• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reacția dură a fermierilor la promisiunile ministrului Oros: ”Dacă nu dai banii, îți dai demisia!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii s-au arătat sceptici la anunțul lansat în nenumărate rânduri de ministrul agriculturii Adrian Oros că plățile în avans vor începe mai devreme de data stabilită deja și anunțată oficial, adică din 16 septembrie în loc de 16 octombrie. Șeful de la Agricultură a reiterat în cadrul unei conferințe care a avut loc, vineri 28 august, la Iași că ”trebuie ca de la Bruxelles să se obțină acordul privind virarea banilor către fermieri, mai ales că sumele sunt achitate din Bugetul Național și Comisia rambursează sumele de abia în luna ianuarie 2021”.

    Fermierii îl ”taxează” pe ministrul agriculturii pentru promisiunile privind plata în premieră a avansului din 16 septembrie și spun că dacă nu se ține de cuvând este indicat să îți dea demisia. Agrointeligența-AGROINTE.RO a primit o serie de mesaje și comentarii după ce am publicat cea mai recentă declarația a lui Adrian Oros cu privire la începerea plăților.

    Cele mai vehemente opinii arată că ministrului îi este ușor să facă promisiuni fără ca în final să fie ”taxat” iar fermierii sugerează că dacă nu își ține promisiunea ar trebui să își dea demisia în cazul în care plățile nu încep așa cum a dat asigurări de zeci de ori.

    ”O să…vom face…vom da…cred că asta e unul din cei mai incompetenți dintre miniștrii agriculturii de până acum și nu că ceilalți au fost de vreo ispravă. Dacă tu dai bani la cursul euro din dată de 30 septembrie, la ce curs dai tu avansul din 16 septembrie? Și dacă ăștia deja au dat un aviz negativ tu cum te trezești vorbind că dai în septembrie? Așa-i când nu te trage nimeni la răspundere pentru ce scoți pe gură. Dacă tot ai zis asta fă în felul următor: dacă nu dai avansul începând cu 16 septembrie îți dai demisia și ne scutești de minciunile tale următoare”, este mesajul dur al Lorenei Tinel, agricultoare din Tecuci.

    Fermierii au sesizat și nereguli ”procedurale”

    Alți fermieri au spus că nu au încheiat procesul de depunerea a cererii unice, adică semnarea fizică a documentului pentru subvenții. ”Noi înca nu am semnat cererea.  Era vorba că ne anunță când să mergem să semnăm, dar până acum nimic”, a comentat Renata Adrien Jecan: agricultoare din  Bihor. 

    Iată ce au mai spus și alți fermieri:

    Cristian Ștefan Dimescu, fermier din Dolj: ”Să nu plătiți ca minimis-ul pentru secetă, zero lei numai minciuni!”.

    Trandafir Marcel, fermier BuzăuAcum câteva zile secretarul de stat, George Scarlat spunea că CE a respins cererea și ministru iar ne minte”. 

    Ionela Georgean, fermier Tulcea: ”A terminat cu banii de secetă acum începe cu altă minciună avansul”.

    Ionuț Vornicu, fermier Suceava:Va începe, o să…Vom da…Promisiuni”.

    Elena Panait, fermier Brăila: ”Dacă nu e sigur de ce face declarații mincinoase”.

    Fermierii au termen până la 1 octombrie să semneze fizic cererea unică de plată

    O parte dintre fermieri ne-au sesizat că încă nu au fost chemați să încheie cererea unică de plată și să o semneze fizic, în contextul în care restul documentelor s-au depus online în acest an din cauza pandemiei COVID-19. Fermierii au termen până la 1 octombrie să semneze fizic cererea unică pe care au depus-o în Campania 2020 pentru subvențiile agricole, conform declarației șefului Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

    ”Termenul limită pentru semnarea cererii este 1 octombrie”, ne-a confirmat directorul general al APIA, Adrian Pintea. De menționat că centrele din țară s-au organizat și au avansat termene pentru luna septembrie tocmai pentru a se asigura că fermierii ajung să semneze documentul pentru subvenții în timp util și să se evite aglomerarea, în condițiile în care țara noastră încă este în stare de alertă ce impune anumite restricții de distanțare socială.

    Conducerea MADR, criticată și de fostul ministru Petre Daea

    Fostul ministrul al agriculturii, Petre Daea, a comentat pe pagina personală de Facebook că ”solicitarea conducerii Ministerului Agriculturii cu privire la acordarea avansului la subvenții, înainte de 16 octombrie, a demonstrat lipsa de cunoaștere a regulamentelor europene, făcându-se de râs prin această solicitare”. ”Răspunsul negativ primit de la Comisie, care era previzibil, le-a încurcat planul tragerii de timp privind despăgubirile, obligându-i la o modificare pripită a bugetului chiar în ședința de guvern, fără o documentare prealabilă, care nu asigură sumele necesare pentru toți fermierii afectați, întârziindu-se acordarea acestor despăgubiri și din cauza lipsei actului normativ de reglementare”, a comentat Daea.

    Acesta a mai spus că actuala echipă din MADR nu cunoaște regulile elementare europene care prevăd  care sunt perioadele exacte la care se pot acorda subvențiile în avans. ”(…) Nu știu mecanismele europene: că anul financiar începe la 16 octombrie a.c. și se termină la 15 octombrie anul viitor, că 30 septembrie este data de referință a cursului valutar, că 16 octombrie – este prima zi de acordare a avansului la plățile directe (a se vedea Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/531 al Comisiei din 16 aprilie 2020), care prevede foarte clar data la care se pot acorda avansurile”, a mai comentat fostul ministru.

    Reamintim că în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, statele membre pot să plătească avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2), și de până la 75 % în cazul măsurilor de sprijin legate de suprafață și de animale, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului. Prin derogarea și în acest an România a obținut aprobarea Comisiei Europene de a achita 70 la sută din plățile directe și 85 la sută din plățile compensatorii.  


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an