• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlamentarii s-au înțeles cu miniștrii: Intabularea terenurilor agricole se va face din fonduri europene

    agrointeligenta.ro -

    Un proiect legislativ botezat ”Prima intabulare” a fost aprobat cu unanimitate de voturi de Comisia juridica de la Camera Deputaților după ce deja a trecut de Senat. Inițiativa senatorului liberal Teodor Atanasiu crează un cadru legal ca intabularea terenurilor agricole și forestiere să fie făcută din fonduri europene și cu cofinanțare asigurată de la bugetul de stat. Cheltuielile de cadastru sunt plafonate la 400 de lei pentru fiecare proprietate, indiferent de suprafața ei.

    Potrivit inițiatorului modificării legii, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective. ”Circa 90%, chiar 95% din terenurile agricole rămase neintabulate sunt în mediul rural. Proprietarii lor nu pot, în acest moment, pe baza pământului pe care îl au, să ia credite, să acceseze fonduri europene și nici măcar să tranzacționeze terenurile dacă ei nu doresc să le cultive. Adoptarea măsurii propuse de mine și susținută de colegii liberali va însemna un procent de 20% din terenurile agricole ale țării, terenuri ce vor fi redate circuitului economic”, a declarat azi senatorul Teodor Atanasiu.

    În ceea ce priveşte taxele generate de prima intabulare, acestea sunt deja exceptate prin ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.39/2009. Problema rămasă şi care se doreşte a fi reglementată prin prezenta iniţiativă legislativă este cea referitoare la costurile generate de prestaţia experţilor cadastrali.

    Proiectul de lege iniţiat deAtanasiu stipulează faptul că sumele necesare primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor vor fi suportate din fonduri europene prevăzute în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru terenuri agricole şi forestiere din mediul rural.

    500 de milioane din fonduri europene, cofinanțare de la stat

    Grupul parlamentar al PNL a avut deja discuţii cuministrul Eugen Teodorovici, dar și cu vicepremieul Daniel Chițoiu, care susţin proiectul, mai ales că există o sumă de 500 de milioane de euro din fonduri europene programată pentru aceste intabulări rurale.

    Pentru terenurile agricole şi forestiere din mediul urban, cheltuielile vor fi suportate prin parteneriat public privat, tot în limita sumei de 400 de lei pe proprietate ca și în mediul rural. Mai mult, iniţiativa liberală oferă cadrul legal ca bugetul de stat să suplimenteze sumele necesare pentru onorariile experţilor cadastrali. Aceste costuri reprezintă, de fapt, onorariile experţilor cadastrali, cheltuieli pe care o mare parte a populaţiei nu şi le permite.”Suma de 400 de lei a fost convenită cu agenții cadastrali. Este una rezonabilă, mai ales că aceste cadastrări nu se vor mai face individual, ci ”la pachet” în fiecare localitate”, a mai declarat Atanasiu.

    Pentru a intra în vigoare, inițiativa are nevoie și de votul Camerei Deputaților, dar susținerea unanimă din Comisie și votul favorabil din Senat fac ca acest ultim pas să fie doar unul formal.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte