GEST DE SOLIDARITATE! Un fermier donează 25 de tone de porumb unui tânăr crescător de animale lovit de secetă!
Ramona Dascălu -Gest de omenie făcut de un fermier cu suflet! Cristian Bușca, crescător de oi din Mediaș, județul Sibiu, va dona, imediat după ce va începe campania de recoltat, 25 de tone de porumb unui coleg de breaslă, din zona Buzăului, care a fost lovit anul ăsta de secetă. Ideea de a ajuta un mic crescător i-a venit după ce a văzut ce se întâmplă în partea de sud-est a țării, unde oamenii nu au avut ce să culeagă de pe câmp din cauza secetei care a pârjolit tot.
”Am văzut ce s-a întâmplat anul ăsta la noi în țară, și vorbesc de zonele care sunt foarte afectate de secetă, și am ales să ajut o persoană cu ce am eu din ce am semănat anul ăsta, adică cu 25 de tone de porumb. Deci, m-am gândit să ajut pentru că la noi aici în zonă s-a făcut porumbul și de asta îmi permit să donez. Eu am 1.500 de oi și anul ăsta am însămânțat porumb pe o suprafață de 80 de hectare. Mă aștept la o producție de 11-12 tone la hectar. La noi încă e verde porumbul, încă are umiditate. Când o să începem campanie de recoltat, undeva în jur de 10 octombrie, atunci o să dau și cele 25 de tone pe care le-am promis”, a declarat fermierul sibian pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Tânărul la care vor ajunge cele 25 de tone de porumb are 250 de oi și este din județul Buzău
Anunțul că are de gând să doneze 25 de tone de porumb l-a făcut pe un grup al ciobanilor, de pe Facebook, iar primul care l-a sunat a fost chiar tânărul la care va ajunge porumbul, în octombrie, după recoltat. Cristian Bucșa spune că a fost impresionat de povestea buzoianului, care a întâmpinat mai multe probleme și crede că o mână de ajutor îi va prinde bine.
”Am decis deja la cine o să ajungă porumbul, la un tânăr crescător de oi din județul Buzău. A fost primul care m-a sunat, după ce am anunțat pe un grup al ciobanilor, de pe Facebook, că vreau să donez cuiva care chiar are nevoie. Mi-a explicat că are 250 de oi, că a investit în 10 hectare de pământ, dar nu s-a făcut nimic din cauza secetei, i-a luat foc și saivanul. Mi-a trimis poze cu animalele, dar și documente de la medicul veterinar care demonstrează că deține animale. Cred că o să merg și eu acolo, la Buzău, la el să văd exact situația, a zis că o să vină și el pe la mine. Deci, pe mine m-au sunat mai mulți, dar dacă el m-a sunat primul nu am putut să-l refuz, mai ales că am și specificat că cine mă sună primul, pe acela o să-l ajut”, ne-a explicat fermierul Cristian Bucșa.
Cheltuiala cu transportul porumbului va fi suportată de un alt fermier
Chiar dacă în postarea inițială a anunțat că transportul porumbului va trebui să fie suportat de cel care va primi cele 25 de tone, fermierul ne-a dezvăluit că a rezolvat și această parte întrucât un prieten de-al său, tot fermier, s-a oferit să plătească transportul.
”Un prieten de-al meu de aici din zonă, tot fermier, de la Sighișoara, care a văzut postarea mea, s-a oferit să suporte transportul porumbului de la Mediaș până la Buzău. Deci eu o să dau porumbul, și omul ăsta o să-l ducă la băiatul ăsta din Buzău, așa ne-am înțeles”, a mai spus fermierul de lângă Mediaș.
Prin gestul său fermierul vrea să tragă un semnal de alarmă
Fermierul din județul Sibiu ne-a povestit că nu este prima oară când ajută pe cineva. Aceasta crede că cei care obțin anul acesta producții bune trebuie să se pună și în pielea celor care nu au avut ce să adune de pe câmp deoarece oricând roata se poate întoarce. ”În fiecare an ajut pe câte cineva, am mai dat fân, și chiar și animale la oameni necăjiți, câte 2-3 vite. Trebuie să ne punem și în situația celor care trec printr-o perioadă mai grea, mă gândesc că se putea întâmpla și invers, să fiu eu cel care nu am în acest an. Deci, trebuie să ne ajutăm între noi, și eu am fost ajutat la rândul meu”, a spus acesta.
Sibianul crede că astfel de gesturi de omenie ar trebui să vină mai ales din partea fermierilor mari, care au de unde să dea și celor necăjiți.
”Eu cred că mai ales din partea fermierilor mari ar trebui să vină astfel de inițiative, de a-i ajuta pe cei mici și necăjți. Eu unul nu mă consider un fermier mare, lucrez cu totul undeva la 200 de hectare, mare parte luat în arendă și de la primărie și de la oameni, nu pot să mă compar cu cei care au 1000 de hectare de pământ. Trebuie tras un semnal de alarmă în acest sens, adică mai-marii să pună mână de la mână și să-i ajute și pe cei care nu au, nu să cumpere animale la un preț de nimic și să crească prețul la porumb”, susține crescătorul de oi.