• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AVANS APIA 2020: Lista cu sumele pe hectar care intră la prima tranșă de plată din subvenții!

    Roxana Dobre -

    Avans APIA 2020: sumele care intră la prima tranșă de plată din subvențiile pe suprafață! Au fost stabilite schemele care vor intra la plata avansului pentru Campania 2020. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică o hotărâre privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar a schemelor pe suprafață pentru acest an, document ce are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Pentru plata avansului, care oficial va începe la 16 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va plăti 70 la sută din următoarele scheme:

    Avansul se va achita fermierilor în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, urmând ca după 1 decembrie să înceapă plata finală, cu termen de finalizare 30 iunie 2021 pentru schemele la plată pe acest an. La avans, cuantumul ce urmează să fie virat fermierilor este de 70% din cuantumul final pe scheme la plată.

    Și oierii intră la plata avansului

    Crescătorii de ovine intră la plata avansului primind 70 la sută din cuantumul Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru anul 2020. Crescătorii de vaci nu pot intra la plata în avans din cauza termenului de retenție în exploatație a animalelor care expiră pe 15 decembrie, inclusiv. Despre acest subiect puteți citi aici: Fermierii care au cerut subvenții APIA nu pot vinde bovinele până la 15 decembrie 2020!

    În cadrul proiectului de act normativ publicat astăzi, marți – 8 septembrie, pe site-ul instituției, MADR a anunțat că fermierii care au solicitat sprijin cuplat pentru ovine și caprine au alocat un buget de 71,3 milioane de euro. Acești bani se împart la numărul final de animale eligibile, rezultând suma pe cap de animal.

    ”Se aprobă plafonul de 71.300 mii euro, aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acordă pentru anul de cerere 2020. Cuantumul per cap pentru schema de sprijin cuplat (…) se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile”, se arată în proiectul MADR. De precizat că la acest moment nu se poate stabili încă plata finală pe cap de animal pentru că procedurile de control sunt încă în curs și nu se poate stabili numărul final de animalele eligibile pentru plată iar oierii au termen data de 23 septembrie să rețină animalele în exploatație, conform regulilor pentru subvenții. Despre acest subiect puteți citi aici: Subvenții ovine 2020: Termenul pentru menținerea oilor în exploatație – prelungit!

    Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Vă reamintim că pentru campania APIA 2019, crescătorii de ovine și de caprine au încasat următoarele subvenții:

    Fermierii primesc avans și din sumele compensatorii

    De precizat că pe lângă aceste scheme APIA va achita și 85 la sută din cuantumurile alocate pentru plățile compensatorii. APIA a afișat pe site-ul propriu sumele pentru plățile compensatorii, scheme din care urmează să fie achitat 85 la sută din cuantumul total pe hectar, conform regulamentele europene.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt sumele care sunt deja calculate de APIA pentru plata avansului 2020:

    Măsura 10 – Agro-mediu şi climă (M.10)  are ca scop încurajarea fermierilor să adopte, pe baze voluntare, practici agricole care să asigure menținerea valorii de mediu a zonelor rurale, menținerea habitatelor specifice terenurilor agricole importante pentru speciile sălbatice, precum și utilizarea durabilă a resurselor naturale și păstrarea peisajelor tradiționale.

    Pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 142 euro/ha/an adică 120 euro în avans;
    Pachetul 2 – Practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1):

    Pachetul 2 – Practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1):

    Pachetul 3 – Pajişti importante pentru păsări:
    Subpachetul 3.1 – Crex crex:

    Subpachetul 3.2 – Lanius minor şi Falco vespertinus:

    Pachetul 4 – Culturi verzi – 128 euro/ha/an adică 102,4 euro în avans;

    Pachetul 5 – Adaptarea la efectele schimbărilor climatice – 125 euro/ha/an adică 105,25 euro în avans;

    Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.)

    Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole – 92 euro/ha/an adică 78,2 euro în avans;

    Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda)

    Măsura 11 – Agricultură ecologică (M.11) (cf. Art. 29 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 cu modificările ulterioare)

    Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:

    Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13) (cf. Art 31, 32 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 cu modificările ulterioare)


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd