• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru despăgubirile de secetă – în Monitorul Oficial! Cererea ce TREBUIE depusă la APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Ordonanța pentru despăgubirile de secetă  a fost în sfârșit publicată în Monitorul Oficial! După ce premierul Ludovic Orban a anunțat ieri, 1 septembrie, că actul normativ va intra în vigoare, abia azi, în Monitorul Oficial cu nr. 806 a fost publicată Ordonanța de Urgență prin care fermierii pot fi despăgubiți pentru pierderile înregistrate la culturile agricole înființate în toamna anului trecut: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță.

    ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aduce la cunoștința fermierilor că în data de 02.09.2020 s-a publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 806, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică. Având în vedere că, potrivit art. 8 din Ordonanță, cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului, invităm fermierii la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București în vederea depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat”, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Agriculturii.

    Fermierii pot transmite cererea și documentele însoțitoare şi prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail, mai arată sursa citată. ”Cererea de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019 afectate de secetă poate fi descărcată accesând următorul link: http://bit.ly/cerere-solicitare-ajutor-stat-seceta”, se mai precizează.

    MADR precizează și că ”schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, a fost aprobată de Comisia Europeană”.

    Condiții de eligibilitate pentru despăgubirile de secetă

    Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată 2020, respectiv:
    a) producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
    b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.

    Schema de ajutor nu se aplica beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.

    Fermierii care pot beneficia de ajutoare de secetă trebuie să îndeplinească, cumulativ, condițiile:
    a) dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare menționat este de peste 30% aferent culturii calamitate;
    b) suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;
    c) sunt înregistraţi în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020;
    d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

    Cererea și actele doveditoare se depun la APIA

    Fermierii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 6, depun la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului București unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, o cerere de solicitare a ajutorului de stat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, însoţită de următoarele documente:
    a) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
    b) coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA, rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență a Guvernului.

    Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele doveditoare, poate fi transmisă la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.

    Documentele depuse în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”,vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

    Câți bani de plătesc pe hectar la fiecare cultură

    Ministrul Agriculturii a anunțat că există disponibilă suma de 850 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor. Astfel, Adrian Oros i-a informat pe agriculturi că se va achita circa 80% din cuantumul stabilit pentru fiecare cultură, per hectarul calamitat.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români