• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonio: ce este și cum se cultivă cereala care rezistă la secetă!

    Ramona Dascălu -

    Fonio este una dintre plantele care stârnesc un mare interes pe fondul schimbărilor climatice. Cultivată mai ales în Africa, această cereală este foarte apreciată pentru că reușește să dea producții chiar și în condiții de secetă, valorificând la maxim umiditatea de care beneficiază de la semănat și până la recoltare.

    Ce este fonio

    Fonio este o cereală tradițională din Africa de Vest, unde se cultivă de foarte mult timp. În Europa a devenit cunoscută însă în 2016, când bucătarul senegalez Pierre Thiam, din New York, a obținut permisiunea să comercializeze fonio într-o rețea americană de magazine specializate pe produse organice. De atunci, fonio și-a făcut loc tot mai mult pe piața occidentală. În ultimii ani, fonio a ajuns în magazinele ecologice din SUA și Europa, devenind populară. Cereala este apreciată pentru gustul său deosebit și calitățile nutritive pe care le are.

    Unde se cultivă astăzi fonio

    În prezent, zonele în care fonio este cultivat sunt preponderent în climă tropicală, unde temperaturile medii se situează în jur de 25 – 30° C și precipitațiile între 900 și 1000 mm. Cu toate acestea, în Guineea, este produs și în zonele de munte, la peste 1.000 m deasupra nivelului mării, unde temperaturile sunt mai scăzute, și precipitațiile mai ridicate.

    În mod normal, în Africa, fonio se cultivă pe soluri ușoare, nisipoase sau chiar pietroase, iar rotația culturilor nu joacă un rol important pentru această cultură, însă poate fi foarte bine cultivată și în sisteme de rotație, caz în care urmează adesea după orez, mei, sorg sau arahide.

    Tipuri de fonio

    Există trei soiuri de fonio: fonio alb, fonio negru și tipul raishan, dintre care fonio alb este cel mai des întâlnit.

    Cum se cultivă fonio

    Tehnologia de cultură pentru fonio nu este una dificilă și ar putea părea banală fermierilor din România care au o vastă experiență în cultivarea grâului sau a secarei. De subliniat că această cereală, vorbim de fonio, tolerează foarte bine seceta și nu are nevoie de foarte multă apă, iar din acest punct de vedere fonio poate fi luată în calcul pentru cultivare și de către agricultorii români.

    Sol recomandat pentru fonio

    Cereala fonio nu are nevoie de terenuri foarte fertile, ci valorifică bine orice fel de teren, chiar și pe cele argiloase sau care au fost sărăcite prin cultivare intensă.

    Pregătirea terenului pentru cultura de fonio

    Când se cultivă pe suprafețe mici, aratul se face manual cu o sapă tradițională, în timp ce pe parcelele mai mari se practică arătura cu un plug tras de animale. Deci, chiar și în prezent, după mii de ani de când se cultivă, fonio se plantează și se întreține manual.

    Densitate la semănatul culturii de fonio

    Semințele de fonio se seamănă prin difuzare, adesea după ploi. Densitatea la semănat variază între 10 și 30 de kilograme de semințe la hectar. Unii fermieri seamănă și 50 de kilograme de semințe pe hectar, sau chiar mai mult, pentru a reduce concurența de buruieni.

    După semănat, semințele germinează rapid, cam într-o săptămână, iar cultura necesită ulterior doar una sau două runde de prășit.

    Recoltarea culturii de fonio

    Fonio poate fi recoltat la 2-4 luni după germinare. În zonele unde este considerat o cultură importantă, recoltarea culturii de fonio urmează un adevărat ritual. Totul se face manual – recoltarea se face cu secera, iar de regulă secerișul se face în familie și este asistat de muzică tradițională prin percuție.

    Cum se procesează fonio

    După recoltare și decorticare, fonio seamănă mai degrabă cu niște mici boabe de orez. Numai că în Africa, fonio costă de două până la trei ori mai mult decât orezul, fiind cereala rezervată micii burghezii locale. Obiectivul este însă ca mecanizarea să ducă la o reducere a costurilor și să o facă mai accesibilă.

    Și importul acestei cereale este destul de scump întrucât nu se găsește pe scară largă, ci mai degrabă în magazinele cu produse bio, pe piața de nișă.

    Fonio – calități nutriționale

    Din punct de vedere nutrițional, fonio nu este așa bogat în fibre și nici în proteine, în schimb, este ușor digerabil, are aceleași calități nutriționale ca orezul și este mai bogat în aminoacizi sulfurați. În Africa de Vest este recomandat în special femeilor însărcinate, copiilor, bătrânilor sau persoanelor supraponderale.

    Caracteristica principală este că nu are gluten, ceea ce-l face un bun ingredient pentru pâinea diabeticilor și pentru cei care au boala celiacă, este bogat în magneziu, iar compoziția sa biologică este similară cu cea a sorgului și a orezului.

    Spre deosebire de alte cereale, fonio conține majoritatea aminoacizilor esențiali organismului, iar calitatea lor este mai mare decât a celor din orez, grâu, porumb și alte cereale. Fonio este o sursă bună de metionină și cisteină, aminoacizi care au un rol important în sănătatea pielii, a părului și unghiilor. Cisteina și metionina, ajută totodată la detoxifierea ficatului și a corpului. Unele studii au sugerat că includerea cerealei în dietă ar putea ajuta la prevenirea bolilor de ficat și a cancerului de colon.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial