• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când ar putea începe plata ajutorului de minimis pentru apicultură!

    Roxana Dobre -

    Ultima zi de depunere a cererilor de ajutor de minimis în sectorul apicol a fost ieri, 15 septembrie, inclusiv, termen la care Direcțiile Agricole au oprit campania pentru apicultori. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, spune că speră ca suma de 25 lei/familie de albine să ajungă în conturile apicultorilor în cel mult 3 săptămâni de la încheierea campaniei de primire a cererilor.

    ”Încă nu avem o situație finală cu numărul celor care au cerut banii, chiar am sunat la Ministerul Agriculturii și ne-au spus să așteptăm până luni, marți săptămâna viitoare. Datele nu sunt încă centralizate la București și până ieri, miercuri 15 septembrie inclusiv. Din partea apicultorilor a fost interes pentru că sunt niște sume pe care le recuperăm din cheltuielile pe care le-am făcut cu hrănirea albinelor, să nu moară de foame. Ca și plată, apicultorii pot spera că în maxim 2-3 săptămâni încep și plățile. Fondurile sunt alocate deci nu ar trebui să fie probleme. Și anul trecut când s-a aprobat un ajutor similar banii au fost achitați destul de repede. Pentru noi o săptămână în plus sau minus nu ne mai afectează pentru că am făcut cheltuielile astea doar că recuperăm banii și îi reinvestim în stupină sau facem o rezervă pentru perioada de primăvară”, a arătat Fetea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Care este procedura până la plata banilor

    Conform Hotărârii nr. 716/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2020 asupra sectorului apicol” după încheierea depunerii cererii, direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București întocmesc Registrul județean de evidență a beneficiarilor de sprijin financiar, calculează și aprobă sumele aferente reprezentând sprijin financiar pentru fiecare beneficiar în parte și se asigură că sumele totale care se acordă solicitantului se încadrează în plafonul maxim.

    Mai mult, Direcțiile pentru agricultură județene întocmesc situația centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar pe care o transmit Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, până la data de 21 septembrie 2020.

    ”Direcția generală buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale transmite Ministerului Finanțelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de situația centralizatoare a sumelor corespunzătoare ajutorului de minimis defalcate pentru fiecare direcție pentru agricultură județeană. După aprobarea de către Ministerul Finanțelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se alimentează conturile direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București. Direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, potrivit legislației în vigoare”, mai specifică documentul citat.

    Reamintim că suma plătită apicultorilor va fi de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 49.948.500 lei, reprezentând circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.

    Beneficiarii acestei măsuri sunt:

    a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

    b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016;

    c) apicultori, persoane juridice, precum şi oricare formă asociativă cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an