• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Constantin: Proiectele bazate pe asociere vor beneficia de un punctaj suplimentar și vor fi finanțate cu prioritate

    agrointeligenta.ro -

    Proiectele din agricultură, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurală, vor fi susținute printr-un punctaj suplimentar și vor fi finanțate cu prioritate, începând cu anul 2014, dacă se vor baza pe asociere, a declarat marți ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferința ‘Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România’, organizată de Confederația Națională Sindicală ‘Meridian’.

    ‘Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociază. Fie că vorbim despre Pilonul I, de plăți directe, fie că vorbim despre zona de dezvoltare rurală, atunci când finanțăm proiecte care se scriu de către beneficiar, vom finanța cu prioritate acele proiecte care se bazează pe asociere, pe activitatea de a lucra pământul în comun. Dacă vorbim despre dezvoltare rurală, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce înseamnă agricultură integrată, iar dacă vor fi activități multiple în agricultură — producție, colectare, procesare, desfacere — acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea’, a afirmat ministrul Agriculturii.

    Acesta a apreciat că unele dintre problemele cu care se confruntă agricultura românească provin din ‘reticența oamenilor față de asociere’, din refuzul de a lucra pământul în comun.

    ‘Problema mediului rural cred că este legată de faptul că există o foarte mare reticență față de ce înseamnă asociere în agricultură, asociere pentru dezvoltarea de afaceri în mediul rural. Sigur, rămânem cu potențialul pe care-l are agricultura românească, îl menționăm de fiecare dată, îl avem în programele de guvernare, însă din cauza acestei reticențe care vine din trecut, se cunoaște foarte bine, vine dinainte de 1989, nu avem această cultură a asocierii’, a spus Daniel Constantin.

    Oficialul Ministerului Agriculturii a adăugat că se au vedere ‘anumite schimbări legislative pentru a determina oamenii să se asocieze ca să câștige mai mult’.

    ‘Poate, anul 2014, va fi un an de start din acest punct de vedere pentru că și coplățile directe care se acordă în agricultură, dar și formele de sprijin pe care le acordăm de la bugetul de stat vin să stimuleze fenomenul de asociere’, a adăugat ministrul Agriculturii.

    Programul Național pentru Dezvoltare Rurală /PNDR/ 2014 — 2020 va fi structurat pe 13 măsuri mult simplificate față de cele 24 incluse în actualul program și va avea alocată o sumă totală de 8,015 miliarde de euro.

    Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează „Investițiile în active fizice” și are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare și infrastructură, iar cea mai mare sumă — 1,025 miliarde euro — este orientată către modernizarea fermelor..

    „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” are prevăzută o sumă de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către „Instalarea tinerilor fermieri” și 412,8 milioane euro pentru „Start up și dezvoltarea de microîntreprinderi”.

    PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.

    Sursa: Agerpres


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness