Energie şi biocombustibiliINTERESANTUtilaje și tehnologii

Centrala ecoHORNET – invenția românească ce reduce costurile la încălzire cu până la 80%

Un dispozitiv brevetat pentru arderea biomasei stă la baza unei afaceri cu centrale termice dezvoltate de doi fraţi. Cu un randament superior, centralele produse de Aurel și Iuliean Horneţ au ajuns la mare căutare chiar şi în Germania. Fermierii care le-au instalat în sere și solarii se declară mulțumiți de economia făcută în anotimpul rece.

Ideea de a construi o centrală termică eficientă de uz casnic, care să coste puţin, să aibă un randament foarte mare şi să utilizeze un combustibil banal le-a venit fraţilor Iuliean şi Aurel Horneţ în anul 1994. Retras la casa de la ţară, de lângă Brăila, fostul inginer metalurg de la Institutul de Cercetări Metalurgice (ICM) Aurel Horneţ a căutat o soluţie pentru a-şi incălzi locuinţa. După o perioadă în care a experimentat posibilităţi de încălzire a casei fie electric, fie cu brichete de rumeguş, Aurel Horneţ împreună cu fratele său Iuliean (fost cadru militar şi fost angajat la ICM) s-au gândit cum ar trebui să fie o centrală termică care să doteze o locuinţă: să nu scoată fum, să aibă randament foarte mare, să fie automatizată. Apoi, şi-au fixat ca obiectiv să construiască o instalaţie termică care să fie atât de eficientă, încât lumea să stea la coadă pentru a o cumpăra.

Gigacalorie ieftină din deşeuri

„Am avut nişte ţinte clare şi am pornit să găsim o soluţie deosebită de producere a energiei termice într-o perioadă în care nu existau multe alternative. După sute de încercări, verificări, investiţii, am obţinut în 2008 un brevet de invenţie şi am omologat un arzător gravitaţional. Energia termică se obţine din arderea biomasei granulare sub formă de peleţi (deşeu lemnos deshidratat şi comprimat). Cercetarea şi dezvoltarea proiectului pentru centrală au necesitat o investiţie de un milion de euro, dar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate”, ne-a declarat Iuliean Horneţ.

“După ce ne-am luat certificările a venit și prima comandă mare: 800 de centrale pentru un distribuitor din Germania. Omul a venit personal să vadă centrală pentru că nu îi venea să creadă ce specificații tehnice avem”; Iuliean Horneţ, inventator.

Pentru că nu au întârziat să apară comenzile, cei doi fraţi au deschis ulterior şi o unitate de producţie lângă Bucureşti, la Chiajna.

Bune și-n gospodăria fermierului

”Pentru fermieri și nu numai, ecoHORNET propune o nouă abordare în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale și urbane prin conversia biomasei: gunoaie, resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selecție de deșeuri menajere, plante energetice, tocătură lemnoasă, în special a lemnului degradat și uscat din pădurile și terenurile necultivate, rumeguș de lemn sau în amestec. Această biomasă, compactată și granulată sub formă de peleți este transformată de centralele noastre în cea mai ieftină și curată energie termică și electrică. toate echipamentele ecoHornet sunt produse în România de către compania noastră”, ne-a declarat Iuliean Horneț, inventatorul sistemelor.

centrala ecohornet

Centrale accesibile pentru sere sau crescătorii de animale

Din oferta de toamnă a companiei fac parte centrale termice pe peleți cu puteri între 20 și 350 kw, ce pot fi folosite pentru încălzirea locuințelor, a blocurilor, a serelor, a crescătoriilor de animale sau oricărui spațiu ce necesită un regim de temperatură și apă caldă.”94 – 97% randamentul centralei și peste 98 % randamentul arderii, situează centralele ecoHORNET printre cele mai eficiente din lume, așa cum rezultă din testele efectuate de laboratoare de specialitate fiind încadrate în clasa 3, clasa care indică o eficiență maximă, cu emisii minime și deplină siguranță în exploatare”, asigură oficialii companiei.

Pentru încălzirea spațiilor înainte, precum sunt halele, bisericile, sălile de sport, hangarele sau centrele expoziționale, compania propune un sistem unic: arzătoarele cu peleți pentru tuburi radiante  20-60kw. ”Încălzirea cu tuburi radiante este cea mai eficientă variantă pentru spațiile înalte deoarece se obține încălzirea obiectelor, a persoanelor aflate în aria de acoperire a radiațiilor infraroșii transmise de tuburile radiante, identică cu încălzirea produsă de razele solare, și nu a unui volum de aer imens. Arzatoarele ecoHORNET cu peleți pentru tuburi radiante oferă acestor mari consumatori posibilitatea obținerii unei energii termice ieftine, ecologică și eficientă”, mai spune Iuliean Horneț.

Tot în oferta ecoHORNET se află și arzătoarele cu peleți tip injector care înlocuiesc injectoarele pe gaz, motorină, păcură sau GPL. Acestea se utilizează la cetrale termice, generatoare de aer cald, generatoare de abur, cuptoare de pâine, uscătoare de cereale sau chiar pentru producția de energie electrică prin aplicarea la cazane de abur cu turbine.

Costul de încălzire în sere, redus cu 20 – 80%

Montarea centralelor ecoHORNET în cadrul serelor de plante și legume reprezintă un avantaj foarte mare pentru agricultori care pierd foarte mult din producție, deoarece legumicultura românească stagnează pe timp de iarnă datorită costurilor ridicate cu încălzirea. Reducerea costurilor nu se realizează doar din producerea energiei, ci și din distribuția acesteia, arzătoarele ecoHORNET reducând foarte mult pierderile. În această situație, agricultorul nu întrerupe activitate, aceasta putând fi continuată și pe perioada iernii la costuri minime.

