• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protestul fermierilor: Discuții aprinse cu secretarul de stat în MADR, George Scarlat! Noi promisiuni pentru agricultori!

    Angelica Lefter -

    Protestul fermierilor Constanța! Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat, a sosit la protestele organizate de fermierii dobrogeni, astăzi, miercuri – 26 august. Oficialul s-a strecurat printre oameni și utilaje încercând să calmeze spiritele, însă, nemulțumiți agricultorii au cerut socoteală pentru lipsa despăgubirilor din cauza secetei, a faptului că Dobrogea nu a fost declarată încă zonă  calamitată și pentru că nu s-a investit de-a lungul timpului în sistemele de irigații. O altă mare apăsare a agricultorilor este reprezentată de termenele de plată la credite și leasinguri.

    Ministrul Oros și-a stabilit întâlniri la Cluj

    Deși fermierii se așteptau ca ministrul Adrian Oros să se deplaseze pentru a discuta cu ei, în locul șefului de la Agricultură a venit secretarul George Scarlat, cel care i-a ținut locul lui Oros și la ultimele două ședințe de Guvern. Conform agendei, ministrul Adrian Oros s-ar afla azi în Cluj la mai multe întâlniri cu fermierii din localitățile clujene.

    George Scarlat a încercat să le explice oamenilor exasperați de situația din agricultură că trebuie să mai aștepte banii pentru despăgubiri până la finalizarea rapoartelor, 30 septembrie sau chiar începutul lunii noiembrie 2020, pentru a ști exact impactul secetei pentru culturi.

    ”Soluțiile sunt ca în momentul în care vom finaliza rapoartele, deci până la 1 septembrie dumneavoastră (fermierii) trebuie să notificați Comitetele Locale pentru Situații de Urgență. Astăzi, când vorbim, Constanța are aproximativ 137.000 de hectare, dintre care pentru 95.000 de hectare deja sunt făcute procesele verbale. Până la data de 15 septembrie, comisiile vor trebui să meargă în teren să încheie procesele verbale. Între 15 și 30 septembrie se vor face acele rapoarte de sinteză de către Comisiile Județene și vor fi transmise către Ministerul Agriculturii, pentru a face o centralizare a lor să vedem care este cuantumul și impactul. Nu putem aloca anumite sume atât timp cât nu știm impactul. După data de 30 septembrie vom iniția un alt act normativ, care așa cum a promis și domnul ministru al Finanțelor, la următoarea rectificare de buget, că va fi în octombrie sau începutul lunii noiembrie, vom găsi soluții pentru a veni, fie pentru sistemul plată per hectar, așa cum este la cultura toamnă sau un mecanism de finanțare a pierderilor pe o perioadă îndelungată. Certitudinea este că trebuie să găsim soluții și sigur vom găsi!”, a spus oficialul.

    ”Calamitatea naturală când va fi declarată?”

    Secretarul de stat din MADR a răspuns și întrebărilor fermierilor legate de cum vor fi banii primiți de la Uniunea Europeană distribuiți, pentru că, spun agricultorii,  anul trecut i-au primit în luna octombrie. Totodată acești au acuzat că altor fermieri din țări europene aproape că le-au fost date împrumuturi fără dobândă și au dat ca exemplu Ungaria. Ulterior au revenit la principala revendicare: ”Calamitatea naturală când va fi declarată?”

    ”Măsura este luată, dar dacă tehnic și legislativ nu poți, nu ai voie să dai! Din punct de vedere al compensării pierderilor pentru culturile de primăvară noi trebuie să urmărim tot procedura legală prin care trebuie să constatăm la fiecare fermier pentru că vine Curtea de Conturi. Pentru forța majoră, trebuie să vorbiți în primul rând cu Camerele de Comerț din fiecare județ în parte, să fie o circulară la nivel național, astfel încât, dumneavoastră în parte, să cereți Camerei de Comerț să vă emită acele certificate. Cu asta merg la București, trebuie să rezolvăm problema. Nu am cum să dau bani publici fără control, că doar s-a declarat secetă! O să vă dau datele de contact…să rezolvăm problema asta!”, a mai spus Scarlat.

    Foto: Facebook/Observator

    Pentru că Dobrogea are deficit de apă dintotdeauna, fermierii au ridicat și problema irigațiilor, la care oficialul din ministerul Agriculturii a menționat că s-au alocat bani pentru sistemele de irigații, însă anul acesta se găsește la final de exercițiu financiar PNDR 2014-2020, motiv pentru care sumele sunt limitate. Mai mult, i-a îndemnat pe fermieri să nu se mai organizeze în OAI-uri pentru că sistemul de irigații va fi în curând modernizat de stat.

    ”În ultimii 4 ani avem în Planul Național de Investiție în infrastructura de irigații, avem o șansă unică! Vă garantez că ceea ce se va începe anul acesta va schimba în 5 ani foarte multe! Eu înțeleg, nu am cum să vă conving eu astăzi pe dumneavoastră! Rămâne să vedem! 230 de milioane de euro pe care le avem prinse în buget pentru a face despăgubiri, să fi avut 230 de milioane eu, care răspund de ANIF, să faceți investiții, anul acesta am avut cei mai mulți bani prinși, mulți bani dar foarte puțini, 50 de milioane de euro. Întrucât suntem la sfârșit de exercițiu financiar a PNDR 2014-2020, sumele sunt limitate, pentru această sesiune de OUAI-uri au fost 43 de milioane de euro, și ținând cont și uitându-ne în statistici și am văzut proiectele și OUAI-urile care au aplicat și de 5-6 ori și au luat proiecte, în detrimentul unuia care nu a aplicat niciodată și nu a luat niciun proiect. Am spus să creăm în această ultimă sesiune posibilitatea ca măcar un OUAI, măcar stația de punere în funcțiune să și-o modernizeze și am zis că cei care au beneficiat în ultimii 5 ani, nu mai au de ce să primească punctaj acum. Vă spun ca informație pe care n-am mai spus-o, pe planul națion al de reziliență, avem posibilitatea noi, ca țară, declarând această infrastructură critică a României în ceea ce însamnă schimbări climatice și securitate alimentară, să putem să modernizăm atât infrastructura principală de irigații cât și infrastructura secundară de irigație, dar, atenție, cea care este în administrarea statului. Cea pe care am predat-o către OUAI-uri, către fermieri va trebui pe Planul Național Strategic să prindem în continuare măsura 4.3 pe care o bugetăm. Fac apel către fermierii care doreau să-și constituie OUAI-uri că avem bani mai mulți să modernizăm noi, statul, infrastructura și să o predăm către fermieri la cheie, decât să mai aplice proiecte, pentru că nu vor fi prea mulți bai în PNS pentru măsura asta! De aceea vă spun că OUAI-ul și măsura 4.3 vor fi puțin schimbate, dar vom da posibilitatea în OUAI, ca și până acum, ultimele 2 sesiuni, ca până la 30% să aveți dreptul să achizițoniați echipamente de irigații”, a conchis secretarul de stat în MADR, George Scarlat.


    Te-ar mai putea interesa

    Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire