• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrointeligenţa a întrebat MADR despre Programul Tomata – Ciclul II! Vezi răspunsul oficial!

    Roxana Dobre -

    Se va mai continua finanțarea pentru „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, Ciclul II? Este întrebarea transmisă la redacție de foarte mulți fermieri și pe care Agrointeligența-AGROINTEL.RO a transmis-o oficial la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) iar din răspunsul evaziv pe care l-am primit nu rezultă clar că acest program ar mai primi finanțare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a transmis către MADR la solicitarea legumicultorilor o serie de întrebări legate de Programul Tomata printre care și una care se referea strict la continuarea finanțării și pentru Ciclul II. În plus, am chestionat ministerul de resort și în privința unei eventuale completării a sumei plătite pentru Ciclul I, până la cuantumul de 3.000 euro/beneficiar pe care fermierii l-au avut asigurat în anii trecuți.

    Ce întrebări a transmis Agrointeligența către MADR despre Programul Tomata:

    -Care este numărul final, eligibil al fermierilor care vor intra la plată pentru Ciclul I?
    -Când încep plățile pentru fermierii care s-au înscris în program?
    -Care este cuantumul stabilit pentru plata ajutorului de stat la tomate, Ciclul I?
    Dacă există vreo intenție de a completa suma în următoarea rectificare bugetară, până la 3.000 euro așa cum s-a plătit în anii trecuți?

    Ce a răspuns MADR la întrebările noastre

    MADR a ales să nu răspundă la obiect întrebărilor noastre, iar legat de sprijinul pentru legumicultori ni s-a transmis că aceștia vor fi sprijiniți cu un ajutor de maxim 7.000/fermă pentru pierderile cauzate de COVID-19 ceea ce ar ”înlocui” Ciclul II de tomate și creșterea cuantumului pentru Ciclul I.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă inserează integral răspunsul primit de la MADR:

    ”Numărul eligibil de beneficiari care fac parte din Programul tomata  este de 17.386.  Plățile pentru beneficiarii Programului tomata au început să se efectueze din data de  25.08.2020. Cuantumul per beneficiar pentru plata ajutorului la tomate este de 10.784,54 lei,  urmare a aplicării prevederilor art. 14 alin (3) din HG nr. 248/2020.

    MADR continuă sprijinirea producătorilor din sectorul legumicol în anul 2020 prin măsuri cu caracter excepțional. Comisia Europeană a modificat Regulamentul (UE) nr.1305/2013 și a introdus o măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ca răspuns la epidemia COVID-19.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în plin proces de fundamentare a fișei măsurii 21 Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID, prin care se acordă sprijin financiar fermierilor din sectorul bovine, ovine, legume (inclusiv tomate) fructe și cartofi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.

    Sprijinul per beneficiar va fi  de maxim 7000 Euro și va fi acordat  pe intervale de dimensiune a exploației. Suma forfetară urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. De asemenea, alocarea totală a măsurii 21 nu poate depași 2% din alocarea FEADR, respectiv 150 milioane euro”, este răspunsul oficial transmis de MADR prin biroul de presă.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”