Recomandată legumicultorilor, centrala ecoHORNET face minuni pentru buzunarul acestora. În cazul unei sere moderne, construită după standardele europene, cu o suprafață de 3.000 mp2, aceasta are nevoie de un necesar de căldură de circa un  MW. Proprietarii ecoHORNET au realizat, acum doi ani, un experiment, încălzind sera atât cu gaz, cât și cu peleți. Într-o primă fază a fost montată o centrală de 60 KW, acoperind doar o parte din necesarul de încălzire unei sere de dimensiuni foarte mari. Mulțumit de rezultatele pe care le-a obținut și de reducerea costurilor, proprietarul serei dorește să renunțe la încălzirea pe gaz, alegând încălzirea pe bază de peleți. Totodată, acesta a achiziționat și o instalaţie de fabricat de peleți din resturile și deșeuri vegetale, tulpini de flori, pe care le are la dispoziție de pe terenul propriu. ,,Așadar, costul de încălzire se va reduce cu până la 80%”, a  explicat administratorul SC Ecohornet SRL pentru eco-ferma.ro.

Avantajele utilizarii centralei termice pe peleți ecoHORNET:
– eliminerea spatiului vitrat (obligatoriu la centralele pe gaze);
– diminuarea poluării și a încălzirii globale;
– eliminarea pericolului de explozie;
– eliminarea costisitorului coș de fum ( functionare cu tiraj forțat);
– poate fi montată în toate zonele unde exista o sursă de curent electric de minim 200 wați;
– economii financiare de la 30% până la 80% în raport cu alți combustibili;
– produce cel mai ieftin kilowat;
– perioada de exploatare îndelungată.

Foto: adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


32 comentarii

 1. Peste tot sunt romani nazdravani! Oare poporul asta sa fie facut numai din laudaci, aplaudaci,smecherasi, trambitasi, mincinosi, onerosi si desigur fraierii necesari pentru dezvoltarea astora?!

 2. Ref: “În cazul unei sere moderne, construită după standardele europene, cu o suprafață de 3.000 mp2, aceasta are nevoie de un necesar de căldură de circa un MW.”
  Intrebare: 1 MWth necesar a fi produs, in cat timp este consumat? 1 ora, 1 zi, 1 luna, tot sezonul rece de cca. 6 – 7 luni?

  1. Fals, total fals. Centrala consuma enorm de mult, se blocheaza frecvent.
   Producatorul arunca pisica la producatorii de peleti. Sunt uzi, sunt prafuiti, nu sunt parfumati…

 3. Sunt ing. zoot. si ma fascineaza sa ma incalzesc fara sa investesc. Am cateva idei inovative – sper sa nu raman cu ideiile. Am si ceva rezultate cu soba pe lemne mici si mari, adica scurte si lungi. Fac mancare si asigur si caldura. Am introdus cateva tevi de cupru in focar si…. , nefiind de meserie, Cu s – a ars, asa ca, acum intentionez sa – l inlocuiesc cu TEAVA de Inox, numai in focar – vatra. In afara de peleti, lemne mai avem – SOARELE, PAMANTUL pe care le putem pune la treaba.

  1. eu deasupra focarului in teracota am un bazin cu apa care este circulata in calorifere cind e calda.pompa e comandata de termostat.din teracota incalzesc baia ,dormitorul si am apa calda in boiler tot timpul(boiler termoelectric!)

 4. locuiesc in uk de mai bine de 16 ani,unde
  eco intalnesti la tot pasul.si in toate domeniile.am citit cu multa atentie tot ce sa spus despre centrala care functioneaza cu pelleti inventata de un roman.foarte bine daca inventam si noi ceva ce se cauta in strainatate.pot sa va spun doar atat.centralele cu peleti sunt foarte raspandite in uk si nu sunt inventate de romani cel putin nu in uk,si preturile sunt cel putin 60% mai ieftine decat cea asa zis inventata de domnul roman.deci uitati-va si la alta tari care au vechime sa spun asa cu astfel de central.sun mult mai bune si mai ieftine

 5. Ziua buna.., doresc sa stiu daca ma puteti ajuta !!!
  Am achiziționat un cazan SH din Austria cu alimentare automata pe chipsuri si rumegusi din lemn de putere 350kw. Nu am putut demonta bunkarul de alimentare mai ales ca erea construit din beton si nici sistemul agitator al biomasei din interior. Dorința mea este daca ma puteti ajuta cu asistenta tehnica pt construirea buncarului si bineînțeles sa achizitionez de la Dvs sistemul rotativ de agitat tocatura si rumegusul din buncar
  Va multumesc,
  Cu Respect
  Adrian ; 0722.307.760

 6. LA acest preț NIMENI nu va cumpăra acest tip de centrală! LA 3000 de euro e scump dar la 8000 trebuie să fii cretin să cumperi! Mă abțin să fac comentarii la adresa așa-zișilor inventatori care nu au inventat de fapt nimic nou ci doar au făcut un model de furmal în miniatură!

 7. Randamentul centralei este egal cu cel al altor tipuri de centrale moderne, economia se obtine din tipul de combustibil folosit. Pentru o economie de 30 – 80% este necesara si o masina de facut peleti din resturi vegetale si gunoaie, deci investitia initiala este destul de mare(nu sunt informatii despre cat costa) si manopera suplimentara pentru colectare, sortare si producere a peletilor.

  1. Au si discount, acum pretul de lista este de 6.625 Euro (cea mai mica-CT 20). Nu stiu cat costa peletii, ea are un consum de 3,5 tone pe an la o casa bine izolata si 5,3 tone pt. o casa neizolata. Probabil ca in timp se amortizeaza mai repede fata de alte sisteme, dar totusi este un pret mare pt. medie.

Scrie un comentariu