarte bine toți, incluziv opinia publică, noi vrem doar cadrul legal pentru această amânare. Avem un precedent, în 2006 s-a întâmplat acest lucru, unul dintre miniștrii de la acel moment a fost alături de agricultori. Dezastrul de atunci nu era la nivelul acestuia. Noi acum vorbim de culturile din primăvară care nu vor fi recoltate acum, practic nu avem producție pe ele. La floarea-soarelui facem producție de 200-300 de kilograme, la porumb nu recoltăm, la mazăre nu am recoltat un bob! Așteptăm și despăgubirile, ne vor ajuta pentru însămânțarea din toamnă. Dacă nu vom reuși cu acest protest, eu, personal, îmi iau tractorul cu cel mai mare plug și vreau să merg la Prefectură să-l blochez pe domnul Prefect, să nu mai poată merge cu Jeep-ul. Până nu face domnul prefect demersurile necesare pentru a declara județul calamitat, îi dau și cheile de la gtractor, să plătească dânsul leasingul.
    Zona Dobrogea este una secetoasă de fel, dar anul acesta nu a plouat deloc, n-a plouat de 70 de zile, dacă continuă încă o lună de zile cu seceta și anul viitor culturile vor fi distruse, anul viitor va fi iadul pe pământ! Dacă nu există cadrul legal, domnii să creeze cadrul legal, asta e tot ce trebuie să facă!”, a conchis fermierul Mircea Chipăilă.

    Protest până la Agigea

    La rândul său, inițiatorul și organizatorul Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Theodor Ichim, a declarat că a dat curs protestelor, iar sute de fermieri sunt se află acum pe DN38, cu utilajele, în zona Negru Vodă până la Agigea.

    ”Am dat curs acțiunilor, protestăm pe DN38 în zona de la Negru Vodă până la Agigea. Suntem sute de tractoare deja strânse, s-a plecat suntem deja pe circuit. De ce protestăm? Încercăm să ne facem auziți, să conștientizăm autoritățile și clasa politică de orice culoarea ar fi ea, nu are niciun fel de culoare politică acest protest, despre problemele speciale din județul Constanța. Suntem județul cu cea mai mică cantitate de precipitații, suntem județul fără surse de apă de suprafață, nu avem râuri, lacuri de acumulare, în afară de canalul Dunăre-Marea Neagră care este foarte greu de exploatat pentru a aduce apă în tot județul. Nu avem ape de subteran în pânza freatică superioară, până în 50 , chiar pe 10 iunie s-a modificat Legea apelor prin care aproape se interzice folosirea apei din subteran din pânzele freatice mai profunde pentru irigarea culturilor”, a explicat fermierul.

    Între Negru Vodă și Comana sunt scoase 50-60 de tractoare

    Theodor Lucian Ichim are 40 ani), este patronul Unigrains Trading și cultivă o suprafață de 2.500 hectare în județul Constanța. Anul aceasta, însă, nu a recoltat nimic, după cum a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”La momentul acesta între Negru Vodă și Comana sunt undeva la 50-60 de tractoare iar fermieri suntem sute. Nu cerem bani, nu cerem peștele ci undița. Vrem ca județul Constanța prin constrângerile pe care le are să fie tratat ca un județ cu nevoi speciale, să fie declarat calamitat în anul acesta. Și vă dau o statistică, luni ne-am întâlnit cu prefectul Constanței, are un raport întocmit de Direcția Agricolă Județeană și Departamentul pentru Situații de Urgență și ca statistică din 460.000 ha, 280.000 ha cu culturi de toamnă sunt calamitate în proporție de 80 până la 100 la sută. Urmează și raportul pentru culturile de primăvară unde se estimează că 120.000 ha sunt afectate în proporție de 80 până la 100 la sută. Asta înseamnă că 400.000 ha din cele 460.000 ha ale județului sunt calamitate, un procent de peste 85 la sută. De aceea noi cerem ca județul să fie declarat zonă calamitată, s-a mai întâmplat asta în trecut, se poate declara din noi. Și cerem să se elaboreze un act normativ care să ne ajute în intenția suspendării ratelor la bănci și la leasing”.

    Protestul se încheie la ora 12.00

    Fermierul Dobrogean spune că atât el cât și alți agricultori din zonă, nu vor renunța la proteste, dacă acțiunea nu va avea un răspuns pozitiv din partea autorităților.

    ”Grupul va lua în perioada următoare personalitate juridică, suntem foarte mulți și determinați și vom merge în continuare către miniștri, autoritățile de resort cu memorandumuri și cereri pentru ca să se înțeleagă situația în care ne aflăm. Credem, nu suntem convinși, că autoritățile nu realizează adevărata situația a județului nostru. Și atunci încercăm să ne facem auziți. Nu blocăm drumuri, ne deplasăm toți pe un singur sens de circulație spre localitatea de destinația, după care ne vom întoarce pe celălalt sens de circulație astfel încât întotdeauna un sens să fie liber. Protestul durează până la orele 12.00. Protestul nu este unul organizat, este spontan. Ne-a ajuns cuțitul la os și azi dimineață am ieșit toți în stradă. Faptul că sunt atâția fermieri ne dă putere să mergem mai departe cu organizație, ceva cu personalitate juridică care mai departe să ne reprezintă”, a încheiat fermierul dobrogean Theodor Ichim.


    Te-ar mai putea interesa

    Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă

    Ultimele știri

    Drone profesionale, eficiente și performante în portofoliul Agricover, pentru fiecare tip de fermă Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara