• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA: Controale în stupine până pe 15 septembrie! Prezența crescătorului de albine – OBLIGATORIE la verificări!

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) este în plină campanie de verificări în stupine! Potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea, controalele la față locului pentru apicultorii care au depus cereri în cadrul Programului Național Apicol (PNA) se încheie la 15 septembrie, iar în eșantion au fost prinși 462 de crescători de albine. Controlul se efectuează de către inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) la stupinele permanente sau stupinele cu familii de albine deplasate în pastoral ale apicultorilor, persoane fizice și juridice, forme asociative eșantionați/eșantionate.

    ”La apicultori an început deja controalele pentru PNA iar termenul pentru încheierea acestora este 15 septembrie. Avem 462 de crescători de albine eșantionați”, ne-a precizat directorul general al APIA.

    APIA Gorj: Apicultorii trebuie să fie prezenți la control

    Potrivit unui buletin informativ al APIA Gorj, atât reprezentanții legali ai formei asociative apicole cât și apicultorii selectați care au depus o cerere de plată a sprijinului financiar, trebuie să fie prezenți la dată comunicată pentru efectuarea controlului sau să mandateze un reprezentant/împuternicit legal. Solicitanții înștiințați cu privire la efectuarea controlului trebuie să însoţească echipa/echipele decontrol pe perioada desfășurării acestuia şi să pună la dispoziție orice document solicitat spre a fi verificat.

    ”De asemenea, familiile de albine achiziționate, cutiile vechi, cutiile noi în cazul în care cele vechi nu au fost înlocuite, accesoriile sau utilajele apicole achiziționate trebuie să poată fi identificate de către echipa de control. Controalele sunt destinate verificării respectării condițiilor de eligibilitate prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea sprijinului financiar prin P.N.A. pentru anul 2020, precum și condițiile de eligibilitate din ghidul solicitantului aferente anului 2020”, mai arată sursa citată.

    În timpul efectuării controlului la fața locului echipele de verificare pot ridica în copie orice document conform legislației în vigoare care poate să demonstreze eligibilitatea sprijinului solicitat. Echipa/echipele de control verifică existenţa documentelor justificative care trebuie arhivate de solicitanţi și le confruntă cu documentele depuse de aceştia la APIA. Centrul județean/Centrul municipiului București la dosarul cererii de solicitare a sprijinului financiar pentru PNA 2020.

    Documentele puse la dispoziția echipei de control de apicultori trebuie să fie complete și corect întocmite și să disponibile pentru control.

    Reamintim că pentru acest program Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA. Plăţile se efectuează în lei, la ultimul curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) înainte de data de 1 ianuarie a anului în cursul căruia este luată decizia de acordare a ajutoarelor.

    Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020 – 2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Suma alocată PNA 2020-2022 este distribuită astfel:

    a) pentru anul 2020: 50.210.ooo de lei;
    b) pentru anul 2021: 50.232.000 de lei;
    c) pentru anul 2022: 50.186.000 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar