• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionel Arion, Pro Agro: ”Au început să fie executați fermierii care au avut încheiate contracte în avans”

    Ramona Dascălu -

    Problemele din agricultura românească se adâncesc din ce în ce mai mult! După ce seceta a redus producțiile atât la culturile de toamnă, cât și la cele de primăvară, iată că fermierii care au apucat să încheie contracte în avans nu-și pot onora acum comenzile și nici nu pot renegocia cu partenerii comerciali pe motiv că seceta nu este văzută în acest moment în țara noastră ca o forță majoră.

    Președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion, a dezvăluit astăzi, miercuri – 2 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, că fermierii români au început să fie executați silit de partenerii lor comerciali și asta din cauză că pot invoca forta majoră cu documente care să ateste acest lucru.

    ”Ieri, pe OIPA Cereale a avut loc o întâlnire, unde știm cu toții că un rău nu vine niciodată singur, după secetă, fermierii care au avut încheiate contracte în avans, azi au început să fie executați și cu toții au invocat fie forța majoră, numai că nu au putut să obțină documente pentru forța majoră pentru că aceste documente, nu întâmplător, pot fi obținute de la Camera de Comerț și Industrie a României, care nu are azi experți pe agricultură care să constate o calamitate în agricultură și să poată să își dea acordul pe un document și să elibereze acele documente de forță majoră, acele avize de forță majoră, și astfel fermierii nu pot invoca în contractele lor acele articole de forță majoră pentru a intra într-o renegociere cu partenerii lor comerciali. De cele mai multe ori să știți că nu au fost rău-voitori partenerii noștri comerciali și pur și simplu au spus: ”Invocați forța majoră”. Ca să invoci forța majoră, ai nevoie de un document pe care întâmplător îl emite doar Camera de Comerț și Industrie a României. Noi milităm ca aceste documente, așa cum spune și legea, și Codul Civil, să fie emise de o autoritate a statului, nu poți să lași la latitudinea unui ONG să emită un document care trebuie emis de statul român. Fie revenim asupra deciziei de a da dreptul Camerelor de Comerț să emită acest document, fie procesele verbale de calamitate le instituim cu forță majoră, să aibă drept de forță majoră”, a declarat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, membră a Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

    Președintele Pro Agro susține că în acest moment fermierii români nu au posibilitatea de negocia cu partenerii lor comerciali și acest lucru se poate schimba numai după ce seceta va fi văzută ca un fenomen de forță majoră. Pentru a obține acest lucru, Ionel Arion a spus chiar că este dispus să boicotoze de acum înainte toate întâlnirile.

    ”Cu aceste documente de forță majoră, noi, fermierii, nu anulăm plăți, ci pur și simplu vrem să intrăm într-o negociere corectă cu partenerii noștri comerciali, iar în acest moment nu avem această posibilitate. Ieri, la întâlnirea de la OIPA, pentru că o parte din organizațiile noastre sunt membre și acolo, am insistat pe schimbarea contractului cadru și am cerut aceste lucruri și bineînțeles că am fost apostrofați de către procesatori, traderi și așa mai departe, că seceta nu este forță majoră. Nu am găsit înțelegere și am spus că vom face în continuare demersuri, fie de acum încolo vom boicota, dacă este nevoie, toate întâlnirile până obținem acest lucru. Nu se poate să nu instituim cu forță majoră un fenomen natural căruia nu ne putem împotrivi”, a arătat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, membră a Alianței pentru Agricultură și Cooperare.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial