Eurodeputat român: Prețul laptelui la ieșirea din fermă este de 0,25 eurocenți pe litru, la raft este de 4-5 ori mai scump!
Roxana Dobre -Este inadmisibil să ai un preț de ieșire pe poarta fermei de 0,25 eurocenți pentru litrul de lapte, iar la raft să fie de 4-5 ori mai scump, atrage atenția eurodeputatul Daniel Buda pe pagina personală de Facebook. În Parlamentul European a avut loc o dezbatere unde reprezentatul României în Parlamentul European a subliniat necesitatea ca fermierii mici și mijlocii cu precădere, să își consolideze capacitatea de negociere prin intermediul unor alianțe comerciale astfel încât să reziste pe piață.
”Consumatorii trebuie să aibă parte de produse de calitate, dar și la prețuri rezonabile. Tocmai de aceea, alianțele comerciale ar trebui să aplice un tratament corect fermierilor, dar și un tratament echitabil consumatorilor. Alianțele Comerciale reprezintă o realitate, iar acest lucru trebuie să fie privit din mai multe perspective. Fermierii, mai ales cei mici si mijlocii, de-a lungul timpului, au constituit veriga slabă în lanțul alimentar din cauza puterii reduse de negociere. De aici, rezultă o primă necesitate, și anume, ca aceștia să își consolideze capacitatea de negociere, astfel încât să poată să reziste mai departe pe piață”, a punctat Buda în intervenția sa.
În același timp, le-a mai transmis el oficialilor europeni, consumatorul trebuie să beneficieze în permanență de produse care să fie pe de-o parte de calitate superioară, dar în același timp, la prețuri accesibile. ”Cred că alianțele comerciale de orice fel trebuie să își subsumeze acțiunile viitoare acestui principiu: Un tratament corect aplicat fermierilor și un tratament echitabil aplicat consumatorilor. Iar acest lucru presupune un echilibru între prețul cu care ies produsele pe poarta fermei și pretul pe care îl regăsim la raft. În opinia mea, este profund imoral să ai un preț de ieșire de 0.25 eurocenți pe litru de lapte la poarta fermei și să îl găsești la un preț de 4 -5 ori mai mare pe raft. Aș dori să întreb Comisia Europeană dacă este posibil să venim cu o reglementare prin care să se asigure un echilibru între prețul de la poarta fermei și prețul pe care îl regăsim pe raft”, a mai arătat oficialul român.
Reprezentantul Comisiei DG AGRI a subliniat următoarele idei: „Pe 12 martie, Parlamentul European a cerut Comisiei să analizeze care sunt consecințele acelor alianțe de achiziționare în cadrul lanțului agroalimentar de aprovizionare. Din punct de vedere economic, alianțele sunt niște grupări care vând cu amănuntul și care pun în comun resursele și activităților. E vorba de aprovizionarea și transportul acestor produse care este asigurat pentru proprii membri și furnizorii lor. Mai sunt grupări de tip național și european. Alianțele achiziționează în comun, e activitatea lor cea mai importantă. Achiziționează produse direct de la sursă. Alianțele naționale procedează la acorduri on-top, e vorba și de servicii suplimentare oferite furnizorilor. Avem o serie de alianțe Europe mai cunoscute, unele mai puțin. Care e ponderea pe piață a acestora? Grupările naționale pot să aibă o prezență pe piață destul de importantă, uneori până la 20%. Știm bine că grupările europene sunt prezente mai puțin, probabil undeva la 15%. Devii mai competitiv în cadrul acestui grup, îți îmbunătățești poziția față de furnizori, ai o putere de cumpărare mai mare, ceea ce îți permite să verifici și care este puterea de cumpărare pe anumite produse de marcă.
În ce privește lanțul de aprovizionare amonte, cei care vând cu amănuntul sunt cei care negociază cu fermierii. Alianțele acestea nu discută direct cu fermierii, dar în mod indirect, poți vedea efectele acestei organizări. Nu știm încă efectele reale pentru că cercetările continuă.”