• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunț despre plata avansului APIA! 1,78 miliarde de euro vor ajunge în contul fermierilor!

  Roxana Dobre -

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunț privind plata avansului din subvenții. Acesta a declarat astăzi, joi  -17 septembrie, că în bugetul ministerului de resort se află 1,78 miliarde de euro pentru a achita sumele către fermieri din 16 octombrie.

  ”În ceea ce privește acordarea subvențiilor, pentru că în mod normal subvențiile, avansul subvențiilor începe în 16 octombrie, noi am alocat sumele necesare și discutăm de 1,78 miliarde euro, bani care sunt alocați, avem în buget, ca începând din 16 octombrie, aceste avansuri la subvenții să ajungă în conturile fermierilor”, a anunțat Oros astăzi, joi – 17 septembrie, aflat într-o vizită de lucru în județul Sălaj.

  APIA poate începe plata fără finalizarea controalelor

  Comisia Europeană (CE) a comunicat tuturor țărilor membre încă din 16 aprilie 2020 că pot începe plata în avans din 16 octombrie. Potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 531/2020 al CE de derogare, pentru anul 2020, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.

  ”Prin derogare pentru anul de cerere 2020, statele membre pot plăti avansuri pentru plățile directe după finalizarea controalelor administrative (pe dosare n.r). Este însă imperativ ca o astfel de derogare să nu pericliteze buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient. În consecință, statelor membre care recurg la derogarea în cauză le revine răspunderea de a lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că se evită plățile în exces și că orice sumă plătită necuvenit se recuperează în mod real și cu rapiditate”, mai arată sursa citată.

  APIA a stabilit sumele pe hectar care se plătesc în avans

  Conform unui proiect de hotărâre privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), marți 8 septembrie, valoarea SAPS pentru campania 2020 va fi de 98,7381 euro/ha comparativ cu 102,60 euro/ha, cuantumul pe care l-au primit fermierii anul trecut.

  Potrivit Ministerului Agriculturii, începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul umătoarelor scheme de plăţi directepe suprafață:

  În plus este menționată și schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru ovine/caprine, schemă ce a intrat și în anii trecuți la plata avansului. Pentru această subvenție nu este publicat cuantumul pe cap de animal dar se precizează să suma totală alocată este de 71.300.000 euro. MADR notează că suma per ha se majorează/diminuează pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate având în vedere că verificările în teren sunt în plină desfășurarea iar numărul hectarelor eligibile se pot afla doar după finalizarea acestora.

  Sumele trebuie aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Ministrul Agriculturii și-a manifestat în repetate rânduri intenția de a plăti mai devreme în acest an avansul pentru subvențiile agricole. Astfel, potrivit lui Adrian Oros, MADR a trimis Comisiei Europene solicitarea de a demara plata din 15 septembrie. Secretarul de stat în MADR, George Scarlat a anunțat însă că CE a refuzat solicitarea României, și a altor țări, pe motiv că subvențiile agricole se achită la cursul euro stabilit la 30 septembrie 2020.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor de minimis Legume 2021. Culturi eligibile și cuantumuri propuse pentru plata legumicultorilor Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie! Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023”

  Ultimele știri

  Mexicul interzice porumbul modificat genetic și utilizarea glifosatului în agricultură Vaccinul contra pestei porcine africane va intra în producție comercială. Are eficiență 100%! FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 27 ianuarie 2021