Monta naturală cu berbeci sau țapi ”închiriați”: Cât câștigă fermierii care închiriază reproducători cu genetică valoroasă!
Roxana Dobre -Monta naturală ”închiriată” este o practică la care fermierii încă recurg dacă nu dețin în exploatație un mascul pentru ovine sau caprine. De cealaltă parte cei care investesc într-un reproducător de rasă își recuperează rapid banii doar din ”taxa” pe care o percep pentru astfel de ”servicii”.
Metoda este folosită mai ales printre micii gospodari, cei care nu participă la programe de ameliorare și nici nu încasează subvenții ci cresc animalele pentru consumul propriu dar și de cei care nu își permit să cumpere un animal cu genetică demonstrată și își doresc un produs valoros.
Monta naturală ”închiriată” se practică de mult timp, când gospodarii nu își permiteau să achiziționeze masculi ci țineau doar femele pentru lapte sau carne. Fie că vorbim despre berbeci, țapi, tauri, vieri sau armăsari, metoda aceasta încă se practică iar pe un grup de crescători de capre ”Crescători de capre România – și alte animale de fermă”, s-a creat o adevărată ”bursă” a montei crescătorii întrebând cum se procedează și care sunt prețurile care se practică pe ”închirierea” țapilor.
Din răspunsul crescătorilor reiese că cu cât valoarea țapului este mai mare și prețul pentru montă crește semnificativ:
- Adi Pelycanu, fermier Ilfov: ”Eu am țap rasa Toggenburg și am luat 400 lei la 2 capre de rasă”.
- Sorin Caruceriu, fermier Suceava: Eu anul trecut am luat 150 lei pentru 2 capre”.
- George Gheara, fermier Botoșani: ”Eu strâng capre la țap, le și pasc de la 1 octombrie până la 1 decembrie și le iau 100 lei de capră”.
- Ioana Sofia, fermieră Olt: ”În Olt se plătește 45 lei/ animal și le tine ciobanul de pe 15 septembrie și până când se strică vremea, noiembrie. Pemtru cele care au lapte nuse mai cer bani pe pășunat. Cele care nu au plătesc 40 lei pe lună îm afară de montă”.
- Dumitru Ovidiu Ionițiu, fermier Iași: ”50 lei monta dacă este țap de rasă”.
- Stoica Monica, agricultoare din Teleorman: ”Până să avem țap, noi am dus caprele (2 aveam atunci) la o fermă si am plătit 50 lei/capră si 1 sac de porumb. Dar au stat 1 lună acolo”.
- Valentin Stefan Marc, fermier Oradea: ”Dar despre cei care cer 50 euro ce ziceți? Că este animalul de rasă! E absurd când iedul este la tăiat 100-200 de lei.”
Există și fermieri mai precauți
O parte dintre fermieri spun că monta ”la întâmplare”, fără a se putea dovedi starea de sănătate a animalului, este periculoasă iar în gospodărie se riscă să se vină cu boli care să pună în pericol toate animalele.
- Adrian Florin Oancea, fermier Brăila: ”Să fiu sincer eu nu dau țapii la caprele altora pentru că poți să îți aduci boli în propria gospodărie și nici caprele mele la țapii altuia din același motiv. Acum fiecare e liber să facă cum gândește dar este bine să fim preventivi mai ales că eu le țin pe stabulație”.
- Dragoș Tudoran, fermier Galați: Dacă cumpărați un țap cu certificat de origine cu 500-600 de euro și mai investiți câteva mii de euro pe capre, mai dați la monta țapul respectiv? Nu contează suma: 10 lei, 50 lei sau 50 euro. Sunteți siguri voi dacă nu respectivele capre nu vă aduc boală în saivan ? Și apoi e corect că unul care investește 50 lei să aibă un animal asemănător cu cel care da 500 de euro?”.
- Dragoș Vișan, fermier Covasna: ”Orice capră sau țap care îl cumpăr îl carantinez prima dată deoparte de efectivul care îl am și îl verifică un veterinar și abia după 3 săptămâni îl introduc în efectiv cu celelalte animale și mă informez cu atenție de la cine cumpăr. Cei care au caprele ca și mine înscrise la Caprirom poți să afli ce ce capre au sau dacă au avut boli în efectiv și zic eu că în proporție de 90% cei care au capre cu certificate înscrise la ei au capre sănătoase pentru că îți fac controale dese cei le la asociație și nu poți păcăli pe nimeni și tapilor li se ia sânge în fiecare an pentru probe ! Eu am 2 țapi care îi țin doar pentru mine și la 2 ani aduc alții tineri, nu îi dau la nimeni și nici caprele la alții. E doar opinia mea ! Cine își asumă riscul poate să facă cum crede de cuviință!”
Monta naturală ”închiriată” se practică și la ovine. Condiția esențială: berbecul să fie autorizat
Ionică Nechifor, cunoscut fermier din Botoșani și crescător consacrat al rasei Karakul, spune că și oierii mai apelează pentru efectivele de ovine la berbecii ”altora”. Esențial este de știut, spune aceasta, că toți berbecii trebuie autorizați după ce se obține certificatul de sănătate de la Direcția Sanitar-Veterinară. De aceea este important să nu confundați monta naturală cu un reproducător ”închiriat” cu monta clandestină care este interzisă prin Legea nr. 32 din 16 ianuarie 2019 a zootehniei. ”Monta clandestină, care constă în folosirea reproducătorilor masculi neautorizaţi este interzisă”, precizează sursa citată.
”Se mai practică și pentru a se evita consangvinizarea. La Karakul spre exemplu se practică pentru avea un miel valoros. De regulă se cer sume de la 250 de lei pentru o oaie cu repetare până rămâne gestantă. Depinde mult și de cât de valoros este reproducătorul. În medie se practică suma de 50 lei. Mai sunt care cer între 70-100 de lei, totul în funcție de valoarea berbecului. Toți berbecii trebuie autorizați după ce se obține certificatul de sănătate de la DSV. Se recolteaza probe pentru Bruceloză”, ne-a spus crescătorul.
De precizat însă că în cazul în care un fermier este înscris pentru subvenția ”mare” din zootehnie, Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) regulile se schimbă: fermierii trebuie să deține proprii berbecii cu certificate de origine respecâtndu-se proporția de un berbec la 35 de ovine, pentru efectivele eligibile la plată.