• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA: 2.031 de hectare de teren și pășune – tăiate de la plata subvențiilor!

  Roxana Dobre -

  Suprafețe de teren tăiate de la plata subvenției. Într-un buletin informativ emis de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Gorj se arată că în anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii a ajuns la 2031,03 ha de pășune și teren. Aceștia au încălcat normele obligatorii pentru subvenții, GAEC 6.2, care îi pot exclude total de la plata sumelor pe hectar.

  Potrivit sursei citate, fermierii au încălcat cerința obligatorie GAEC 6.2 care prevede că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente”, aferentă standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor.

  ”Regula prevede că este obligatorie menținerea nivelului de materie organic din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile. În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă este de 2031,03 ha. Din situațiile privind arderile miriştilor sau ale vegetaţiei uscate de pe pajiştile permanente şi a măsurilor luate, transmise lunar de către centrele județe ale APIA, se observă că în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse (februarie: 824,34 ha, martie: 290,17 ha și aprilie: 561,99 ha)”, arată sursa citată.

  APIA Gorj mai subliniază că interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este o normă promovată prin măsuri legislative, care contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră și este important ca fermierii să conștientizeze că arderea miriștilor, a resturilor vegetale  rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător.

  Verificările în teren pot fi făcute în orice moment al anului. Fermierii pot fi excluși total de la plată

  APIA Gorj mai menționează că respectarea cerinței GAEC 6.2 se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată, elementul de control reprezentândul existența unor indicii privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, potrivit Anexei nr. 2 din Ordinul MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru ecocondiţionalitate aplicabil schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016, cu modificările şi completările ulterioare.

  ”În temeiul prevederilor art.91, alin. (1) și (2), art. 97, alin. (1) din Regulamentul (UE), în situaţia în care nu sunt respectate normele privind ecocondiţionalitatea în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză şi când respectiva neconformitate este rezultatul unei acţiuni sau omisiuni direct imputabile beneficiarului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin privind schemele de plăţi directe sunt aplicate sancţiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plăţilor efectuate sau care urmează să fie efectuate beneficiarului”, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale prevăzute de regulamentul menţionat (de la 5% până la 100%)”, mai arată sursa citată.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Crescătorii de animale care pierd anul acesta SCZ pe cap de animal! Adrian Pintea, APIA: Cererile pentru subvenții sunt preluate şi în weekend Anunț APIA de ultimă oră pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Primăriile – achiziții puternice pe piața utilajelor. Un obiect: drumurile agricole! Percheziții de amploare la traficanții de animale vii care înşelau crescătorii Kerafol – mai mult decât o combinație de aminoacizi. Produsul – o ”poliță de asigurare” pentru culturi!