Ungaria a lansat campania ”Alege Patria!” pentru susținerea produselor naționale! Micii fermieri, ajutor de 15.000 de euro!
Ramona Dascălu -Guvernul ungar, campanie pentru popularizarea produselor autohtone! Pe fondul pandemiei de coronavirus, majoritatea țărilor europene văd cu alți ochi agricultura națională, și anume ca pe o soluție salvatoare, conștientizând că fermierii sunt singurii care într-o situație de criză ar avea capacitatea de a aproviziona țara cu cele necesare.
Un exemplu în acest sens este Ungaria, unde, sub sloganul ”Alege Patria!”, Ministerul Agriculturii a lansat o campanie care are ca scop să determine populația ungară să consume produse alimentare autohtone, în detrimentul celor din import. Nu au fost uitați însă nici micii producători, care pot accesa proiecte de 15.000 de euro pentru dezvoltarea propriilor gospodării.
”Pericolul epidemiei ne-a învățat că în oricare moment neașteptat granițele țării pot fi închise și atunci putem conta doar pe noi. De aici se vor deschide cu totul alte dimensiuni, deoarece economia țării trebuie să asigure necesarul populației. Pentru ca industria alimentară ungară să înregistreze performanțe și în viitor este nevoie ca pentru consumatori produsele autohtone să fie pe primul loc față de cele importate. Scopul nostru este ca gospodăriile familiale, firmele de procesare a produselor alimentare, întreprinderile mici și mijlocii să reprezinte coloana vertebrală a aprovizionării cu produsele alimentare din țară. În acest sens este nevoie de decizia conștientă a consumatorilor. (…). Astfel putem asigura existența mai multor mii de producători, precum și supraviețuirea în mediul rural, dincolo de de faptul că produsele autohtone sunt proaspete, au gust, sunt naturale și pot fi controlate”, a declarat ministrul agriculturii din Ungaria, István Nagy, scrie capital.ro.
Micii producători ungari pot accesa proiecte de 15.000 de euro
Guvernul ungar acordă sprijin pentru dezvoltarea gospodăriilor țărănești, a micilor producători și pentru producerea produselor la nivel local.
”Scopul programului nostru, în valoare de 5,5 miliarde de forinți, este ca grădinile să fie cultivate. De aceea alocăm 15.000 de euro pe proiect ca să se dezvolte și cea mai mică gospodărie. De asemenea, administrațiile publice locale pot solicita un sprijin financiar în valoare de 100 de milioane de forinți în vederea înființării, respectiv modernizării piețelor de producători. Dacă vrem ca gâsca, rața, iepurele sau laptele, brânza și cașcavalul să ajungă pe piață, atunci avem nevoie de vitrine frigorifice, de curent electric, adică avem nevoie ca secolul XXI să intre și aici, la acest nivel”, a mai spus ministrul agriculturii ungar.
Ministrul ungar al agriculturii și-a exprimat încrederea că dacă se va dezvolta infrastructura, ”succesul produselor autohtone se va vedea negreșit și ne vom da seama cu toții că avem doar de câștigat dacă alegem produsele ungurești”.