• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Parlamentarii s-au înțeles cu miniștrii: Intabularea terenurilor agricole se va face din fonduri europene

  agrointeligenta.ro -

  Un proiect legislativ botezat ”Prima intabulare” a fost aprobat cu unanimitate de voturi de Comisia juridica de la Camera Deputaților după ce deja a trecut de Senat. Inițiativa senatorului liberal Teodor Atanasiu crează un cadru legal ca intabularea terenurilor agricole și forestiere să fie făcută din fonduri europene și cu cofinanțare asigurată de la bugetul de stat. Cheltuielile de cadastru sunt plafonate la 400 de lei pentru fiecare proprietate, indiferent de suprafața ei.

  Potrivit inițiatorului modificării legii, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective. ”Circa 90%, chiar 95% din terenurile agricole rămase neintabulate sunt în mediul rural. Proprietarii lor nu pot, în acest moment, pe baza pământului pe care îl au, să ia credite, să acceseze fonduri europene și nici măcar să tranzacționeze terenurile dacă ei nu doresc să le cultive. Adoptarea măsurii propuse de mine și susținută de colegii liberali va însemna un procent de 20% din terenurile agricole ale țării, terenuri ce vor fi redate circuitului economic”, a declarat azi senatorul Teodor Atanasiu.

  În ceea ce priveşte taxele generate de prima intabulare, acestea sunt deja exceptate prin ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.39/2009. Problema rămasă şi care se doreşte a fi reglementată prin prezenta iniţiativă legislativă este cea referitoare la costurile generate de prestaţia experţilor cadastrali.

  Proiectul de lege iniţiat deAtanasiu stipulează faptul că sumele necesare primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor vor fi suportate din fonduri europene prevăzute în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru terenuri agricole şi forestiere din mediul rural.

  500 de milioane din fonduri europene, cofinanțare de la stat

  Grupul parlamentar al PNL a avut deja discuţii cuministrul Eugen Teodorovici, dar și cu vicepremieul Daniel Chițoiu, care susţin proiectul, mai ales că există o sumă de 500 de milioane de euro din fonduri europene programată pentru aceste intabulări rurale.

  Pentru terenurile agricole şi forestiere din mediul urban, cheltuielile vor fi suportate prin parteneriat public privat, tot în limita sumei de 400 de lei pe proprietate ca și în mediul rural. Mai mult, iniţiativa liberală oferă cadrul legal ca bugetul de stat să suplimenteze sumele necesare pentru onorariile experţilor cadastrali. Aceste costuri reprezintă, de fapt, onorariile experţilor cadastrali, cheltuieli pe care o mare parte a populaţiei nu şi le permite.”Suma de 400 de lei a fost convenită cu agenții cadastrali. Este una rezonabilă, mai ales că aceste cadastrări nu se vor mai face individual, ci ”la pachet” în fiecare localitate”, a mai declarat Atanasiu.

  Pentru a intra în vigoare, inițiativa are nevoie și de votul Camerei Deputaților, dar susținerea unanimă din Comisie și votul favorabil din Senat fac ca acest ultim pas să fie doar unul formal.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un fermier a vândut cu 151.000 de euro o piatră uriașă găsită pe terenul său Tractor de peste 7,7 tone, parcat pe sticle de bere! Noul record mondial a fost stabilit în Germania Director APIA – anunț despre fermierii pasibili de pierderea subvenției!

  Ultimele știri

  Spune adio buruienilor dificil de combătut din culturile de cereale păioase, cu pachetul comercial de erbicide GRANSTAR® SUPER + DISCOVERY®, de la FMC Prognoza meteo de la ANM: Cum va fi vremea în următoarea săptămână! Câte găini trebuie la un cocoș. Raportul perfect între cocoși și găinile din ogradă!