• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros – Legea Vânătorii: Fermierii să preia fondurile de vânătoare ce se suprapun cu terenurile lor!

    Angelica Lefter -

    Adrian Oros vrea să meargă până la capăt cu propunerea sa ca fondurile de vânătoare ce includ terenuri agricole să treacă în administrarea fermierilor. Ministrul Agriculturii Adrian Oros a vorbit din nou despre problemele pe care fermierii le întâmpină din cauza mistreților. Într-o conferință de presă susținută joi – 17 septembrie, la Prefectura din județul Sălaj, ministrul Agriculturii le-a răspuns vânătorilor care susţin că trecerea fondurilor de vânătoare în administrarea fermierilor este un demers ilegal. Ministrul a reiterat că este nevoie ca fondurile de vânătoare, care sunt pe terenurile agricole, să fie administrate de fermieri.

    ”Întotdeauna când cauți o soluție, vor fi unii care vor îmbrățișa soluția, nici nu așteptam ca să am unanimitate, dar în acest an, și numai în acest an, la fiecare întâlnire cu fermierii și numai la întâlnirile directe, primesc zilnic pe Whatsapp filmulețe cu turme întregi de mistreți, dar și căprioare, care distrug culturile oamenilor. Vechea formă a legii nu proteja deloc fermierii, pentru că toate obligațiile erau ale fermierilor, fermierii erau obligați să-și asigure perimetrele, să facă scandal, să comunice în scris cu multe instituții, iar despăgubire nu erau acordate de acești gestionari ai fondurilor de vânătoare. Și atunci am spus, și eu cred că așta este soluția, nu înseamnă că eu am dreptate, dar eu așa cred, că acolo unde fondurile de vânătoare se suprapun în mare parte peste terenurile fermierilor, ar fi corect ca ei să gestioneze aceste fonduri de vânătoare. Sigur, spun că acest lucru nu este legal pentru că acum este o lege în vigoare, dar nu discutăm despre legea asta, ci despre ce trebuie să facem. Este o lege în vigoare care spune că gestionarii fondurilor de vânătoare au anumite drepturi, iar aceste fonduri de vânătoare sunt peste terenurile fermierilor sau ale UAT-urilor”, a spus Oros.

    Ministrul Agriculturii a recunoscut că o astfel de măsură nu este pe placul vânătorilor şi că această controversă este una veche. ”Această controversă este de ceva ani. Anul acesta parcă a fost mai puternică”, a menționat Adrian Oros.

    Ministrul de resort a mai spus că are încredere în faptul că fermierii vor gestiona mai bine aceste fonduri de vânătoare, așa cum se întâmplă și în alte țări. ”Eu cred că la fel ca și în multe alte țări europene, dacă fermierii sunt gestionarii acestor fondurâ de vânătoare, unde este cazul, ei vor fi mult mai echilibrați în a exploata pe de o parte terenul pentru că acolo cultivă și au nevoie de niște producții care să îi facă să reziste pe piață, dar în același timpo mult mai exhilibrați în a gestiona și fondurile de vânătoare pentru că cineva trebuie să mențină acest echilibru. Aici fiecare are interes separat sau interes chiar contradictoriu și această formă cred că ar rezolva, acolo unde este cazul această problemă, a diminuării numărului de animale, astfel încât să nu producă pagube, uneori de 100% fermierilor. Fauna care este pe acele arealuri să existe în continuare, nu putem trece la extrema să facem agricultură atât de intensivă încât orice formă de viață să dispară, dar nici nu putem permite ca dintr-un interes comercial, cineva să nu gestioneze suficient de corect fondul de vânătoare iar viețuitoarele de acolo să producă pagube celui care investește în agricultură și este proprietarul terenului. Asta este soluția pe care eu o consider corectă, repet, nu înseamnă că eu am dreptate!”, a conchis ministrul Agriculturii.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră desăre intenția ministrului Agriculturii, Adrian Oros, cu privire la administrarea fondurilor de vânătoare (CITIȚI ȘI: Adrian Oros, soluție la problema mistreților: ”Fondurile de vânătoare să fie deținute de fermieri!”)


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd