• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Romulus Oprea, FNRC: Un producător de cartofi trebuie să obțină 70 tone/hectar ca să fie rentabil anul acesta!

    Ramona Dascălu -

    Romulus Oprea, președintele președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), susține că anul acesta producția de cartofi este una satisfăcătoare, dar prețul cartofului la poarta fermei este extrem de mic și asta pentru că s-au obținut producții bune în toată Europa, dar și pentru că nu mai există cerere pe fondul pandemiei de coronavirus care a redus drastic comenzile din partea HoReCa.

    ”Piața e moartă la momentul acesta. Stau la graniță cu cartofi de toate originile, de toate culorile, toate mizeriile, ceea ce conduce iar spre niște prețuri de dumping. Deci, este cartof în toată Europa, anul acesta, consumul, bineînțeles, că și la ei este scăzut, industria de procesare este în regres, deci toate aceste lucruri se leagă, mâncăm mai puțini cartofi, vindem mai puțini cartofi, restaurantele consumă mai puțini cartofi, toată lumea consumă mai puțin, este aliment de bază”, a declarat Romulus Oprea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Romulus Oprea mai spune că în acest an, cu prețul care se practică în piață la acest moment, cultura de cartofi poate deveni rentabilă doar dacă se obține o producție de 70 de tone la hectar. ”Producția pe hectar a fost sensibil mai scăzută decât anul trecut, cam cu 15% mai mică, dar nu e foarte, foarte semnificativ. Un fermier ca să iasă rentabil anul acesta cu prețul de acum trebuie să aibă undeva la 70 de tone pe hectar producție, ceea ce nu se întâmplă.

    Marea problemă a producătorilor rămâne însă în continuare prețul mare cu care se vinde kilogramul de cartofi în supermarketuri, preț din cauza căruia sunt blamați producătorii, care nu au de fapt nicio vină.

    ”Ceea ce ne deranjează pe noi foarte mult este că în timp ce fermierul vinde la 45-50 de bani pe kilogram, în supermarketuri știți foarte bine cu cât se vinde. În continuare, nu se sesizează nimeni și toată lumea blamează în continuare producătorii”, a arătat Romulus Oprea, președintele președintele Federației Naționale Cartoful din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA