• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a reușit să ”lase mască” o verigă cheie din lanțul de producție agricolă!

    Daniel Befu -

    Distribuitorii de inputuri agricole au fost lăsați perplecși de proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Agriculturii  care deschide o portiță de abuz, punând fermierii calamitați sub protecție, prin scutirea de obligații, fără o verificare reală a contextului real al fiecăruia. Cătălin Grigoriu, fermier și totodată unul din jucătorii majori de pe piața distribuției de inputuri din regiunea Moldovei, a reacționat la conținutul propunerii OUG-ului emisă de Guvernul Orban, iar o serie de alți mari distribuitori din Moldova și Ardeal, care toți sunt deopotrivă și fermieri, au făcut un pas în apărarea punctului de vedere al lui Cătălin Grigoriu.

    Cătălin Grigoriu: ”E mult populism care perturbă o întreagă piață!”

    Iată declarația completă făcută de Cătălin Grigoriu în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO: ”Am văzut că ați publicat pe Agrointeligența OUG cu privire la declararea stării de calamitate și implicit instituirea forței majore astfel încat fermierilor să nu li se poată impune penalități de neonorare a contractelor de vânzare a cerealelor. Acest lucru bun la prima vedere, se poate transforma într-o tragedie dacă nu se ia in considerare tot lanțul: fermier-distribuitor-trader!

    Eu, spre exemplu am o calitate dublă: fermier calamitat în proportie de 65% la floarea-soarelui și distribuitor de inputuri agricole care-mi recuperez debitele prin preluarea de cereale. Dacă clientii mei nu-și mai onorează contractele de floarea soarelui încheiate la cererea lor și nu și le onorează din cauza indisponibilității mărfii, ci pentru că au profitat de creșterea galopantă a prețurilor, atunci eu ca și distribuitor rămân să fiu executat de trader!

    Deci traderul, ca achizitor final, își ia penalitățile de la distribuitori, deci nu pierde nimic, fermierul nu pierde nimic, dimpotrivă vinde floarea și cu 500-600 lei/t mai scump, în timp ce distribuitorul are de suferit din toate părțile. De această ordonanță pot profita mulți fermieri și nu mă refer la cei cu adevarat calamitați! Din lista județelor afectate de secetă văd că sunt acum județe din toată țara, dar seceta extremă a lovit doar estul și sud-estul țării!

    Sunt evident fermieri care nu-și pot onora contractele, întrucât nu au făcut nimic, dar sunt și destul de mulți care, motivați de prețul în creștere, au preferat să vândă altcuiva, nerespectându-și contractul inițial. Ordonanța îm acest format ar putea deveni un coșmar pentru intermediarii de cereale, adică distribuitorii de inputuri, care ar rămâne singurii executați! Agrointeligența, puteți face ceva în acest sens? Ar fi ideal și moral și etic să faceți acest lucru, fiindcă e mult populism care perturbă o întreagă piață. Statul poate da garanții fermierilor ca aceștia să-și ia credite fără dobândă și să-și achite penalitățile. Și e important ca până atunci să livreze partea necalamitată!”.

    O serie de jucători importanți de pe piața inputurilor s-au coalizat cu punctul de vedere al managerului Moldova Farming.

    Gelu Scutaru: ”Orice act normativ trebuie să țină cont de întreg lanțul comercial”

    Unul dintre ei este Gelu Scutaru, care la rândul său are calitate de fermier, procesator și distribuitor de inputuri. ”Este foarte corect și adevărat ce susține Cătălin Grigoriu. Orice act normativ trebuie să țină cont de întreg lanțul comercial, nu trebuie sa fie discriminatoriu. Distrubuitorii de inputuri sunt cei care de mulți ani au susținut cu credite sub forma inputurilor, fermierii care nu au avut vocație la bănci, ori a-i abandona acum ar fi nedrept și nelegal. În cursul zilei de ieri am discutat cu cei doi secretari de stat Scarlat și Dumitru, care recunosc că proiectul de OUG nu este corect și care așteaptă propuneri de îmbunătățire astfel încât să nu creeze dezechilibre în piață” ne-a declarat patronul Comcereal Focșani.

    Dan Felea: ”Tot timpul se uită de distribuitorii de inputuri și de problemele lor”

    Dan Felea, directorul distribuitorului clujean de inputuri Dachim, a avut la rându-i o reacție fermă la subiectul OUG-ului controversat. ”Are perfectă dreptate. Tot timpul se uită de distribuitorii de inputuri și de problemele lor. Da, noi suntem la mijloc și vom fi cel mai tare loviți”, admite Felea.

    Vasile Balcan: Procesele-verbale de constatare pot justifica nerealizarea contractelor

    O altă reacție de clarificare din partea guvernanților a venit dinspre Vasile Balcan, patronul Marsat SA Roman. ”Clar, noi ca și depozitari și comercianti de cereale și oleaginoase avem contracte de furnizare către traderi, făcute în baza contractelor de cumpărare de la producători în perioada, când culturile promiteau o producție bună. A intervenit seceta accentuată din iulie-august 2020, când culturile de floarea-soarelui, soia, potumb au fost calamitate în proporție de 50-100%. Ar trbui ca procesele verbale de constatate și evaluare a pagubelor aduse de producătorii agricoli pentru diminuarea cantităților contractate cu noi, să putem să le folosim la justificarea nerealizării contractelor cu trederi internaționali, răspunderea realizării contractelor fiind în solidar depozitar-producător agricol”, solicită Balcan.

    Se cere o formulă ca să ne acopere/protejeze toți jucătorii din piață

    De asemenea, a ținut să își exprime opinia asupra acestui OUG sub protecția anonimatului, și unul din principalii distribuitori de inputuri din nord-vestul României, care în paralel deține și o exploatație agricolă de 6.000 ha. ”Legat de problema ridicată de domnul Grigoriu, sunt de acord cu ce spune dânsul, cu o observație, în sensul că dacă la nivelul unui județ se declară stare de calamitate, asta are consecințe la nivelul tuturor, nu numai a fermierilor, deși noi contractele pe care le avem cu fermele de cereale este inclusă forța majoră și starea de calamitate declarată la nivel de județ, probabil că mă va absolvi și pe mine în materie de obligații. Obligatoriu trebuie să fie așa. Avem inclusă clauza de forță majoră, iar calamitate este o forță majoră. Nu sunt expert pe partea juridică, dar sunt convins că există o formulă ca să ne acopere într-un fel și pe noi. E adevărat, e mult mai complicat la nivelul nostru decât la nivelul fermierilor, că fermierul spune «sunt absolvit, nu vă dau nimic», iar noi vom rămâne cu partea de discuții. Însă, așa cum a spus și domnul Grigoriu, de chestia asta se va profita în mod deosebit. Din păcate pentru fermierii din sud-est și partea de sud a Moldovei lucrurile sunt foarte dure și este clar că ei au o situație de calamitate. Dar, în general, cum ne-am obișnuit în România, vor profita și alții de treaba asta, pentru că acum este o rată tentantă a preețurilor de vânzare. Se va încerca să se rezolve la nivel de județ, mai ales că este an de alegeri, un astfel de cadou pentru fermieri. E normal, la nivelul de prețuri care sunt, probabil că toți încearcă să intre în jocul ăsta. Și probabil că se va și obține, că până la urmă și fermierii sunt votanți. De exemplu și la noi pe județ, vorbim de cultura de floarea-soarelui. Noi suntem undeva la 65% din producția anului trecut, dar nu putem spune că e o stare de calamitate. Au fost alte condiții. Însă nu trebuie să uităm să vorbim și de traderi, fiindcă probabil că la ei va ajunge această minge. România este o țară exportatoare de cereale în proporție foarte mare. Noi trebuie să avem grijă de acei traderi serioși care sunt pe piață, pentru că fără ei noi n-am ști ce să facem cu marfa pe care o producem în România. Acești traderi care an de an, cât de cât au fost alături de noi, de fermieri, au dat prețuri corecte, au plătit la timp. Mă refer la cei serioși, că majoritatea sunt serioși. Printr-o situație ca cea de acum, nu cred că soluția e să ne răzbunăm pe ei, încercând să obținem niște bani în plus. Da, e o situație grea pentru o parte din fermieri, dar ar trebui să ne gândim la tot lanțul ăsta. Eu dacă aș fi în locul traderilor și aș avea reacția asta de la cei care profită, nu de la cei care, săracii, nu au ce face și trebuie înțeleși, timp de un an de zile i-aș lăsa pe cei care acum vor să profite fraudulos de situația asta, ca să câștige 10 bani în plus la kg și nu aș mai cumpăra un kilogram de cereale de la ei, ca să-i vedem ce fac”.

    Vă reamintim că Ministerul Agriculturii a publicat marți, pe 15 septembrie, un proiect de Ordonanță de Urgență privind declararea stării de calamitate de către Comitetele județene pentru situații de urgență pentru fenomenul de secetă pedologică. Conform proiectului lansat în dezbatere publică, în caz de secetă, Comitetul județean pentru situații de urgență va fi cel care va declara prin hotărâre, cu acordul prefectului, starea de calamitate de secetă pedologică la nivel de localitate/județ. Mai multe detalii despre acest subiect găsiți în articolul Fermierii nu vor mai putea fi sancționați sau executați silit! Procedură pentru declararea stării de calamitate!


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului